Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la reunió de la comissió d’Informació i Vigilància del CTR que va tenir lloc ahir.
Un moment de la reunió de la comissió d’Informació i Vigilància del CTR que va tenir lloc ahir.

El CTR millora l’eficiència energètica i ven un 4,1% més d’electricitat


Escrit per: 
Redacció / FOTO: Comissió d’Informació i Vigilància del CTR

El Centre de Tractament Tèrmic de Residus (CTR) ha millorat l’eficiència energètica, un fet que ha permès augmentar un 4,1% l’energia venuda entre els mesos de maig i octubre d’aquest any amb relació al 2018. La gerent de Ctrasa, Cristina Rico, va explicar que s’han fet ajustaments a la instal·lació que “han millorat el rendiment energètic”. Així mateix, el consum de gasoil ha assolit el “mínim històric” de 0,08 litres per tona de residus tractats de mitjana. Des del centre van exposar que la millora de l’eficiència energètica serà més palesa quan entri en funcionament la xarxa de calor.

En la reunió de la comissió d’Informació i Vigilància del CTR que va tenir lloc ahir també es va informar que entre el maig i l’octubre d’aquest 2019 s’ha rebut un 3,19% menys de residus que en el mateix període de l’any passat. Així, s’ha passat de 24.532 tones a 23.751. El 73,7% d’aquestes corresponen a residus sòlids urbans (aquells que es generen a les llars), el 13,8% són classificats com a residus assimilables a urbans (produïts pels comerços i indústries però que tenen una composició similar als de les llars) i el 12,5% restant són fangs provinents de les depuradores d’aigua, residus de la neteja viària, residus carnis i sanitaris. També ha caigut la importació de residus. Ho ha fet un 4,56%, passant de 4.566 tones el 2018 a 4.367 tones el 2019. En concret, la brossa procedent de la Cerdanya suposa un 18,4% del total de deixalles tractades pel CTR. La planta va registrar 639 hores d’aturades programades entre el 13 de setembre i el 10 d’octubre a banda de diverses aturades no programades. Els residus rebuts a la deixalleria industrial també han disminuït. Entre els mesos de maig i octubre se n’han rebut 4.601 tones, el que és un 11% menys que durant el mateix període del 2018.
Quant a les emissions atmosfèriques de la planta, durant aquest període es van registrar 3 hores i 30 minuts d’ultrapassament de les 60 anuals permeses per la llei pel paràmetre de partícules. Amb relació al control de les aigües, els ultrapassaments en matèries en suspensió a les aigües pluvials es troben relacionats amb episodis de pluviometria, segons assenyala el CTR. Els ultrapassaments en les aigües residuals es relacionen amb el detergent del servei de bugaderia mentre que els ultrapassaments en les aigües superficials es vinculen a una alteració ja detectada aigües amunt de la instal·lació.

 

 

CTR
comissió d'informació i vigilància
residus
electricitat
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic