Diari digital d'Andorra Bondia
Un instant de la visita del Grevio, ahir, a les dependències del Govern.
Un instant de la visita del Grevio, ahir, a les dependències del Govern.

El Govern accedeix a ser subsidiari en casos de violència de gènere


Escrit per: 
M. S. C. / M. P.

La reserva que Andorra manté en el marc del Conveni d’Istanbul per la qual el Principat declina fer-se càrrec de les indemnitzacions a les víctimes de violència de gènere i domèstica en aquells casos que l’agressor no vol o no pot, sembla que té els dies comptats. Així es desprèn de les paraules del ministre portaveu, Eric Jover, que ahir, en la roda de premsa posterior al Consell de ministres va assegurar que el Govern té previst fer els canvis legislatius necessaris per poder assumir de manera subsidiària aquestes indemnitzacions durant “els pròxims mesos”.

La renovació per part de l’executiu de la reserva a l’article 30.2 del conveni ara fa uns mesos va generar certa polèmica i la qüestió fins i tot va ser objecte de debat parlamentari. Tot i que en un primer moment el Govern considerava discriminatori indemnitzar unes víctimes i no unes altres, en el debat al Consell General es va comprometre a buscar la fórmula legal per assumir les compensacions.

Aquesta voluntat d’adaptar l’ordenament jurídic ja s’ha traslladat, segons Jover, al Grup d’Experts sobre la lluita contra la violència envers les dones i la violència domèstica (Grevio) del Consell d’Europa, que des d’ahir és al país per avaluar els avenços fets en aquesta matèria entre el 2014 i el 2017. De fet, aquest organisme és l’encarregat d’avaluar la implantació del Conveni d’Istanbul. “El Grevio és sabedor de la voluntat d’aixecar la reserva un cop fetes les modificacions”, va assegurar Jover.

De fet, el grup d’experts es va reunir ahir amb els professionals dels diferents departaments del Govern implicats en la prevenció, detecció i intervenció en casos de violència de gènere i domèstica i també amb entitats socials com l’ADA, Stop Violències o Acció Feminista.
El Grevio va fer arribar, a finals del 2018, un qüestionari a tots els estats que havien ratificat el conveni amb l’objectiu de comptar amb un informe per part dels governs en referència a les actuacions dutes a terme des del 2014 fins al 2017 per complir amb el Conveni d’Istanbul. El Govern va lliurar aquest document el febrer del 2019, comptant també amb les aportacions de les associacions del país i ara, amb la visita, es vol complementar la informació actualitzant el contingut de l’informe. Des del Govern es va destacar l’aprovació de la Llei per a l’erradicació de la violència de gènere i la violència domèstica el 2015 o els protocols d’actuació en casos de maltractaments, així com les accions de sensibilització i prevenció de l’àrea de Polítiques d’Igualtat.

Des d’Acció Feminista, Antònia Escoda, va explicar que en la trobada van poder actualitzar les aportacions fetes en l’informe, “però no hem comentat res de nou que no s’hagi dit fins ara”. Així, es va destacar l’aprovació, fora del termini d’anàlisi, de la Llei d’igualtat de tracte i la no-discriminació el 2019 o la de reproducció assistida. “Hem pogut exposar la comunicació que tenim amb les institucions i el fet d’haver pogut arrencar el compromís d’una llei d’igualtat efectiva entre homes i dones”. La presidenta d’Stop Violències, Vanessa M. Cortés, va adduir confidencialitat per no donar detalls de la trobada, assegurant que “fa cinc anys que diem el mateix. Expliquem què passa tot i les amenaces”.

 

Govern
accedeix
subsidiari
casos
violencia
gènere
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic