Diari digital d'Andorra Bondia
Els membres del cos van portar a la justícia la mútua dels agents de circulació d’Escaldes-Engordany.
Els membres del cos van portar a la justícia la mútua dels agents de circulació d’Escaldes-Engordany.

El Constitucional no admet a tràmit l’aute del Superior sobre la mútua


Escrit per: 
M.S.C / Foto: Bondia

A finals del mes d’octubre de l’any passat, el Tribunal Superior de Justícia va interposar davant del Tribunal Constitucional (TC) unes accions incidentals d’inconstitucionalitat amb què volia saber si l’article de la Llei dels agents de circulació comunals relatiu a la mútua que ha de tenir el personal d’aquest cos per cobrir els accidents laborals era contrari o no a la Carta Magna. Ara, el Tribunal Constitucional ha emès un aute amb el qual no admet a tràmit l’acció incidental d’inconstitucionalitat plantejada pel Superior. 
Segons argumenta, la llei recull que l’òrgan que planteja l’acció incidental d’inconstitucionalitat ha d’exposar els fonaments en què basa els seus dubtes sobre la constitucionalitat de la norma i els preceptes constitucionals que entén vulnerats. Tot i que el Tribunal Superior recorda aquest requisit, també considera que la simple remissió a una sentència del 20 de desembre del Tribunal Constitucional sobre aquest mateix cas ja és suficient. Davant d’això, el TC remarca que del que exposa l’aute del mateix Tribunal Superior es desprèn que “les condicions formals d’admissibilitat a tràmit (...) no s’han complert”.
Cal recordar que els agents de circulació del Comú d’Escaldes-Engordany van recórrer al Tribunal Constitucional per exposar que les sentències de la Batllia i el Tribunal Superior obligaven als membres d’aquest cos a participar a la mútua, un fet que entenien que vulnerava el dret d’associació en la seva vessant negativa. El Tribunal Constitucional va tenir en compte les argumentacions dels agents i va tornar al Tribunal Superior el cas perquè dictés una sentència que respectés el dret. Davant d’això, el Superior va dictar una resolució en què exposava que ho portava al Tribunal Constitucional perquè anul·lés l’article de la Llei dels agents de circulació per inconstitucional.
Ara caldrà esperar si es fa alguna altra acció davant del Tribunal Constitucional (el Comú d’Escaldes-Engordany pot presentar un recurs de súplica). Si això no passa, els agents de circulació d’Escaldes-Engordany poden adreçar-se al Tribunal Superior perquè dicti la sentència i fer que es respectin els drets.

agents circulació
Comú d'Escaldes-Engordany
mútua
recurs
Tribunal Constitucional
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic