Diari digital d'Andorra Bondia
Un edifici d’apartaments turístics.
Un edifici d’apartaments turístics.

El Govern es compromet a donar una nova pròrroga als apartaments


Escrit per: 
Redacció/Foto: Jonathan Gil

Els apartaments turístics van arrencar el compromís del Govern de concedir una nova pròrroga per dur a terme les obres d’adaptació a la normativa. Aquest acord va tenir lloc abans de les eleccions generals gràcies a les reunions mantingudes entre l’Associació d’Empreses d’Allotjament Turístic (AEAT) i el ja exministre de Turisme Francesc Camp i el cap d’àrea de Turisme, Sergi Nadal. En les trobades també hi va participar el cònsol major d’Encamp, Jordi Torres.

El fet és que aquests allotjaments van exposar a l’executiu la necessitat d’allargar el termini, ja que l’ajornament que se’ls va concedir era encara massa curt per fer tots els treballs. Tal com va assenyalar Àlex Ruiz des de l’entitat, durant la temporada d’hivern no es poden fer obres perquè els apartaments estan a ple rendiment. Això obligava a dur a terme les intervencions en tan sols un mes i mig, tenint en compte que la data límit per tenir enllestides totes les reformes estava fixada pel 31 de juliol d’aquest any. Ruiz explica que amb aquest calendari, les empreses gestores d’apartaments no trobaven suficients professionals per fer els treballs. “En un mes i mig no es podien executar totes les obres”, va dir, i és per aquest motiu que es va demanar al Govern una nova pròrroga fins al 31 d’octubre. Cal recordar que la normativa fixava que els treballs havien d’estar enllestits a principis de maig, però l’executiu va modificar el reglament de funcionament del registre d’habitatges d’ús turístic (HUT) i d’empreses de gestió d’habitatges d’ús turístic (Eghut) perquè l’adaptació es pogués fer fins al 31 de juliol. 
Ruiz va explicar que el cost d’aquestes obres és molt variable i depèn del tipus d’apartaments que té cada empresa. En alguns casos, per exemple, les adequacions necessàries per passar els pisos de l’ús residencial a l’ús turístic han suposat una despesa de 60.000 euros en un sol bloc. Per Ruiz es tracta d’una inversió assumible, ja que en cas contrari ja no es porta a terme.
Des del sector també es va assenyalar que hi ha empreses que aposten per seguir com a apartaments moblats, mentre que d’altres canviaran el seu ús a turístic. Amb tot, Ruiz va remarcar que algunes empreses estan en espera de conèixer el nombre d’apartaments que hi ha en cada edifici en què tenen pisos i quin percentatge suposen de la superfície total de l’immoble. Cal recordar que si el 75% de l’edifici està dedicat a apartaments cal canviar el seu ús a turístic i dur a terme les obres d’adequació. La qüestió és que en un mateix immoble hi poden conviure diferents empreses gestores i, per tant, és necessari que sigui el Govern qui informi del percentatge de la superfície que està ocupat per aquests allotjaments. Ara per ara no es disposa d’aquestes dades. L’AEAT estimava a inicis d’any que el volum d’edificis que superen el 75% de la superfície destinada a apartaments turístics no és tan important, encara que l’entitat no disposa d’una xifra concreta perquè les empreses no associades i els particulars són reticents a donar dades. 
Quant a l’evolució del volum d’apartaments durant els darrers temps, Ruiz considera que l’oferta no ha augmentat perquè “la llei és molt ambigua”.

Govern es compromet a donar una nova pròrroga als apartaments

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte