Diari digital d'Andorra Bondia

El Govern i la Cambra signen un conveni per per reduir el consum i promocionar el reciclatge de les bosses de plàstic d’un sol ús


Escrit per: 
Redacció/Foto:SFGA

El ministre de Medi Ambient, Agricultura i Patrimoni Natural, Vicenç Alay, i el president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra (CCIS), Marc Pantebre, han signat aquest matí el conveni per reduir el consum i promocionar el reciclatge de les bosses de plàstic d’un sol ús.

En el marc del Pla Nacional de Residus, el departament de Medi Ambient del Govern està incentivant la reducció del consum de les bosses de plàstic d’un sol ús ja que aquestes bosses provoquen un malbaratament important d’energia i de recursos. Les bosses de plàstic tenen una durada mitja d’utilització curta i suposen un impacte ambiental molt negatiu quan esdevenen residus. Les bosses de plàstic d’un sol ús estan considerades com a envasos i per tant estan sotmeses als objectius de prevenció en la generació de residus, foment de la reutilització i el reciclatge previstos en la llei de residus del 2004.

Per aquest motiu, el passat mes d’octubre el ministre Vicenç Alay es va reunir amb representants de diversos centres comercials per proposar-los un acord de col·laboració voluntària per desenvolupar actuacions encaminades a racionalitzar la distribució de les bosses d’un sol ús.

Des de la Cambra s'ha volgut afegir-se al projecte comprometent-se a contribuir a la informació i a la sensibilització dels establiments amb l’objectiu que desenvolupin algun pla de reducció del consum de bosses de plàstic d’un sol ús. Això es faria en base a quatre eixos fonamentals com serien: fomentar la comercialització de bosses aptes per a usos múltiples a un preu assequible; establir mesures comercials d’estímul perquè els consumidors optin per consumir menys bosses de plàstic o per l’ús de bosses d’altres materials; fer campanyes de comunicació als establiments comercials a fi de fomentar una reducció en el consum de bosses de plàstic; i posar en marxa accions com la promoció del servei a domicili, la formació de les caixeres, el foment de l’ús del carretó, la distribució de capses de cartró o de plàstic reutilitzables, per exemple.

Quant a les bosses de plàstic que es continuïn distribuint, la CCIS informarà i sensibilitzarà els establiments perquè en fomentin el seu reciclatge.

Per la seva part, el Govern assumirà el suport tècnic, institucional i de comunicació del projecte, en particular amb el disseny d’un logotip comú referent al fet que la bossa es pot reciclar si es diposita al contenidor de recollida selectiva corresponent.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic