Diari digital d'Andorra Bondia
La presidenta del Col·legi de Psicòlegs, Sílvia Palau.
La presidenta del Col·legi de Psicòlegs, Sílvia Palau.

El Copsia reconeix que “no totes” les patologies entraran per la CASS


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: DA

L’entrada dels psicòlegs a la cartera de serveis de la CASS ha de ser una realitat en un parell de mesos com a molt. Així ho va anunciar fa uns dies el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en una compareixença pública davant de la comissió legislativa de sanitat. El treball entre ministeri de Salut i el Col·legi de Psicòlegs (Copsia) es troba en la fase final, però tal com va explicar la presidenta del Copsia, Sílvia Palau, encara falta acabar de definir com es farà la derivació, la facturació, el registre i concretar exactament quines són les patologies que es cobriran a través de la sanitat pública. “Hem de ser realistes, no podem obrir-ho a tot perquè si no és complicat de sostenir”, va admetre Palau, que deixa clar, això sí, que “volem agafar la gran majoria de patologies que puguin afectar la població”.
Aquest treball per decidir què s’inclou i què s’exclou és una de les tasques que s’han treballat en les diferents taules que s’han muntat des del Col·legi per treballar de manera interna. “Pel que fa a les patologies, hem anat disgregant-les. Per exemple, en el cas de la depressió, veure quin tipus pot entrar i quin no”, detalla. No és tasca fàcil, però assegura que “ens basem en els manuals de psicologia i salut mental que ja fan un triatge”. Així, per exemple, comenta que en el cas de la depressió “hi haurà d’haver una continuïtat, que afecti tots els hàbits de la vida, que t’inhabiliti i t’obligui a prendre fàrmacs”, va exposar.
Un altre dels aspectes que han discutit des del Copsia són els requisits que hauran de complir els professionals que vulguin entrar a la cartera de serveis. “No tots podran accedir si no tenen formació clínica o experiència”, va indicar, alhora que també s’ha establert ja, la via d’entrada al servei. “El metge referent serà el principal proveïdor, però també ho podrà fer el psiquiatre referent o el pediatre referent en el cas dels nens”, concerta Palau. Amb tot, un cop el psicòleg rebi el pacient, també hi podrà dir la seva. “Som els que determinarem si realment aquella persona necessita la nostra atenció o no”, va explicar, i va afegir que és el mateix funcionament que s’aplica en el cas del programa associat a la Covid. “El metge et fa la derivació, però potser ve un pacient a la consulta que no acaba d’encaixar i el professional diu que no podem fer-ho”, exposa, deixant clar, però, que “encara ho estem acabant de tancar. Estem mirant si podem incloure més patologies o no i com ho farem perquè és molt complicat, també, el mètode d’intervenció. Cada persona és un món i cada professional té una formació, i fer-ho de manera unànime és una mica complicat”. Ara bé, sí que tenen clar que pel que fa a la intervenció “ens basarem que tothom qui entri tingui una base clínica, i dins de la clínica, la intervenció acostuma a ser bastant similar”.

Preu i sessions
En el marc de la negociació també hi tenen cabuda altres aspectes, com ara el preu que ha de tenir el servei o el nombre i la durada de les sessions que s’ofereixen. Són elements que encara “s’han de negociar”. La voluntat dels psicòlegs és que comporti “la millor qualitat, tant per a nosaltres com a professionals com per a la població en si”, però d’entrada es voldria desvincular de les tarifes que s’han establert per al servei associat a la Covid, un dels aspectes que ja va ser objecte de debat a l’hora de trobar una entesa entre el Copsia i el ministeri per al programa especial lligat als efectes de la crisi sanitària. En aquest sentit, la presidenta de l’ens vol ser prudent quant als terminis de posada en marxa del servei amb cobertura pública. “Estaria genial que en aquest primer trimestre ja hi fos, però encara ens falten coses, com ara la intervenció, la facturació, com ho registrem...”
Palau tampoc descarta que el nombre de sessions i la durada siguin diferents si s’acudeix al psicòleg de manera privada o a través del servei cobert per la CASS. “Podria ser, quan vas per privat no ha de fer cap registre, estàs més lliure com a professional, però al final buscarem el màxim possible perquè el pacient pugui estar tranquil i no pateixi perquè estigui pensant que li queden només x sessions”, manifesta, insistint que “intentarem fer el màxim al millor preu”, tal com ja s’ha fet amb el programa per la Covid. “Eren 8 sessions inicials i n’hem pogut fer 12. Potser es pot fer més gran el nivell de sessions”, augura.

 

 

copsia
patologies
cass

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte