Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre portaveu, Eric Jover, en la compareixença d’ahir.
El ministre portaveu, Eric Jover, en la compareixença d’ahir.

El Govern aposta perquè la Cambra lideri els nous estudis de l’aeroport


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: SFGA/C.E.

El Govern aposta perquè la Cambra de Comerç continuï liderant els nous estudis que encara estan pendents de realitzar sobre el projecte d’un aeroport dins del país. Una actuació que s’hauria de dur a terme sota la supervisió de l’executiu, segons va declarar el ministre portaveu, Eric Jover. “És un camí que hem de fer junts”, seguint amb la col·laboració que ha permès presentar els estudis tècnics de viabilitat de la instal·lació, va dir.

Sobre la voluntat de l’executiu d’impulsar la infraestructura, Jover es va mostrar prudent. En aquest sentit va dir que amb l’estudi de la Cambra de Comerç presentat la setmana passada “s’ha fet un pas necessari però no suficient perquè el Govern valori si s’ha de fer l’aeroport o no”. Així va recordar que, tot i que sembla que la instal·lació és viable, aquests no són tots els estudis que s’han de fer. En concret, cal analitzar altres elements que van més enllà de la viabilitat tècnica, com ara l’impacte mediambiental, l’impacte sonor i la sostenibilitat econòmica del projecte. 
Cal recordar que els dos informes elaborats per NavBlue (filial d’Airbus) i CGX (experta en infraestructures aeroportuàries) conclouen que és possible tenir un aeroport al Principat. Des de la Cambra de Comerç ja es va assenyalar que el següent pas serà comptar amb la col·laboració del Govern perquè conjuntament, o l’executiu de la seva banda, impulsin l’anàlisi relativa a l’impacte mediambiental. La infraestructura tindria un cost d’entre 500 i 700 milions d’euros. Per dur a terme aquesta inversió, l’entitat va anunciar que ja ha rebut uns cinc grups internacionals interessats a finançar-ne el cent per cent a canvi de la concessió. Els estudis assenyalen com a ubicació més idònia uns terrenys comunals de Grau Roig.

Heliport nacional
Quant a l’heliport nacional, el Govern segueix sent del parer que és un projecte positiu i que cal desenvolupar-lo. Ara, l’executiu està en espera dels informes tècnics complementaris encarregats que han de validar la viabilitat d’aquesta instal·lació a la zona de Tresoles. Jover va afirmar que un cop es disposi dels estudis que confirmin que tècnicament es pot construir l’heliport, junt amb la plataforma contrària a la infraestructura es valorarà la idoneïtat d’impulsar el projecte o de no portar-lo a terme. En aquest sentit, el ministre portaveu va expressar la voluntat d’arribar a un consens amb els veïns. 

 

Adjudicats els treballs de protecció del marge esquerre del riu Valira a la zona de l’EDAR Sud

El consell de ministres va adjudicar ahir les obres de protecció del marge esquerre del riu Valira a la zona de l’EDAR Sud, a Sant Julià de Lòria. Els treballs donen resposta a un acord entre el Govern i la societat privada COSP.SA (propietària dels terrenys on es durà a terme l’obra) i es van adjudicar a l’UTE Treballs Públics la Coma-Tecsol per un import d’1.147.942 d’euros. D’aquest import, l’executiu n’aportarà 544.635,03, mentre que la resta, 603.307,68 euros, aniran a càrrec de COSP.SA. Les obres tenen un termini d’execució de nou mesos. 
Així mateix, el consell de ministres també va adjudicar ahir els treballs de control de qualitat d’aquesta mateixa obra a l’empresa Pirineu Inspecció i Control SLU per un import de 25.077 euros. D’aquests, 10.911,43 seran aportats pel Govern i els 14.166,56 restants, per COSP.SA. L’obra, que s’emmarca dins del projecte de l’enllaç E1 del Pla sectorial de noves infraestructures viàries i que compta amb l’informe favorable del ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, consisteix a construir uns murs de canalització en una parcel·la privada ubicada entre el marge del riu Gran Valira i la CG-1 a la zona fronterera. En total, es protegeixen 180 metres lineals de marge.
Per altra banda, el Govern va aprovar l’atorgament del Premi Nacional a l’estudi als estudiants de la promoció 2018-2019 dels tres sistemes educatius.

L’executiu destinarà 65.800 € a refer espais del Sagrada Família

El Govern va adjudicar ahir els treballs de condicionament dels espais del col·legi Sagrada Família que van quedar afectats per una fuita d’aigua. Els treballs s’han adjudicat per un import de 65.896 euros a l’empresa Progec SA, mitjançant adjudicació directa i modalitat de la contractació per procediment d’urgència, amb un termini d’execució de sis setmanes.
El trencament d’una canonada situada a una planta sota coberta de l’edifici, que va tenir lloc el mes de maig passat, va provocar desperfectes en onze aules i un passadís del centre educatiu que cal rehabilitar abans que comenci el pròxim curs escolar. Les tasques de reparació inclouran la retirada i enderroc del fals sostre existent en les zones afectades i la col·locació d’un de nou, la reposició d’instal·lacions lluminàries, i la substitució del paviment de dues aules i la pintura.

 

 

 

 

 

aeroport
heliport
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic