Diari digital d'Andorra Bondia
L’assemblea de la Federació d’Associacions de Gent Gran va tenir lloc la sala Consòrcia del Centre de Congressos de la capital.
L’assemblea de la Federació d’Associacions de Gent Gran va tenir lloc la sala Consòrcia del Centre de Congressos de la capital.

El Govern donarà una subvenció fixa anual a la Federació de la Gent Gran


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

El ministeri d’Afers Socials, Justícia i Interior i la Federació d’Associacions de Gent Gran estan ultimant un conveni a través del qual el ministeri, de la mateixa manera que ja fa amb la Federació Andorrana d’Associacions de Persones amb Discapacitat (FAAD), farà una aportació econòmica fixa anual destinada al funcionament ordinari de la federació i també per poder portar a terme determinades activitats. 
Així ho va anunciar ahir, en el transcurs de l’assemblea de la  Federació d’Associacions de Gent Gran, el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, que va precisar que la dotació anirà destinada principalment a activitats culturals i de lleure i va posar com a exemple els viatges de la gent gran assegurant que en aquelles parròquies on les associacions no rebin una subvenció del comú corresponent “ho farem nosaltres”.
Així mateix, el ministre, que va recordar que només hi ha dues federacions i que es vol un “mateix tracte” tan per la FAAD com per la de la gent gran, va explicar que el conveni també preveu que puguin disposar d’un local, compartit amb la FAAD, i que es comparteixi també el “personal administratiu que els pugui fer la gestió de totes les tramitacions”.
Per la seva part, al final de l’assemblea, el president de la Federació d’Associacions de Gent Gran, Simó Duró, es va mostrar satisfet d’aquest futur conveni si bé va admetre que no era el que reclamaven inicialment però sí el més lògic tenint en compte el conveni de característiques similars amb la FAAD. Amb tot, Duró, que va recordar que es van esmenar les dues primeres propostes de conveni presentades pel ministeri, va remarcar que “ara la qüestió està en com establir el pressupost” ja que des de la federació es vol que “hi hagi tota una sèrie d’activitats que siguin remunerades, com per exemple, els viatges, el balls o els treballs que fan els joves, entre d’altres.
En aquesta línia, Duró va precisar que la proposta està a l’entorn dels 16.000 euros anuals, tot i que va assegurar que “es podran considerar d’altres quantitats si estan justificades”.
Ja en el transcurs de l’assemblea, Duró, que va anunciar la convocatòria d’una assemblea extraordinària de cara al febrer per renovar la junta directiva, va incidir novament en la necessitat que hi hagi “salaris i pensions més dignes”, que es tinguin en compte també i es presti més atenció, a partir d’algun tipus de pensió no contributiva, a “les dones, mares de família que han criat i fet pujar els fills”, així com als “cuidadors familiars que no reben res”. A més, el president de la Federació d’Associacions de Gent Gran va reclamar també que “es simplifiqui la burocràcia i es posi ordre a la legislació”.
D’altra banda, Duró va incidir també en la problemàtica de l’habitatge ja que si hi ha increments importants de lloguers també afecten “a persones grans que estan cobrant 400 i 500 euros de pensió”. Així, va posar damunt la taula la possibilitat que persones amb pensions de solidaritat que viuen soles es poguessin agrupar i llogar un dels pisos o, com es fa a d’altres països, que padrins puguin compartir habitatge amb joves.
Per la seva part, i igual com ja va fer en la darrera Festa Magna, Espot va centrar la seva intervenció en repassar l’estat de compliment de la vintena d’accions previstes en el Pla d’atenció integral, incidint en la sèrie de revaloritzacions que s’han fet de les pensions de solidaritat, el 100% de finançament i el règim de tercer pagador per a tots aquells que perceben una d’aquestes pensions, o la signatura, en les properes setmanes, d’un conveni amb el Col·legi de Podòlegs per tal que aquest servei sigui gairebé públicament finançat al 100% per a les persones que perceben una pensió de solidaritat.
També en el marc de l’assemblea, la coordinadora de Recursos Sanitaris del ministeri de Salut, Odile Sarroca, va informar els padrins de la participació d’Andorra al programa Aptitude, emmarcat dins el Poctefa 2014-2020, per tal de prevenir a nivell transpirinenc les situacions de dependència de la gent gran. I va avançar-los que el 30 de novembre vinent tindrà lloc al centre cultural i de congressos lauredià una jornada per avaluar possibles situacions de fragilitat amb xerrades, tallers i exhibicions.

Conveni pel centre de salut a Ciutat de Valls

El Comú d’Andorra la Vella és “a punt de signar” amb el Govern un conveni per a la cessió d’un espai a l’antiga escola espanyola de Ciutat de Valls per tal d’adaptar-lo com a centre de salut. Així ho va avançar ahir la cònsol major de la capital, Conxita Marsol, que va recordar que a la zona hi viuen moltes persones grans que ara s’han de desplaçar per anar als centres de salut.
Marsol, que va recordar també la propera obertura del nou centre de salut a Santa Coloma “molt més accessible”, va destacar que des de la corporació parroquial es continua treballant per a la gent gran, ja que “un de cada cinc ciutadans de la parròquia té més de 60 anys i és un col·lectiu important”.

subvenció
fixa
anual
Federació de la Gent Gran
Govern

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte