Diari digital d'Andorra Bondia
Calvó, davant la comissió de Política Territorial i Medi Ambient.
Calvó, davant la comissió de Política Territorial i Medi Ambient.

El forn incinerador preveu reduir les emissions a partir del juliol


Escrit per: 
Agències / Foto: M. F.

El pla de dimensionament i obsolescència del centre de tractament de residus (Ctrasa) preveu una adaptació “a les millors tècniques possibles”, per la qual cosa hi ha vinculades un seguit d’inversions per anar adequant la planta a l’objectiu de reducció en la generació de residus marcada en la llei de l’economia circular i el Pla nacional de residus. D’aquesta manera, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha destacat que “quan no sigui requerida [la planta] perquè s’està valoritzant” totes les fraccions de residus previstes “es tancarà”. No ha volgut posar una data sobre la taula, però ha reconegut que dins la política de “residu zero” aquest objectiu és previsible. 

El pla de dimensionament preveu una inversió de sis milions d’euros per adaptar la turbina perquè es pugui fer “amb menys residus més energia” per alimentar la xarxa de calor i alhora també s’ha calculat un milió per “reduir la capacitat” del forn. A més, estan previstes millores en la seguretat. Per tot plegat, es destinaran fins a 9,5 milions en inversions. De manera paral·lela, s’ha apostat per una reducció de les emissions. De fet, els objectius més ambiciosos s’avancen sis mesos i si bé l’obligació era complir-los a finals d’aquest any, ja s’ha establert que aquesta obligació entri en vigor el mes de juliol. Tal com va reivindicar Calvó, s’ha estat “capaç” de reduir aquests paràmetres “perquè la planta sempre ha complert àmpliament la normativa”. Així ho va posar en relleu durant la compareixença davant la comissió legislativa de Política Territorial, Urbanisme i Medi Ambient, en la qual va  detallar els nous objectius de reducció i reciclatge de residus que recull el Pla nacional de residus i que apunten que el 2035 s’assoleixi un reciclatge del 65%, incidint en algunes fraccions com l’orgànica o el tèxtil. La ministra va destacar que s’ha impulsat un reglament que fixa nous valors límits d’emissions a l’atmosfera i nous paràmetres, alhora que s’incrementa el control en l’admissió de residus a la planta. Així, va recordar que la directiva europea fixava aquest ajustament de paràmetres. I va  reivindicar que això és possible perquè “la planta funciona molt bé i des de fa molts anys està treballant per sota” del que marca la normativa, per la qual cosa ha estat “fàcil” aquesta adaptació als nous requisits. A més “s’aposta per millors controls”, va emfasitzar la ministra, que va recordar, a preguntes del conseller socialdemòcrata Roger Padreny sobre la distància de la planta respecte de la població i l’impacte de la inversió tèrmica, que hi ha un pla de vigilància “molt exhaustiu”. La directora del departament de Medi Ambient i Sostenibilitat, Sílvia Ferrer, va  incidir que “s’està molt per sota dels límits màxims”.

Durant la compareixença, Calvó ha assegurat que quan la planta no sigui necessària es tancarà, però a preguntes de Padreny ha apuntat que seria “agosarat” donar una data. Padreny també va mostrar la seva preocupació per si la xarxa de calor que s’està desplegant pot funcionar amb altres energies diferents de l’actual, a la qual cosa el director general de FEDA, Albert Moles, va respondre que podria funcionar amb biogàs o biomassa.

“Any complicat” a pistes per a la reducció de consum energètic 
Qüestionada  sobre l’increment en el consum d’energia registrat per part de les estacions d’esquí durant el mes de desembre, Calvó va recordar que estem davant “un any complicat” pel que fa a la meteorologia, amb poques precipitacions que han fet que l’obertura de pistes impliqués haver de fer neu artificial. De totes maneres, ha remarcat que “han intentat estalviar en altres punts on podien, com en la restauració”, i ha conclòs que era complicat “reduir el consum” si no es podia deixar de fer neu de cultiu. En aquest sentit, va remarcar que el que busquen les mesures de reducció del consum energètic no és en cap cas “que es tanquessin” negocis, ja que no es vol que “impactin” en la seva activitat de manera negativa. De fet, ha trencat una llança a favor de la implicació que està tenint el teixit comercial, tal com mostren les dades de FEDA i també l’estalvi d’entre el 10 i el 12% de les famílies.

calvó
Ctrasa
forn
emissions
juliol

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte