Diari digital d'Andorra Bondia
La caserna central va acollir la celebració del patró del cos de bombers, ahir.
La caserna central va acollir la celebració del patró del cos de bombers, ahir.

El cos de bombers cobrirà entre cinc i set vacants de cara a l’any que ve


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

El cos de bombers preveu cobrir entre cinc i set llocs de treball, unes incorporacions que es farien de cara al 2019. Segons va explicar el director, Joan Carles Recasens, aquestes són les places a les quals caldrà fer front tenint en compte les dues vacants que hi ha actualment i les quatre o cinc jubilacions que hi haurà l’any que ve. Tot i que no està decidit, el concurs es podria treure de cara a finals d’any. En tot cas, el que està clar és que aquest procés es començarà a preparar durant aquest 2018 tenint en compte que el procés és força llarg, va declarar. 
L’objectiu amb el qual es treballa és que quan un bomber es jubila ja n’hi hagi un altre amb la formació feta perquè el pugui reemplaçar des del primer dia en què es produeix la baixa. Recasens va destacar que la formació té una durada d’entre tres i sis mesos i, a més, calen un mínim de participants (entre cinc i deu). De fet, el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va remarcar que tenint en compte la complexitat de la formació i el cost important dels materials que requereix és aconsellable obrir places quan hi ha entre quatre i cinc vacants. Espot va anunciar que el pressupost del 2018 ja preveu cobrir les vacants que hi haurà al cos de bombers. 
Tant Recasens com Espot van assenyalar que el personal de què es disposa és l’adequat a hores d’ara. “No sobren mitjans però tampoc en falten”, va dir el director del cos, mentre que el ministre va destacar que “hem arribat a una xifra òptima amb relació al servei que estan prestant els bombers”. Tot i així va acceptar que “és veritat que si tinguéssim una mica més d’efectius aniríem més folgats”. D’aquesta manera va explicar que això permet al Govern prioritzar necessitats que hi ha en altres cossos especials encara que va deixar clar que “no ens podem permetre rebaixar aquesta xifra” i, per tant, cal anar assumint les vacants.
Un altre dels anuncis que es van fer amb motiu de la festivitat del patró del cos de bombers va ser la creació d’una cotxera nova. El projecte es podrà fer aquest any tot i que l’obra no està calendaritzada. L’edifici s’alçarà just al davant de la caserna central, a Santa Coloma. Està previst encabir-hi sis camions i amb aquest equipament ja es cobririen les necessitats d’espai per a vehicles durant els propers deu o vint anys. 
En l’acte d’ahir, Espot també  va destacar l’augment dels serveis realitzats pels bombers (un cada 70 minuts) i la seva diversificació, que demostren la necessitat creixent del cos i la millora de la seva capacitació. Així mateix, va assenyalar com a repte la incorporació de més dones. Avui hi ha 116 bombers i tres bomberes. Recasens va subratllar la bona feina que estan realitzant i va animar les dones a presentar-se a les proves. Per la seva banda, Espot va remarcar que des del Govern ja es van fer les actuacions per poder accedir al cos amb igualtat de drets i que ara és qüestió que hi hagi “un canvi de xip a la població” perquè el cos s’assembli a la societat, formada al 50%   per homes i dones, un fet que l’enriquiria.

A l’espera de consensuar els reglaments amb els representants sindicals

Un dels reptes per a aquest any serà el desplegament de la Llei de bombers. Espot va recordar que ja s’ha aprovat el reglament de la jornada i l’horari de treball (que la llei preveia que s’aprovés en un termini més breu, ja que creava neguit entre el col·lectiu de bombers) i que ara s’està treballant en la resta. Alguns que ja es tenen avançats són el reglament que regula l’accés, la promoció dins del cos, la carrera professional, el que regula el comitè mèdic i el que regula els dies compensatoris. El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior va explicar que ara cal acabar de consensuar aquests textos amb els representants dels sindicats. Espot va recordar que la nova llei dona més atribucions al cos, les clarifica i ofereix més reconeixement i seguretat jurídica a un dels serveis “més ben valorats pels ciutadans”.

cos de bombers
cinc
set
vacants
any que ve
caserna
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic