Diari digital d'Andorra Bondia
La direcció estudiarà com ampliar la durada de les visites familiars i també com donar més hores de psiquiatra i psicòleg als reus.
La direcció estudiarà com ampliar la durada de les visites familiars i també com donar més hores de psiquiatra i psicòleg als reus.

El CPT recomana a la presó ampliar la durada de les visites familiars


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

La darrera visita del Comitè europeu per a la prevenció de la tortura i de les penes o tractaments inhumans o degradants (CPT) al centre penitenciari de la Comella el mes de gener passat ja té el seu informe oficial enviat el passat mes d’octubre als responsables del centre penitenciari i ministeris corresponents. Pel que fa al departament d’Institucions Penitenciàries, l’organisme internacional fa unes recomanacions basades en l’ampliació de durada dels serveis que s’ofereixen als presos pel que fa als vis-a-vis o visites familiars. També s’aconsella que l’atenció psicològica i psiquiàtrica tingui més hores que les que té actualment. 
Des de la direcció del centre penitenciari consideren aquestes recomanacions com a “lleus”, en el sentit que poden ser assumibles i estudiaran totes les opcions possibles per acomplir-les. Les consideren lleus perquè el CPT en anteriors informes feia altres recomanacions més importants i que requerien més esforços econòmics i d’organització que el centre penitenciari ha anat complint, com és l’habilitació del vis-a-vis íntim.
El director del centre penitenciari, Francesc Tarroch, va explicar que s’estudiarà la manera d’ampliar la durada de les visites familiars, perquè assegura que els interns tenen una agenda d’activitats prou completa i que tot s’ha de combinar amb la funció de seguretat que els agents penitenciaris fan en cada servei. Tarroch considera que totes aquestes recomanacions “són una crítica constructiva” per aconseguir una excel·lència en els serveis penitenciaris i que com a tals treballaran per complir-les. Tarroch també va destacar que la visita que molts presos tenen a través del programa skype per a les famílies que viuen molt lluny ha estat una mesura aplaudida per l’organisme internacional. 
Avui aquestes visites familiars i les del locutori tenen una durada de mitja hora i l’organisme internacional considera que és poc temps, per la qual cosa la direcció estudiarà com ampliar-les. 
Una altra qüestió sobre la qual es va insistir en la mateixa visita al gener són les activitats de reinserció i de formació. En aquest aspecte el ministeri d’Educació i el d’Interior han treballat per dur a terme un conjunt d’accions educatives i formatives amb conveni amb la UNED i la formalització per a l’accés a la universitat que ajudaran els presos a poder continuar o iniciar estudis superiors des del centre penitenciari. 
Aquestes millores seran estudiades amb els responsables dels ministeris d’Interior, Justícia i de Salut.
Avui se celebra la festivitat de la Mare de Déu del Remei, patrona del departament d’Institucions Penitenciàries. A les 12 del migdia se celebrarà la missa a l’església de Sant Esteve d’Andorra la Vella i una hora després hi ha prevista la celebració d’actes institucionals a la sala de la Consòrcia del Centre de Congressos d’Andorra la Vella. 

Vuit homes i cinc dones són candidats a les quatre noves places d’agents penitenciaris 

Un total de 13 persones s’han presentat a la darrera convocatòria pública per accedir a quatre places d’agent penitenciari. Aquesta convocatòria va haver de publicar-se dues vegades ja que en la primera tots els candidats van quedar fora en no superar les proves. Alguns van caure en les proves físiques que es fan primer i no les van superar i, en ser eliminatòries, van quedar fora. D’altres, la majoria, van suspendre a l’examen psicotècnic.
Aquesta convocatòria, però, resulta atractiva perquè dels 13 candidats 5 són dones, i és palesa la necessitat de tenir agents penitenciàries femenines per poder fer front als serveis de vigilància i de seguretat del mòdul de dones. Tot i això, el fet que siguin dones no els donarà avantatge, segons asseguren des de la direcció. Les proves físiques ja les han realitzat però encara es desconeix quants dels candidats les han superat. Ara els queda passar per les proves teòriques, de coneixement, de psicotècnic i de català, entre d’altres, i no es preveu que sigui fins al gener quan els candidats que aprovin i passin a ocupar les quatre places passin al període formatiu. De fet, cal recordar que els set agents de la darrera promoció que van aprovar ja han finalitzat el període formatiu que va començar al març i aquest mes comencen l’any de prova passant pels diferents torns i àrees de la presó. 

CPT
recomana
presó
ampliar
visites familiars
Número de vots: 188
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic