Diari digital d'Andorra Bondia
El fins ara secretari judicial de la fiscalia Sergi Costa va jurar ahir com a nou batlle.
El fins ara secretari judicial de la fiscalia Sergi Costa va jurar ahir com a nou batlle.

El CSJ estima en una vintena les places extra per reforçar la Justícia


Escrit per: 
M.S. / Foto: Facundo Santana

El Consell Superior de la Justícia està ultimant la feina per enllestir la base del pla de xoc que es vol tirar endavant per “reforçar” i “donar un impuls” a la Justícia, objectiu per al qual podrien ser necessàries “una vintena de persones”, entre secretaris judicials, oficials i administratius. 

Així ho va explicar ahir el president del CSJ, Enric Casadevall, després de l’acte de jurament com a nou batlle del fins ara secretari judicial a la fiscalia Sergi Costa Gonçalves, un dels cinc secretaris que han accedit al càrrec de batlle i que no va poder jurar amb els seus companys l’abril passat en trobar-se de baixa laboral, on va deixar clar que aquesta vintena de persones no inclouen les vacants que actualment encara estan pendents de cobrir. Aquestes són precisament les dels secretaris que han passat a batlle, que només se n’ha cobert una, dues places de fiscal i una de secretari judicial de la fiscalia.

Casadevall va defensar que el pla de xoc permetrà “veure què és el que fa falta a tota la Justícia”, és a dir, a nivell de Batllia, Fiscalia, Corts i Superior, per tal de “poder treballar el dia a dia i poder absorbir tot el retard que hi ha” a la vegada que “poder tenir coberts tots els llocs per poder donar un servei eficaç i eficient”. 

En aquest sentit, el president del CSJ va explicar que “s’han analitzat moltes coses” i que “s’han fet estadístiques de la feina de cada Batllia” i que de tota aquesta tasca d’anàlisi “sortirà que ens fan falta tants secretaris, tants oficials i tants administratius, places que caldrà justificar i explicar”. A partir d’aquí serà el Govern qui haurà de veure com es tira endavant aquest pla de xoc, amb un crèdit extraordinari, repartit en diferents exercicis.

D’altra banda, Casadevall va explicar que s’està ultimant també la feina amb la Universitat d’Andorra per tancar els convenis que han de permetre introduir en el màster de Dret que ja s’ofereix assignatures optatives en matèries de Batllia i Fiscalia, i crear una formació de dos anys específica per a aquells que vulguin accedir a la carrera judicial i fiscal i a ser secretari judicial.

Per la seva part Sergi Costa, que en el seu discurs va tenir unes emotives paraules d’agraïment a la seva família i especialment als seus pares, que van arribar al país a la dècada dels setanta del segle passat, va destacar el “compromís” amb què afronta aquest nou repte i la voluntat de “donar el millor” d’ell mateix en “la tasca tan apassionant com és la d’impartir justícia”. Així mateix, el nou batlle va aprofitar la intervenció per fer una crida per “encoratjar tots aquells nacionals relacionats amb el món del dret que es puguin presentar als pròxims edictes que sortiran”.

Nous canvis al Codi de procediment civil

Casadevall va avançar també que des del CSJ es proposarà al Govern una modificació del Codi de procediment civil per simplificar la qüestió del segell que certifica el pagament de les taxes judicials que “és molt complicat”. Així, va defensar l’aposta per “un segell electrònic que es pugui imprimir al moment del pagament i eliminar els colors”.

En relació amb les quei-xes per l’increment de les taxes judicials, Casadevall va recordar que la llei es va fer el 2018 i que no es tocaven els preus des del 2000, si bé es va mostrar convençut que si s’hagués fet ara no s’haurien revisat a l’alça. Amb tot, sí que es va mostrar partidari d’establir un preu diferent per les còpies físiques en paper que quan es facin en format electrònic. “No és el mateix agafar 10.000 folis que s’entén que s’han de pagar que 10.000 folis que els col·loquen en una clau USB”, va dir.

CSJ
estima
vintena
places
extra
reforçar
justícia
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic