Diari digital d'Andorra Bondia
El Consell Superior de la Justícia es preveu reunir avui i estudiarà la petició de recusació contra el fiscal presentada per Silvestre.
El Consell Superior de la Justícia es preveu reunir avui i estudiarà la petició de recusació contra el fiscal presentada per Silvestre.

El CSJ trasllada la petició de l’indult dels presos a Corts i a la fiscalia


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

El Consell Superior de la Justícia (CSJ) va rebre la petició de l’indult dels presos signada pels dos coprínceps, l’episcopal i el francès, Joan-Enric Vives i Emmanuel Macron, que es va fer amb motiu de la visita de Macron al Principat divendres passat. Es tracta d’una amnistia condicionada als mateixos termes que el darrer indult, publicat l’agost del 2014 al BOPA amb motiu de la visita de l’aleshores copríncep francès François Hollande. Es tracta d’una mesura de gràcia de sis mesos que exclou els condemnats pels delictes contra les persones i la llibertat sexual, el tràfic de drogues o el blanqueig de diners, així com també el terrorisme. El president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall, ja ha enviat la carta dels coprínceps al Tribunal de Corts i a la fiscalia, els organismes que han d’emetre un informe sobre la petició, i la resposta dels dos coprínceps es farà efectiva a finals de la primera setmana del mes d’octubre.
Posteriorment s’estudiarà quins presos compleixen els requisits de l’indult acordat per Vives i Macron a través d’un edicte que es publicarà al BOPA, i posteriorment se’ls aplicarà la reducció de la pena.
Per altra banda, Casadevall té previst presentar avui, en una reunió del Consell Superior, la petició de recusació presentada per l’advocat Josep Antoni Silvestre contra el fiscal general Alfons Alberca, per actuar com a tal en el judici de la causa BPA i no retirar-se, en ser nomenada com a secretaria general del Govern la seva cunyada Ester Fenoll. Casadevall va declarar que s’estudiarà la petició en termes jurídics i també s’informarà el fiscal perquè hi digui la seva. Malgrat advertir que per llei no hi ha un termini de resposta, segons el president del CSJ es preveu que la resposta sigui aviat, i podria ser pública la setmana vinent. Casadevall no va voler donar la seva opinió sobre aquesta recusació, que per llei ha de resoldre el CSJ, i va manifestar que la resposta ha d’estar sempre argumentada en termes jurídics i de llei, i que per això s’analitzarà el tema a partir d’avui mateix. Casadevall va manifestar que no és el primer cop que es demana una recusació contra un fiscal, tot i que en altres ocasions ha estat en altres causes i per altres motius. 
Per altra banda, des del CSJ s’espera que les obres de la nova seu de la Justícia estiguin enllestides el pròxim mes de febrer o març. Això sí, el president de l’entitat va manifestar que després s’haurà d’habilitar tot l’interior amb el mobiliari nou i també s’haurà de procedir al trasllat de tots els arxius i altres mobles de l’edifici de les columnes, on actualment hi ha la seu de la Justícia. A més a més, també es preveu que un cop estigui tot condicionat s’instal·li el nou programa informàtic, que segons Casadevall ja està acabat.

 

Carme Obiols cessa com a secretària general

Carme Obiols, que ha estat més de 18 anys secretària general del CSJ, va presentar la carta de cessament del càrrec. Casadevall no es va voler pronunciar respecte d’aquest fet, relacionat amb un possible mal ambient dins de l’ens, i es va limitar a dir que la jurista havia demanat tornar al seu lloc de secretària judicial de presidència del Tribunal Superior.

CSJ
trasllada
Corts
Fiscalia
indult
presos
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic