Diari digital d'Andorra Bondia

El Govern constata que hi ha infants del Pas de la Casa que passen fins a setanta hores setmanals a l'escola bressol


Escrit per: 
Agències / Foto: M.T.

El Govern ha constatat una deficitària atenció als menors del Pas de la Casa i un ús desmesurat de l'escola bressol Els Marrecs, que obre els set dies de la setmana, havent-hi infants que s'hi passen els set dies amb una mitjana de 10 a 12 hores diàries.

Així es desprèn de l'anàlisi de la situació social d'aquesta població encampadana feta per l'Executiu per avaluar el funcionament de l'atenció sanitària existent per tal de definir les millores a fer en aquest àmbit. L'estudi també posa de manifest que es donen molts casos d'alcoholisme, absentisme escolar, i la mobilitat professional és elevada. A més, hi ha poca xarxa social i ciutadans molt reticents a rebre suport social. El centre d'atenció primària del Pas de la Casa és econòmicament deficitari, amb una despesa de gairebé 1,5 milions d'euros anuals segons dades del 2008, i tot i que s'inverteixen molts recursos, en canvi la població es mostra descontenta i s'observa una desmotivació del personal.

L'anàlisi dels recursos d'atenció sanitària del Pas de la Casa mostra com el CAP rep 3.211 visites a l'any, el Servei d'Urgències 1.433, i el centre privat d'atenció mèdica a pistes dels doctors Escoda, rep 3.000 visites durant la temporada d'hivern. Un dels objectius del Govern és la unificació dels tres serveis a l'actual local del CAP o estudiar un canvi d'ubicació, ja que presenta dificultats d'accés. En cas de no canviar la ubicació, una altra solució és millorar el transport al centre del SAAS, tant des del nucli urbà com des de peu de pistes.

El document també constata que s'inverteixen molts recursos en serveis sanitaris sense resultats adequats. Així, actualment el CAP del Pas de la Casa disposa d'un metge de capçalera durant els dies feiners que també atén la demanda pediàtrica, una infermera d'Atenció Primària tots els dies, un metge psiquiatra un dia a la setmana, un metge rehabilitador i un fisioterapeuta, un dentista liberal, i una treballadora social dos dies per setmana. A més, es disposa de servei de radiologia, de llevadora i d'extraccions.

Per tal de millorar l'eficiència del CAP, que té un dèficit anual de 975.000 euros, el Govern està treballant en crear un sistema de permanències que asseguri la presència d'un metge i oferir atenció a domicili sempre que sigui necessari, instaurar la presència d'un pediatre unes hores per setmana, i incrementar l'atenció a la dona embarassada, així com crear un nou servei de logopeda. A nivell social, es vol fer una intervenció socio-educativa coordinada entre el Govern i el Comú, reforçar l'atenció psicològica, així com la prevenció i el tractament de conductes addictives.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic