Diari digital d'Andorra Bondia
El servei vis- a-vis íntim es va posar en marxa el juny passat.
El servei vis- a-vis íntim es va posar en marxa el juny passat.

El contraban de tabac se situa com a causa principal d’empresonament


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

Les últimes operacions policials contra el contraban de tabac han incrementat la població reclusa al centre penitenciari de la Comella i han situat aquest delicte com una de les causes principals d’empresonament. A principis d’any la població reclusa constava d’un total de 43 interns, tres d’arrestos parcials o semillibertat, 18 homes i tres dones en presó preventiva i 18 homes i una dona penats. La població actual però s’ha incrementat fins a 49 interns. D’aquests, set estàn en règim d’arrest nocturn, 20 homes i una dona en presó preventiva i 19 homes i una dona penats.
A més del contraban de tabac, des del centre penitenciari informen que les altres causes principals de les diferents privacions de llibertat són la conducció del vehicle automòbil amb un grau d’alcoholèmia superior als 0,8 grams per litre de sang, els delictes relacionats amb les drogues, tant pel consum com per la venda de productes estupefaents, i també el maltractament en l’àmbit domèstic. 
A principis d’any, Andorra se situava el tercer país d’Europa amb un percentatge més alt de presos per delictes relacionats amb drogues, com són el consum, i el tràfic d’estupefaents, així ho indicava un informe del Consell d’Europa, basant-se en dades estadístiques de fa dos anys. Les drogues sempre han estat una de les causes principals d’empresonament a la Comella. Ara però, amb la intensificació en la col·laboració entre les policies del Principat i de França, s’han incrementat les detencions i posteriors empresonaments de persones relacionades amb contraban de tabac. La darrera va ser la protagonitzada pel grup antifrau de la policia, en col·laboració amb el grup d’antifrau de la duana andorrana i amb els serveis de la duana francesa que el passat 10 d’octubre van culminar en  una operació contra el contraban de tabac i blanqueig de diners, batejada com Olimpíades, que va comportar la detenció de quatre persones i el comís de 4.725 quilograms de tabac de pipa d’aigua, valorats en 216.699 euros.
La xifra actual de 49 interns al centre penitenciari és un dels punts àlgids d’ocupació de la Comella. Va ser el mes de juliol quan la presó va registrar menys afluència d’interns, arribant a la xifra baixa de 39 interns. D’aquests, quatre eren arrests parcials, 17 homes i quatre dones estaven en presó preventiva i 13 homes i una dona, penats. Tot i això l’increment d’interns en aquest darrer mes no suposa cap perill per l’ocupació, ja que el recinte penitenciari té una capacitat per 145 interns. 
L’ampliació de recursos humans ve determinada pel cobriment de tots els serveis i dels torns de 24 hores. Tal i com ja va informar el Govern està en marxa el període de formació de la 29a promoció, amb un total de 7 agents, que està previst que estiguin operatius a finals d’aquest any. Actualment la plantilla de l’àrea penitenciària està composada per un total de 62 places, 15 de les quals de comandaments de diferents graus i 48 d’agents. Precisament aquesta setmana passada finalitzava el termini per presentar les candidatures per a quatre places noves d’agents penitenciaris. En aquest edicte, com ja es va fer en l’anterior, s’ha ampliat l’edat per presentar-se com agent als 45 anys per donar oportunitat a més persones.

El  servei del vis-a-vis íntim no ha tingut cap petició durant aquest mes

Cap dels presos ha sol·licitat el servei del vis- a-vis íntim aquest mes segons han explicat des de la direcció del centre penitenciari de la Comella. De fet, és el primer dels mesos, des que al juny es va posar en marxa, que no es fa ús d’aquest servei que tant interns com també institucions internacionals havien demanat que s’implantés a la Comella. 
El director del centre penitenciari, Francesc Tarroch, va explicar que s’habiliten tres dies al mes perquè es pugui fer ús i que aquest mes no han tingut cap demanda per part dels interns. Tarroch va explicar que poden ser dues les raons per les quals ara es nota una davallada de demandes del servei. D’una banda, segons Tarroch, “per molt que l’espai estigui adaptat i que està assegurat que es guarda la intimitat, no a tothom li agrada saber que hi han uns funcionaris a la porta”. L’altra raó, segons el director de la presó, és que fer ús del vis-a-vis íntim resta el dret a dos vis-a-vis familiars, i els interns també han de triar si volen veure només la parella o també la família. El director del centre penitenciari explica que aquesta norma de substituir un vis-a-vis íntim per dos familiars és una pràctica habitual d’institucions penitenciàries estrangeres, que inclús, assegura, són més estrictes i substitueixen l’íntim per tres familiars. 
Sigui com sigui, Tarroch, considera que aquest servei s’ha de donar i que respon a recomanacions d’organismes internacionals. 

contraban
tabac
empresonament
principal
causa
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic