Diari digital d'Andorra Bondia
Hi ha bars que registren els clients en una llibreta.
Hi ha bars que registren els clients en una llibreta.

El formulari de registre de clients serà comú a tots els establiments


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: Facundo Santana

El Govern elaborarà un formulari de registre de clients per a bars i restaurants que serà igual per a tots. Aquest és un dels punts que es van acordar ahir en la reunió que van mantenir tècnics del ministeri de Salut amb el representant d’Unió de Bars d’Andorra, Francesc Medina. Fins ara cada establiment havia adoptat modalitats diferents, tant de model com de qui feia el registre. 

Així, en alguns hi havia unes taules amb caselles que s’anaven omplint i que a més tenien a la vista de tothom, mentre que en altres es feia de manera més casolana i en una llibreta s’escrivien els noms i els telèfons dels clients, d’altres ho feien amb un full per taula. En ocasions qui apuntava les dades era el responsable o algun dels treballadors i en d’altres ho feien els mateixos clients. Ara es distribuirà un formulari per taula que s’omplirà i després el personal retirarà de manera que els altres clients no veuran les dades registrades de la resta d’usuaris perquè “no pot estar a la vista de la gent”, va reconèixer Medina. Sobre qui ha d’omplir el registre, creu que els propietaris dels bars i cafeteries “no han de posar pegues”, tot i que sigui una feina més afegida. A més, amb el sistema per taules ho poden fer perfectament els mateixos clients: “no els portarà més d’un minut”, va apuntar.

Pel que fa a noves flexibilitzacions, per la setmana que ve no se’n preveuen més atès que les darreres fa pocs dies que s’estan aplicant. Així els ho han tramès des de Salut. En aquest sentit, Medina va expressar, però, el malestar del sector perquè voldrien una mena de pla de desescalada per fases i “no mesures cada setmana”. Creuen que és molt necessari per saber “a què atenir-se” i poder-se preparar convenient de cara a la recuperació de l’activitat. Consideren que el que s’està fent són “pegats”. Segons Medina ja porten tres setmanes de reunions i s’hauria hagut d’avançar més. De moment, va afegir, estem aturats “en semàfor vermell”. 

Els bars insisteixen: els ajuts s’han d’accelerar
“No pot ser que estiguem sense ajudes, s’han d’accelerar”. Aquest és el clam que va tornar a expressar ahir el portaveu d’Unió de Bars d’Andorra, Francesc Medina, perquè va assegurar que “no podem esperar una setmana més”. I va afegir: “la gent ha de menjar”. I és que hi ha establiments que estan amb l’aigua al coll. “Si no morim per la Covid, morirem d’economia, però morirem al cap i a la fi”, va dir. El sector té la sensació d’“abandonament”, va expressar, i va tornar a insistir en la necessitat d’una finestra única per a tràmits i l’obertura dels locals a la tarda “ara que ve Nadal”. 

La distància entre taules, l’incompliment més detectat
D’ençà de la reobertura dels bars s’han fet més de 200 inspeccions, totes de caràcter informatiu. La manca de distància de metre i mig entre taules és un dels incompliments més detectats: aproximadament en un 40% dels casos no es respecta. Així ho van informar ahir els tècnics de Salut al representant d’Unió de Bars d’Andorra, Francesc Medina, en la taula de treball celebrada ahir al matí. 

Precisament, el compliment de la distància entre taules ha generat dubtes en els restauradors amb el nou decret perquè especifica que encara que hi hagi mampares per separar espais entre taules, aquestes són únicament un complement i no sabien si havien de complir igualment la distància. En relació amb això, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va deixar clar en la roda de premsa posterior al consell de ministres que la mampara és d’ajuda, però que cal complir amb distància igualment. De fet, les actualitzacions del decret mantenen que les pantalles són “complementàries”. Benazet, a més, va incidir en el fet que tot i que la mampara limita l’aire que pot venir d’altres comensals més directament, no evita els aerosols que es queden suspesos en l’aire del local i que poden provocar contagis. 

Un altre dels incompliments que més s’han detectat en les inspeccions és el mal ús de les mascaretes per part dels clients. Sobre aquests dèficits, Medina va ser molt crític i taxatiu a censurar-los i va insistir en la necessitat que els establiments compleixin amb  totes les mesures sanitàries fil per randa. “Hem de ser els primers a complir les mesures i els més curosos”, va recalcar. I va reconèixer que hi ha establiments que incompleixen el que està decretat. I alguns dels clients, també. Per això va insistir en la importància de la tasca pedagògica que s’ha de continuar fent als bars i restaurants. 

El formulari de registre de clients serà comú a tots els establiments
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic