Diari digital d'Andorra Bondia
Els usuaris del SAD consideren que encara hi ha aspectes a millorar del servei.
Els usuaris del SAD consideren que encara hi ha aspectes a millorar del servei.

El cost del servei d’atenció a domicili fa que hi hagi gent que no hi recorri


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: Bon dia

Per a alguns jubilats, que perceben uns ingressos molt baixos, el preu del servei d’atenció a domicili (SAD) és massa car. Això fa que hi hagi persones que ho necessitarien però que s’abstenen de recórrer-hi perquè no els arriba la pensió, tenint en compte que en alguns casos els medicaments que necessiten els suposen una despesa elevada. Per l’exsecretari de la Federació de la Gent Gran i exrepresentant dels pensionistes a la CASS, Lluís Sàmper, una opció per resoldre aquest problema seria la instauració d’un contracte entre un familiar d’aquestes persones i el Govern perquè es pogués encarregar de la seva cura a canvi d’uns ingressos. Sàmper va recordar que la mesura és més econòmica que l’ingrés a un geriàtric, i a més, afavoreix que la persona pugui romandre més temps a casa.

Altres aspectes que encara cal millorar de l’atenció domiciliària és el servei que es dona durant els caps de setmana. Sàmper va indicar que hi ha usuaris que no estan satisfets perquè durant aquests dies de la setmana són atesos per cuidadors diferents. “A la gent gran, els canvis no els agraden gaire”, va apuntar. Així mateix, els usuaris consideren que l’atenció en horari nocturn és necessària perquè força gent gran té una salut delicada i requereix acompanyament també en aquests moments del dia. A banda, va indicar que “tenir algú al costat, encara que no el necessitis, dona seguretat”.
Sàmper considera que el servei d’atenció a domicili és una bona iniciativa tenint en compte que el 70% de les persones grans no volen estar en una residència. Tot i així destaca que hi ha altres casos molt particulars de persones solteres o vídues i que viuen soles que necessiten una atenció més continuada que l’oferta pel SAD. Davant d’això, l’exsecretari de la Federació de la Gent Gran advoca per crear més pisos tutelats distribuïts arreu del país. Afirma que són persones que no estan per anar al Cedre però tampoc per seguir vivint a casa seva, al mateix temps que remarca que els pisos que hi ha avui a Ordino i els del Calones d’Andorra la Vella no són suficients. Una mostra d’això és que hi ha llista d’espera per poder accedir a un dels habitatges.
L’exsecretari de la Federació de la Gent Gran i exrepresentant dels pensionistes al consell d’administració de la CASS també va explicar que el SAAS està treballant per implementar el model desplegat per la Fundació Matia al País Basc, un fet que considera molt positiu. Remarca que aquesta institució ha apostat per transformar el concepte de residència per a la gent gran perquè no sigui vist com un “lloc desagradable”. Així, afirma que els usuaris que hi viuen poden desenvolupar les tasques que ells mateixos decideixen per tal de sentir-se al màxim com a casa.

servei d'atenció a domicili
SAD
gent gran
Lluís Sàmper
Servei d'atenció domiciliària

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte