Diari digital d'Andorra Bondia
La jornada formativa sobre el nou reglament europeu va comptar amb un total de 180 professionals de diferents sectors.
La jornada formativa sobre el nou reglament europeu va comptar amb un total de 180 professionals de diferents sectors.

El consentiment de la protecció de dades passa de formal a explícit


Escrit per: 
P.G. / Foto: SFGA

El nou reglament europeu sobre la protecció de dades estableix una sèrie d’obligacions noves a les empreses que ofereixen productes o serveis a ciutadans de la Unió Europea. Segons l’article tres d’aquest reglament,  l’àmbit territorial d’aplicació és aquest, “però amb certs matisos”, va comentar el director de l’Agència de Protecció de Dades d’Andorra (APDA), Joan Crespo. En aquest sentit, les empreses afectades han d’adaptar-se al nou model que, segons el catedràtic de dret administratiu, José Luis Piñar, “passen d’un compliment formal a un compliment basat en la responsabilitat proactiva de qui tracta les dades personals”.

En aquest sentit, “el dret d’informació ara és molt més precís i la persona interessada ha de donar el consentiment per cada finalitat i ja no val una concessió genèrica”, va dir Crespo.

Aquest reglament europeu en matèria de protecció de dades és d’obligat compliment per als estats membres des del mes de maig passat i també s’aplica  als estats tercers, com Andorra, ja que afecta tota empresa o institució que tracti dades de ciutadans de la UE. Tot i això, la ministra d’Exteriors, Maria Ubach, va dir que el termini d’adaptació és de dos anys. Des de l’APDA, es faran campanyes informatives sobre la nova regulació i també proposaran al poder legislatiu l’adaptació de la Llei de protecció de dades als nous supòsits. “Però són les empreses que han de veure si tenen adaptat el seu tractament a la nova normativa”, va dir Crespo. 

El director de l’APDA també va destacar que ara cal especificar els criteris per determinar quines empreses són les acceptades, “perquè no només serà el cas que ofereixin els productes o serveis a ciutadans de la UE”, va dir. Per la seva banda, Piñar també va destacar que, malgrat que la legislació andorrana compleix amb els estàndards mínims, “caldrà revisar el tema del consentiment”, així com afegir els nous drets, com el de portabilitat o el dret a l’oblit. 

Aquestes declaracions es van realitzar ahir en el marc de la jornada formativa sobre el nou  Reglament general de protecció de dades (RGPD) i el seu impacte per a Andorra. La jornada l’organitzaven el ministeri d’Afers Exteriors i l’APDA, amb la col·laboració del Col·legi d’Europa.

En la seva intervenció inaugural, Ubach va agrair a l’APDA la iniciativa d’organitzar l’activitat, de “gran interès” tant per al sector privat com per al sector públic d’Andorra, que va permetre copsar l’actual marc normatiu. Un total de 180 professionals de diferents sectors van ser-hi presents, ahir. 

consentiment
protecció de dades
passa
formal
explícit
Número de vots: 227
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic