Diari digital d'Andorra Bondia
Josep Delgado i Jean Michel Rascagneres van presentar ahir el balanç de l’evolució de l’FRJ durant el 2017.
Josep Delgado i Jean Michel Rascagneres van presentar ahir el balanç de l’evolució de l’FRJ durant el 2017.

El fons de reserva guanya 32 milions i obté una rendibilitat del 2,77%


Escrit per: 
M.S. / FOTO: J.G.

Al tancament de l’exercici 2017, la cartera d’inversions del Fons de Reserva de Jubilació (FRJ) ascendia a 1.246,8 milions d’euros, 79 milions més que a finals del 2016, segons el balanç fet públic ahir pel president del consell d’administració de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), Jean Michel Rascagneres, i pel president de la comissió gestora de l’FRJ, Josep Delgado. 

L’increment registrat durant el 2017 es deu en bona part a la transferència de 47,2 milions de la CASS, procedent de les cotitzacions, mentre que, dels 32,8 restants, 31,7 són fruit de la rendibilitat obtinguda dels actius financers, que ha estat del 2,77%, i un milió de la rendibilitat dels immobles.
Delgado va valorar molt positivament aquestes xifres, ja que s’ha aconseguit, com marca la llei, una rendibilitat superior a la inflació, que l’any passat va ser del 2,6%, un aspecte que ha estat complicat perquè, després de mantenir-se els nivells d’inflació durant nou mesos, es va començar a incrementar el darrer trimestre fins a assolir “de forma sorprenent” aquest 2,6%  el 31 de desembre.
Tot i això, el president de la comissió gestora de l’FRJ, satisfet també “perquè la rendibilitat assolida s’ha aconseguit amb un índex de volatilitat (2,18%) molt baix” fruit de la política conservadora a l’hora d’invertir, va recordar que l’objectiu de superar la inflació és a mitjà i més llarg termini, i no en un període més breu de temps.
En aquest sentit, Delgado va explicar que la rendibilitat mitjana dels darrers deu anys ha estat d’un 2,04%, mentre que la inflació mitjana d’aquest període ha estat del 0,91%, i que el diferencial encara seria superior si s’agafessin només els darrers cinc anys, període en què la rendibilitat ha estat del 2,82% i la inflació, del 0,39%.
Delgado va atribuir els bons resultats al canvi en el mandat de gestió que es va aplicar ja el mes de juny, portant els límits d’inversió en els diferents actius al màxim que permet la llei, que han permès compensar les dificultats per obtenir rendiments positius en la renda fixa –bàsicament en fons monetaris i deute sobirà–, ja que els productes més segurs tenen rendiments negatius i els que podrien donar una mica més deixen de ser segurs, amb un increment del percentatge invertit en renda variable.
En aquest sentit, Delgado va destacar també el bon funcionament de l’estratègia seguida  en la diversificació de la gestió dels fons, ja que s’ha instat les entitats gestores a “buscar gestions més especialitzades, que han comportat rendiments més elevats que la mitjana”. També s’ha posat ja en marxa la política de premiar aquells gestors que “ho han fet millor” atorgant-los més diners, a la vegada que “s’han tret diners a aquells altres que no ho han fet tan bé”.
Pel que fa als costos, l’any passat es van pagar 2,99 milions d’euros en comissions bancàries, un 0,26% en relació amb el volum gestionat, un percentatge lleugerament inferior al de l’exercici 2016 (0,27%). Pel que fa al cost total de la gestió, es va situar en el 0,35% del volum gestionat, una dècima menys que l’exercici anterior. Precisament, Delgado va atribuir que s’hagin pogut contenir els costos de gestió tot i l’increment del volum del fons en el fet que és ja el mateix  FRJ, amb més de 230 milions, qui gestiona ja més diners de la cartera i que, a diferència dels gestors externs, no “s’autoapliquen comissions”.
Quant a la distribució de la cartera dels actius a preu del mercat, 1.228,7 milions (el 98,6% del fons), 700,6 milions (55,2%) corresponen a renda fixa; 393,4 milions (31,6%), a renda variable; 84,8 milions (6,8%), a actius monetaris; i 49,9 milions (4%), a altres actius financers. Els 18,1 milions restants del fons corresponen a actius no financers.
Pel que fa al comportament de l’FRJ aquest any, Delgado, que, tot i les dificultats per obtenir rendibilitat amb la renda fixa va descartar que es plantegi per ara demanar cap modificació de la llei, va explicar que fins al 20 de maig la rendibilitat era del 0,95%, percentatge que se situa per sota la inflació.

 

A l’espera de quantificar els diners sostrets

La Caixa Andorrana de Seguretat Social esperarà  que la investigació determini quin ha estat el perjudici per a la parapública derivat de l’actuació de la cap de l’àrea d’Inspecció, que es troba ingressada al centre penitenciari acusada d’haver-se apropiat de diners procedents de sancions i regularitzacions, per presentar la reclamació corresponent. Així ho va assegurar ahir el president del consell d’administració de la CASS, Jean Michel Rascagneres, que es va voler mostrar prudent davant un cas que es troba en fase d’investigació.
D’altra banda, Rascagneres va avançar que, en un termini de quinze dies, ja es disposarà de les simulacions que han de permetre veure l’impacte que tindrien en l’FRJ les mesures plantejades des del consell d’administració de la CASS al Govern i al Consell General. En aquesta línia, el president del consell d’administració de la parapública va destacar que, malgrat la proximitat d’unes eleccions,   com “més aviat s’articulin” aquestes mesures “molt millor”.

 

cass
Fons de Reserva de Jubilació
cap d'àrea d'inspecció

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte