Diari digital d'Andorra Bondia

El Govern enquesta els funcionaris per saber si coneixen casos de corrupció


Escrit per: 
Agències


La Unitat de Prevenció i Lluita contra la Corrupció (UPLC), departament adscrit a Presidència del Govern, ha adreçat als funcionaris una enquesta a partir de la qual s’extraurà l’Estudi sobre la percepció de la corrupció en l’administració pública, nom amb què ha estat batejat el document que els treballadors han de respondre de forma anònima.

 
Els funcionaris han rebut els darrers dies una enquesta amb disset preguntes relacionades amb el coneixement que tenen de casos de corrupció en l’administració pública. L’enquesta s’ha de respondre anònimament i ha estat elaborada per la UPLC. Tot i que els treballadors no han de signar els fulls ni posar-hi el seu nom, sí que han d’especificar en quina administració treballen, en quina situació contractual estan i l’antiguitat en el lloc de treball.

Hi ha un primer bloc de sis qüestions genèriques, però a partir de la setena pregunta el que es demana ja és molt més concret i els funcionaris han de respondre a preguntes com ara “¿coneix, directament o indirectament, casos de corrupció?”, tant en el sector on treballen de l’administració pública com en la general. En cas de resposta afirmativa, els enquestats han de contestar de quin tipus de corrupció es tracta i, entre altres coses, es convida a fer una valoració de la incidència que aquest acte pot haver tingut en l’economia andorrana.

Tota aquesta bateria de preguntes es refereix únicament i exclusivament al coneixement de casos de corrupció per part dels treballadors en els últims tres anys. Fonts jurídiques consultades indiquen que aquest límit de tres anys podria tenir relació amb l’article 81 del Codi Penal, que situa en quatre anys la prescripció d’un delicte menor.

Pel que fa al contingut de l’enquesta, les mateixes fonts jurídiques alerten de les respostes afirmatives que poden donar els funcionaris a la qüestió número 7 i les següents, que els pregunten si coneixen casos de corrupció en l’administració.

El cap de la UPLC, Sergi Alís, justifica aquesta enquesta anònima als funcionaris en el marc de les recomanacions del Grup d’Estats contra la Corrupció (Greco) en l’estudi que aquest organisme va emetre sobre Andorra el desembre del 2006. En una carta adreçada als cònsols datada del 15 d’abril, Alís diu que “el Greco va recomanar al Principat que fes un estudi nacional sobre la percepció de la corrupció en el si de les administracions”.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte