Diari digital d'Andorra Bondia
Una màquina d'ozó.
Una màquina d'ozó.

El Govern desaconsella l’ús de l’ozó com a desinfectant de botigues


Escrit per: 
Agències

Queden menys de dues setmanes perquè les botigues puguin tornar a obrir i molts comerciants s’estan assegurant de complir totes les mesures higièniques necessàries per garantir la seguretat dels clients. El Govern ha detectat un augment d’empreses de neteja i manteniment que ofereixen serveis de desinfecció a edificis, oficines, locals comercials i fins i tot vehicles, ascensors i mobiliari; i és per aquest motiu que des del ministeri de Salut s’ha publicat un avís al BOPA alertant sobre l’ús d’aquest producte. Al document, es recorda que l’ozó es troba en revisió per l’Agència Europea de Productes Químics (ECHA) i “no ha estat avaluada encara per la Unió Europea per fer-la servir com a desinfectant d’ús ambiental”, ja que “es desconeixen les dosis necessàries per garantir la seva eficàcia com a viricida i els efectes per a la salut que aquestes concentracions poden desencadenar”. Des del ministeri, es desaconsella la seva utilització perquè no disposa “d’evidència científica ni la conformitat reglamentària”.

En aquest sentit, empreses de neteja consultades per l’ANA Economia asseguren que l’ozó “és una substància que es fa servir des de fa molts anys per desinfectar objectes com ganivets de carnisseria, ambulàncies o habitacions d’hotels, perquè eliminen totes les bactèries” i coincideixen amb el Govern en no fer-lo servir com si fos “un ambientador que es va desprenent en un espai tancat on circulen constantment persones, ja que la seva exposició constant pot arribar a ser perjudicial”. Tot i això, lamenten que es pugui arribar a crear desconfiança sobre la seva eficàcia o sensació de perillositat, ja que “utilitzat de manera correcta, pot garantir una desinfecció adequada dels locals comercials”.

Tot i això, des de Salut s’insisteix que l’ozó pot arribar a donar una “falsa sensació de seguretat i eficàcia en el tractament realitzat” i, conseqüentment, “en el control de la propagació del virus SARS-CoV-2”.

Andorra
Govern
BOPA
ozo
Salut
desinfectant
Comentaris: 2

Comentaris

Buen dia. El ozono esta aceptado por la ECHA (European Chemicals Agency) como sustancia activa. Esto es porque un grupo de empresas Europeas presentaron un dossier para que sea declarada producto biocida (BPR). Para que sea aceptado este dossier la sustancia debe pasar 2 pruebas, primero su eficacia y luego su toxicidad. Ambas estan comprobadas. Actualmente el ozono como bien dice la nota se encuentra en fase de evaluacion para determinar su dosificacion, peligorsidad, etc. Pero falta la parte mas importante y que segun intereses varios no se esta explicando. Este grupo de empresas que ya utilizaban el ozono antes del ingreso del dossier se pueden acoger a una disposicion transitoria para poder seguir utilizandolo, En españa es el RD 1054/2002. Esta disposicion contermpla que se puede utilizar el ozono bajo responsabilidad de los fabricantes que estan en ese dossier y sus distribuidores en lo que respecta a dosificacion, plazos de seguridad, peligrosidad, epi's,
Resumiendo, el ozono es un biocida que puede utilizarse y esta probado su uso desinfectante. Esta en fase de evaluacion pero puede utilizarse segun los criterios de los fabricantes del dossier. Debe utilizarse segun las consignas del ministerio de sanidad (España y los demas paises de la EU) como cualquier producto biocida: Empresas de desinfeccion, epi's adecuados, sin presencia de personas, etc. La nota de sanidad (Andorra) fue copiada de notas similares de algunas comunidades autonomas de España. Actualmente estas comunidades estan rectificando esta informacion. Les dejo un link de Sanidad España https://www.mscbs.gob.es/profesionales/saludPublica/ccayes/alertasActual/nCov-China/documentos/Nota_sobre_el_uso_de_productos_biocidas._27.04.2020.pdf sobre el uso del ozono Como ven Sanidad España no aconseja o desaconseja su uso sino que advierte de como utilizarlo responsablemente. Les dejo otro link esta vez de Presidencia (España) donde dice que el ozono esta permitido siguiendo la normativa en vigor: https://www.lamoncloa.gob.es/serviciosdeprensa/notasprensa/transicion-ecologica/Paginas/2020/130520-ozono.aspx

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic