Diari digital d'Andorra Bondia
El 2016 es va utilitzar un 8,8% més de recurs hídric que l’any anterior a causa del creixement de la despesa domèstica.
El 2016 es va utilitzar un 8,8% més de recurs hídric que l’any anterior a causa del creixement de la despesa domèstica.

El consum d’aigua per habitant i dia es dispara fins als 217 litres


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

El consum d’aigua al llarg de l’any 2016 es va situar en 217 litres per habitant i dia –421 si es té en compte el cabal captat o les pèrdues de xarxa–, sis litres més –o 39 si no només es considera el cabal facturat– que la despesa d’aigua de boca del 2015, segons les dades recollides en l’Inventari i quantificació de la despesa hídrica per usos del Principat d’Andorra corresponent a l’exercici 2016, fet públic aquesta darrera setmana pel departament de Medi Ambient. 

Aquestes xifres trenquen la tendència a la baixa dels darrers anys i s’allunyen de l’objectiu fixat pel ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat de situar el consum d’aigua en 150 litres per persona i dia. De fet, i tenint en compte la despesa total d’aigua de l’exercici (87 hectòmetres cúbics), el 2016 es va utilitzar un 8,8% més de recurs hídric que l’any anterior,  i es va retornar a les xifres registrades el 2013, en bona part per l’increment de la despesa domèstica, que va créixer un 10,4%.

Consum per parròquies
Igual que en exercicis anteriors, l’estudi també posa en relleu la dificultat per obtenir dades relatives al consum d’aigua que siguin fiables al cent per cent, ja que en moltes ocasions cal tenir en compte les pèrdues de les xarxes i també la quantificació exacta sobre a quantes persones es distribueix aigua a través d’una xarxa concreta i, fins i tot, la manca de dades respecte a les xarxes veïnals. De fet, les xifres detallades per parròquies donen resultats en què sovint la despesa se situa molt per sobre de la mitjana, en xarxes que són relativament petites.

Així, pel que fa a Ordino i en base a la població censada, el consum mitjà per capita va ser de 160 litres per habitant i dia (930 litres si es comptabilitzen les pèrdues de xarxa suposades del 83%), mentre que el consum mitjà a Sant Julià de Lòria va ser de 150 litres (251 amb les pèrdues, en aquest cas estimades en un 40%). A Encamp,  el consum mitjà per habitant i dia va ser l’any 2016 de 164 litres, una quantitat que es duplica amb escreix en el cas de la xarxa del Pas de la Casa, on el consum mitjà va arribar a 365 litres per habitant i dia. Si es tenen en compte les pèrdues de la xarxa, calculades en un 40%, els consums s’elevarien fins als 273 litres, a la xarxa d’Encamp, i fins als 608, al Pas de la Casa. D’aquesta manera, el consum global a la parròquia va ser de 211 litres per habitant i dia, 352 litres comptabilitzant les pèrdues de xarxa.

A la capital, el consum mitjà per capita del 2016 va ser de 249 litres, xifra que, amb les pèrdues, estimades en un 51%, s’eleva fins als 504 litres per habitant i dia, mentre que a Escaldes-Engordany el consum mitjà va ser de 240 litres, 335 tenint en compte les pèrdues de xarxa. No obstant, aquestes xifres suposen un consum mitjà de 18 litres menys que l’exercici 2015, 14 litres menys comptabilitzant les pèrdues de la xarxa, i converteixen Escaldes-Engordany, juntament amb la Massana, en les úniques parròquies on s’ha registrat una disminució del consum mitjà d’aigua. I és que, en el cas d’aquesta darrera parròquia, el 2016 es va registrar un consum mitjà d’aigua per capita de 198 litres, 9 menys que el 2015, o de 329 (16 litres menys que l’any anterior) si es prenen en consideració les pèrdues de xarxa que s’estimen en un 40%.

Finalment, la parròquia de Canillo, on és més complicat determinar un consum mitjà a causa de l’elevada existència de xarxes paral·leles veïnals i el gran nombre d’hotels, va registrar l’any passat un consum mitjà de 254 litres per habitant i dia, xifra que s’eleva fins als 502 litres si s’estimen les pèrdues de xarxa.

Excés d’explotació en dues zones

Tot i que en l’anàlisi anual només hi ha dèficit hídric o una extracció que permeti parlar de sobreexplotació del recurs en un sector molt concret (Valira d’Orient i el Forn a causa de l’explotació hidroelèctrica), l’Inventari i quantificació de la despesa hídrica per usos del Principat d’Andorra 2016 sí que posa de manifest que en determinades èpoques de l’any, sobretot a l’hivern, “sí que es té constància d’una manca d’aigua més general que dona peu a esgotar fonts, rius i torrents a fi de poder garantir consums d’aigua potable, de reg i canons de neu, entre d’altres”. 

Així, i pel que fa als cabals captats durant la temporada d’hivern, es posa de manifest que a les zones del Forn, Madriu, Valira d’Orient, Salines i Arieja “s’està captant per sobre del recurs anual”.

consum d'aigua
217 litres
consum
Aigua
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic