Diari digital d'Andorra Bondia
El forn rep prop de 3.000 tones de residus de la Cerdanya en sis mesos
El forn rep prop de 3.000 tones de residus de la Cerdanya en sis mesos

El forn rep prop de 3.000 tones de residus de la Cerdanya en sis mesos


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

El centre de tractament de residus (CTR) va rebre 2.966,25 tones de brossa procedent de la Cerdanya en el primer any de vigència del conveni amb Catalunya per importar residus. L’acord es va signar a inicis del 2017, però els primers trasllats de brossa per ser cremada al forn no es van produir fins a mitjans d’any. Així, les prop de 3.000 tones es van valoritzar en el període comprès entre el 4 de juliol i el 29 de desembre del 2017. Els mesos en què es va registrar un volum de residus més elevat van ser el novembre i el desembre, amb 626,56 tones i 734,28 tones, respectivament. Per darrere hi ha el juliol i l’agost, en què es van traslladar 504,28 tones i 689,45 tones. Les xifres més baixes es van donar al setembre i l’octubre, amb 124,80 tones i 277,88 tones. Això es deu al fet que durant aquests mesos es van reduir els trasllats arran de l’aturada programada del centre de tractament de residus.
El fet que en mig any s’hagin importat 3.000 tones no impedeix al Govern estimar que de cara a aquest 2018 el volum total de brossa traslladada s’acosti al tonatge anual previst en l’autorització vigent, fixat en un màxim de 10.000 tones l’any. Segons va argumentar el director de Medi Ambient, Marc Rossell, la generació de residus a la Cerdanya té un comportament estacional, similar al que es produeix a Andorra, ja que registra unes puntes més elevades durant el període d’hivern i a l’estiu. D’aquí que la xifra mensual més elevada de trasllats del 2017 siguin les 743,28 tones del desembre. Per aquest motiu, Rossell es va mostrar a l’espera de cloure l’hivern per analitzar les quantitats. En tot cas, va voler deixar clar que la importació de residus de la Cerdanya té per finalitat donar servei, “siguin les quantitats que siguin”, ja que s’emmarca en un acord de col·laboració amb Catalunya, on s’exporten tots els residus del Principat destinats al reciclatge, com pot ser el paper i cartró o els electrodomèstics. Per tant, va destacar que a l’hora d’establir el límit de 10.000 tones en el conveni es va tenir en compte la quantitat màxima que Andorra podia tractar, però això no vol dir que s’hagi d’arribar anualment a aquest volum. “No és qüestió de valorar la quantitat”, va dir.
Rossell també va recordar que el CTR funciona correctament independentment d’aquestes importacions. De fet, va indicar que en el moment de signar l’acord amb Catalunya el volum de residus a tractar ja havia augmentat i no hi havia la necessitat de disposar de més brossa pel bon funcionament de la planta. Rossell també va apuntar que ara per ara es desconeixen les previsions dels trasllats que es produiran aquest 2018 i va informar que no es preveuen canvis en l’acord, ja que encara és molt recent.

Medi Ambient defensa que les emissions del CTR estan “molt lluny” del llindar normatiu

L’Associació protectora d’animals, plantes i medi ambient d’Andorra (Apapma) va advertir recentment que una cosa és que les emissions del forn no ultrapassin el llindar normatiu i una altra fixar-se com a objectiu que aquestes emissions siguin les mínimes possibles, avançant del model incinerador al model de reciclatge. El director de Medi Ambient va assegurar que ja es treballa en aquest sentit i per això les emissions estan “molt lluny” del límit. 
Rossell va posar d’exemple alguns dels diferents paràmetres que es controlen de forma contínua, com ara els òxids de nitrogen (NOx), el límit del qual està fixat en 400 mg/Nm3 cada mitja hora, i el valor màxim registrat ahir era de 219.29 mg/Nm3. En altres paràmetres com ara el monòxid de carboni sí que es va superar en dues mesures el límit (367.2 sobre 150), però la mitjana total era de 7.0, lluny del límit diari fixat en 50. Rossell també va remarcar que, tot i que la normativa permet tenir certes superacions al llarg de l’any, el 2017 no se’n va registrar cap, un fet que considera “molt exitós”, ja que significa que “hi ha un bon tractament de les emissions i que el sistema funciona molt correctament”. Al mateix temps, va destacar que, tot i tractar unes tones de més provinents de la importació de Catalunya, “ha quedat palès que no hi ha hagut cap impacte i no hem vist augments dels límits d’emissions”. Des del Govern es va exposar que en el marc de la comissió de vigilància es poden analitzar altres propostes tant de les entitats ecologistes o dels veïns, com ara la necessitat d’explicar què significa cada contaminant i l’augment de cadascun, com demana l’Apapma. 

forn
3.000 tones
residus
Catalunya
sis mesos

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte