Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la compareixença de bona part de la direcció de la CASS i de l’FRJ per presentar el balanç del 2018.
Un moment de la compareixença de bona part de la direcció de la CASS i de l’FRJ per presentar el balanç del 2018.

El fons de reserva perd 51,7 milions d’euros el 2018 i es queda en 1.243


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

El 31 de desembre passat, la cartera d’inversions del Fons de Reserva de Jubilació (FRJ) ascendia a 1.243 milions d’euros, 3,8 milions menys que a finals del 2017, segons el balanç fet públic ahir pel president del consell d’administració de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), Jean Michel Rascagneres, i pel president de la comissió gestora de l’FRJ, Josep Delgado. 
I és que el 2018, la bossa per fer front a les pensions de jubilació ha perdut fins a 51,7 milions d’euros després que la rendibilitat dels actius financers hagi estat negativa d’un 4,12%, a conseqüència de la forta caiguda dels mercats registrada el darrer trimestre de l’any, segons va apuntar Delgado. De fet, a 30 de setembre la cartera ascendia a 1.303,3 milions d’euros, 56,5 milions més que en el tancament de l’any 2017, tot i que les pèrdues de 54,7 milions en inversions, a les quals cal afegir les despeses de les comissions i les amortitzacions dels immobles, fan que el resultat comptable de l’any sigui negatiu de 5,5 milions, ja que els 6,4 milions d’ingressos dels actius financers i d’immobles i els 46,2 milions que ha aportat la CASS provinent dels excedents de les cotitzacions han estat inferiors.

Malgrat aquests números, Delgado, que va voler deixar clar que “no s’han materialitzat les pèrdues”, ja que això passaria si es desfessin les inversions, es va mostrar satisfet amb els resultats i amb la política d’inversió seguida, que “va en la línia d’altres fons de jubilació” d’altres països. 
En aquest sentit, el president de la comissió gestora de l’FRJ va recordar que malgrat els resultats del 2018, un any que va qualificar d’“anòmal”, ja que dels últims 30 és juntament amb el 2015 els únics que han registrat pèrdues als mercats borsari i també a la renda fixa, es continua assolint l’objectiu fixat a la llei d’aconseguir a mitjà i llarg termini una rendibilitat superior a la inflació. 
Així, Delgado, que a més a més va assegurar que amb la rendibilitat obtinguda en el primer quadrimestre d’aquest 2019 (6,13%) ja “s’han recuperat amb escreix les pèrdues” i que el fons ha augmentat en uns 60 milions,  va apuntar que si s’agafen les dades dels darrers cinc anys la rendibilitat anualitzada de l’FRJ seria de l’1,02%, mentre que la inflació se situaria al 0,53%.
El president de la comissió gestora es va mostrar també molt “satisfet” perquè des del 2015 fins al 2018 s’ha aconseguit reduir els costos bancaris en un milió d’euros i rebaixar el TER –el cost de gestió respecte al volum del fons– del 0,33% al 0,17%. Delgado va explicar que la rebaixa es deu bàsicament a dos factors. D’una banda, “una millor negociació” amb les entitats gestores del fons i, de l’altra, el fet que cada vegada és “més important” el volum del fons que es gestiona des de la pròpia comissió gestora i que, per tant, no està sotmès a comissions. Així mateix, i en el marc de la política implementada des que es va canviar el mandat de gestió de premiar o no aquells gestors pel seu resultat, Delgado va detallar que arran dels resultats obtinguts el 2018 s’ha tret 32,9 milions d’euros a dues de les entitats gestores.

Prendre mesures
D’altra banda, i interpel·lat sobre la voluntat expressada per les formacions polítiques d’establir un pacte d’Estat per acordar aquelles mesures que calgui per garantir la sostenibilitat del sistema de pensions, el president del consell d’administració de la CASS va incidir que quan s’han de prendre mesures “que tenen un cost electoral i polític si hi ha un acord general és molt millor”. 
Sigui com sigui, Rascagneres, que va avançar que el nou estudi actuarial que s’està fent estarà enllestit després de l’estiu, va reiterar que “és imprescindible prendre decisions” si es vol garantir la sostenibilitat d’un sistema que en “7, 8 o 10 anys” deixarà de ser-ho.

Fins a 37.000 persones han designat ja el metge referent

Fins a 37.000 ciutadans han designat ja el seu metge referent des que el setembre passat va començar la implantació del nou model de la via d’atenció integrada (VAI) per accedir al sistema sanitari, un dels grans reptes per a la Caixa Andorrana de Seguretat Social per aquest any. Així ho va explicar ahir la directora general de la CASS, Joaquima Sol, en la compareixença de la direcció de la parapública per fer balanç dels números i fites assolides el 2018 i dibuixar els objectius per aquest any.
Sol va destacar que es tracta d’una xifra “molt bona” i es va mostrar convençuda que s’incrementarà de forma important en el moment en què també es posi en marxa el metge especialista referent i hi hagi ja una “vigència plena” de la VAI amb els canvis en el percentatge de reemborsament, que penalitzen aquells ciutadans que no  accedeixin al sistema per la via d’atenció integrada.

fons de reserva
perd
euros

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte