Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre Joan Martínez Benazet, en la compareixença d’aquesta tarda.
El ministre Joan Martínez Benazet, en la compareixença d’aquesta tarda.

El Govern destinarà 225.000 euros a l’atenció psicològica dels afectats per la Covid


Escrit per: 
M. P. / M. P. A. / M. S. C. / Foto: SFGA

El Govern ha aprovat avui el  programa d’atenció psicològica en el marc de l’emergència sanitària causada per la Covid. Es tracta d’un recurs anunciat a mitjans d’abril pel ministre Joan Martínez Benazet i que ha presentat aquesta tarda amb motiu de la roda de premsa d’actualització sanitària. La partida econòmica assignada inicialment és de 225.000 euros, “una primera bossa per cobrir necessitats” que si cal s’ampliaria, ha afegit, i amb la qual s’espera poder atendre unes 700 persones.

La finalitat del programa és oferir atenció psicològica específica, integral i adaptada des del convenciment “que la pandèmia ha causat diferents problemes en la salut i la salut mental ha quedat fragilitzada”, ha remarcat el ministre. Uns problemes de salut mental que afecten “tothom”, ha continuat. En aquest sentit, ha puntualitzat que el recurs s’adreça tant a  persones que han patit aquests efectes perquè han passat la malaltia, com a aquelles que han patit les conseqüències  del confinament o dels problemes socials o econòmics que se n’han derivat. 

Martínez Benazet ha indicat que el programa va dirigit tant a la gent jove i als adolescents “que han vist molt disminuïda la interacció social” i a les persones grans “que han viscut l’impacte de forma molt directa”. “És un programa que té una importància cabdal”, ha afegit. En la compareixença no ha volgut donar més detalls perquè ho farà la setmana que ve. Sí que ha avançat, però, que “s’està acabant de tancar el conveni amb els psicòlegs i ara es podran apuntar els qui hi vulguin participar”. També ha volgut deixar clar que de moment la partida econòmica “és una bossa per a un servei que res té a veure amb la prestació sanitària del SAAS ni amb el conveni dels psicòlegs amb la CASS”.

L’usuari pagarà 12,6 euros
Al decret publicat al BOPA es concreten, però, alguns punts més del programa. Així, pel que fa a la durada de l’atenció, s’oferiran un màxim de vuit sessions que inclouran una primera d’avaluació psicològica inicial, sis d’intervenció i una final amb una avaluació. L’import serà de 36 euros per sessió i el finançament serà mixt. Així, el Govern finançarà el 65% del cost de les sessions amb la partida econòmica anunciada, pagant als psicòlegs prestadors del servei que s’hagin adherit al programa. Per la seva banda, l’usuari pagarà el 35% del preu de la sessió, 12,6 euros. Un import que abonarà  directament al prestador del servei.  Per als usuaris dels serveis socials es preveu que el ministeri d’Afers Socials, Habitatge i Joventut pugui fer-se càrrec del 100% de l’import de cada sessió, prèvia valoració social. 

Encara sobre els usuaris, es poden beneficiar les persones a partir dels 6 anys d’edat i sense dèficit cognitiu, les residents i les que tinguin  una autorització d’immigració temporal de residència i treball o de treball fronterer que hagin patit la Covid o n’hagin resultat greument afectades per les mesures derivades de la pandèmia. Els usuaris hi podran accedir per una derivació del metge referent, del psicopedagog de l’escola o d’un psiquiatre del país amb conveni amb la CASS. Els treballadors socials del ministeri d’Afers Socials, Habitatge i Joventut podran derivar els beneficiaris al metge referent perquè aquest últim faci la derivació al programa. 

El beneficiari elegirà el professional prestador del servei entre la relació de professionals que han signat el document d’adhesió amb el ministeri de Salut per dur a terme el programa. Per poder accedir-hi es requereix la formalització per part del beneficiari d’un document d’adhesió, que ha de custodiar el prestador del servei, i s’ha de trametre un duplicat del document al ministeri de Salut, segons el circuit que s’estableixi. L’accés al programa és per estricte ordre de la data de signatura del document d’adhesió. 

Per la seva banda, poden adherir-se al programa d’atenció psicològica els psicòlegs per compte propi que compleixin els requisits de formació i experiència. Ho podran fer per mitjà d’un document d’adhesió entre el Govern i els psicòlegs prestadors del servei que servirà per regular les condicions i les obligacions de cada una de les parts. La titulació que es requereix és la de psicòleg general sanitari, psicòleg PIR o psicòleg clínic.També cal acreditar un màster en psicologia clínica i una experiència professional d’un període mínim de cinc anys.

Govern
programa
atenció psicològica
covid
finançament mixt
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic