Diari digital d'Andorra Bondia
El president de la CASS, Albert Font, i el president de la comissió gestora del FRJ, Jordi Cinca.
El president de la CASS, Albert Font, i el president de la comissió gestora del FRJ, Jordi Cinca.

El Fons de reserva de jubilació recupera les pèrdues provocades per la Covid-19


Escrit per: 
M.S.

La millora experimentada pels mercats financers des de l’abril passat ha permès al Fons de Reserva de Jubilació (FRJ) recuperar en els darrers cinc mesos gairebé la totalitat dels 103 milions que va perdre en el primer trimestre de l’any, segons va explicar ahir el president de la comissió gestora del FRJ, Jordi Cinca, que va precisar que la pèrdua de valor de la cartera a 31 d’agost passat era només d’un 0,40%, poc més de cinc milions d’euros, respecte al valor del fons a principis d’any.
I és que a 31 de desembre del 2019 el FRJ comptava amb 1.391,7 milions d’euros, 149,5 més que al tancament del 2018 després d’haver rebut 41,7 milions dels excedents de les cotitzacions i guanyar-ne 107,8 gràcies a la rendibilitat del 8,67% obtinguda, mentre a 31 de març passat el valor de la cartera era de 1.288,7 milions d’euros, amb una rendibilitat en el primer trimestre de l’any del -7,56%. Amb el repunt dels parquets, a finals del mes passat el FRJ comptava amb 1.386,2 milions d’euros.
Tot i l’evolució positiva des de l’abril i que la tendència apunta que es podria tancar l’any en positiu, Cinca es va mostrar prudent i no va voler assegurar de forma taxativa que podria ser així, ja que la incertesa als mercats “es manté”, com es constata amb les freqüents modificacions de previsions econòmiques que van fent els diferents organismes internacionals. En aquest sentit, el màxim responsable del FRJ, que va destacar que la volatilitat del fons a 31 d’agost es va situar en el 7,4%, “molt per sota, però, de la volatilitat de la borsa de l’eurozona o de l’americana”, va incidir que tot i el “moment extrem” que hem passat, el FRJ “s’ha comportat com hem d’esperar que ho faci”, és a dir, “no pot ser aliè al que passa, però té la capacitat per recuperar-se”.
Cinca, que va recordar que  l’objectiu del FRJ és assolir una rendibilitat superior a la inflació del país a mitjà i llarg termini, va insistir que no s’ha d’avaluar la gestió del FRJ ni mirar la rendibilitat any a any o en un moment concret, sinó en períodes més llargs, de manera que “no s’ha de treure pit l’any que ha anat bé ni tampoc posar-se nerviós el que no hi va tant”. En aquesta línia, el president de la comissió gestora del FRJ va destacar que entre el 2010 i el 2020, aquests encara amb dades provisionals, la rendibilitat del fons ha estat del 2,28%, mentre que en el mateix període la inflació ha estat del 0,80%.

Menys cotitzacions
D’altra banda, el president de la comissió gestora del FRJ va explicar que l’impacte econòmic provocat per la pandèmia de la Covid-19 afectarà també les transferències que rep el fons procedents dels excedents de les cotitzacions, unes aportacions que es van reduint any a any i que ho seguiran fent “fins al dia que no hi hagi excedents i s’hagi de recórrer al fons per pagar les pensions”.
Així, la previsió inicial per aquest any era que el FRJ obtingués fins a 38,5 milions d’euros procedents de les cotitzacions, una estimació rebaixada en 16 milions, ja que en aquests moments la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) preveu que enguany es transferiran 22 milions d’euros al Fons de Reserva de Jubilació.
Finalment, Cinca, que va recordar que al marge dels vuit gestors externs (les cinc entitats bancàries del país i tres de franceses) l’equip del propi FRJ gestiona gairebé el 26% de la cartera, va incidir en la voluntat del fons d’anar introduint progressivament criteris d’inversió socialment responsable, un “element que va guanyant protagonisme i on encara hi ha molt recorregut per fer”.

Fons de Reserva de Jubilació
recupera
pèrdues
provocades
Covid-19
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic