Diari digital d'Andorra Bondia

El Govern avaluarà canvis al reglament per poder obtenir el permís de treball


Escrit per: 
Marta Fernández


El Dia mundial contra la sida se celebra aquest dilluns i el ministeri de Salut, Benestar i Treball va facilitar les dades de quina és la incidència d’aquesta malaltia al país.

En la roda de premsa per facilitar les dades, la directora de Salut Pública, Margarida Coll, va manifestar que tant Salut com Interior tenen sobre la taula la possible modificació del reglament de revisions mèdiques als immigrants, que podria ser modificat en alguns extrems, com per exemple en el de la sida, tot i que encara no hi ha res de concret ni decidit.
D’aquesta manera, Coll va manifestar, sense fer cap anunci oficial, que l’executiu té “la voluntat” que totes les persones que vulguin venir a treballar al país ho puguin fer. De totes maneres, va avançar que tots aquests canvis estan subjectes al context poblacional, als convenis bilaterals i a altres aspectes, que faran que la decisió sigui una o altra sobre la inclusió o no de determinades malalties, però va avançar que aquest reglament es modernitzarà.
Pel que fa a la incidència del VIH-sida, des de Salut van assenyalar que l’any passat es va notificar tres casos nous de VIH (tots tres entre homes i d’una edat mitjana de 37 anys, i la majoria amb una conducta sexual de risc sense protecció) i que en total el nombre de persones afectades pel VIH o la sida és de 47.
D’aquests 47 casos registrats, cal assenyalar que 39 són persones que tenen VIH i una ha desenvolupat la malaltia. De les altres set es desconeix la situació exacta; és a dir, si només tenen els anticossos o si ja han desenvolupat la sida. D’aquestes persones, Salut té constància de que 25 segueixen tractament.
La majoria de les persones que tenen la malaltia són homes, de fet el 74,5%, i l’edat en què la malaltia és més freqüent és entre els 40 i els 49 anys.
Pel que fa a la conducta de risc que hauria derivat en el contagi, cal destacar que un 55% de casos han estat per una conducta sexual, que és més elevada entre heterosexuals; un altre 18,5% ha afirmat que la conducta de risc seria haver estat usuari de drogues per via parenteral, i un altre 5,5% ha assenyalat les dues conductes.
Quant a la incidència de la malaltia, cal assenyalar que a Andorra és inferior respecte dels països veïns, i d’aquesta manera se situa en 3,58 per cada 100.000 habitants, mentre que a Espanya, per exemple, és de 8,19 per cada 100.000 habitants.

Campanyes
Amb tot, des del ministeri de Salut assenyalen que no s’ha d’abaixar la guàrdia, i d’aquesta manera tenen la intenció de donar continuïtat al projecte iniciat l’any 2006 junt amb els comuns i l’Unicef per formar els formadors, és a dir, per donar als monitors d’esplais i lleure les eines necessàries perquè puguin atendre els dubtes que els puguin plantejar els infants. També hi ha la intenció de tirar endavant un pla de vigilància específica de les malalties de transmissió sexual, i que aniria lligat a un projecte de salut reproductiva.

Comença la campanya de vacunació contra la grip A
entre les dones embarassades
Ja han estat 576 les persones que s’han vacunat contra la grip A. Aquestes són les dades que van facilitar ahir des de Salut, alhora que van anunciar que ja està disponible la vacuna antigripal pandèmica sense adjuvant, que les dones embarassades poden obtenir des d’avui mateix. També es poden vacunar els infants d’entre 6 i 23 mesos que tinguin algun factor de risc i les persones amb malalties sistèmiques immunològiques o immunosupressions.
D’aquesta manera, una altra de les mesures que es va anunciar ahir des del Govern és que aquesta vacunació contra la grip A es fa extensiva a la majoria de la població, ja que es considera que s’ha donat un termini raonable als grups de risc i que, per tant, els que volien immunitzar-se ja ho han pogut fer.
La vacunació per als tres grups abans esmentats es farà sota prescripció mèdica, mentre que la població en general pot acudir als centres de salut a vacunar-se sense la recepta. Malgrat això, es recomana a tots els pacients que demanin cita prèvia abans d’anar als centres de salut per una qüestió d’organització.
Des de Salut van recordar que el volum de persones que ja s’han vacunat és molt baix, ja que es va adquirir vacunes per al 70 per cent de la població. Tot i així, van manifestar que cal estar preparats per a qualsevol situació i, en aquest sentit, si cal fer front a una pandèmia hi ha els elements per poder estar preparats.
Així mateix, s’ha decidit fer una crida a les escoles i, si hi ha una massa crítica necessària per fer la vacunació, des de Salut Escolar s’hi traslladarà una persona per fer-la; si no, els mateixos alumnes hauran d’anar als centres de salut.
Pel que fa a la campanya de vacunació de la grip estacional, ja s’ha donat per tancada i cal assenyalar que els centres de salut han subministrat més de 5.000 dosis. Quant a la incidència de la grip, cal assenyalar que la setmana passada es va situar en 53,7 per cada 100.000 habitants. Es tracta d’una incidència baixa, però des de Salut recorden que els casos van fluctuant i que potser en les setmanes entrants, amb la baixada de les temperatures, hi pot haver un increment dels casos. Tampoc no se sap quin impacte poden tenir les morts registrades a França per la mutació del virus.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte