Diari digital d'Andorra Bondia
Josep Brugada, catedràtic de Cardiologia a la Universitat de Barcelona.
Josep Brugada, catedràtic de Cardiologia a la Universitat de Barcelona.

El Govern i l’Institut Cardiològic Brugada reprenen les negociacions


Escrit per: 
Pepa Gallego

Fa quatre anys l’excap de Govern Antoni Martí anunciava en el marc de la inversió estrangera relacionada amb projectes de salut com ara traumatologia, i oncologia, entre altres, el de l’Institut Cardiològic Brugada. Ara, però, sembla que l’executiu de Xavier Espot vol seguir amb aquelles “converses que no es van materialitzar i que el nou Govern vol tornar a reprendre”, va avançar ahir Josep Brugada, catedràtic de Cardiologia a la Universitat de Barcelona i cap de la unitat d’arrítmies i mort sobtada a l’hospital Sant Joan de Déu. 
Brugada va explicar que la intenció és ubicar al Principat unes instal·lacions perquè una part de les proves que els pacients d’Andorra han de fer fora, a Barcelona o Tolosa, les puguin fer aquí al país. Així es podran fer exploracions hemodinàmiques de cateterismes o implants de marcapassos i de desfibril·ladors, així com el tractament en radiofreqüència de determinades arrítmies. “No es podrà fer mai cirurgia cardíaca a cor obert a Andorra, perquè no tindria massa sentit fer 15 o 20 operacions a l’any, ni la gent estaria preparada ni el material reciclat, i és evident que s’ha de fer a centres especialitzats”, va dir l’expert. 
Segons Brugada, el Govern “està considerant fer millor certes coses que es fan ara”. Tot i això, va dir que els pacients no queden desatesos i que continuaran tenint la sortida actual de poder-se tractar en altres centres, en espera que es materialitzi la futura instal·lació d’aquest centre especialitzat aquí.
Tot i això, Brugada no va voler donar cap termini perquè el projecte sigui una realitat, perquè diu que no depèn d’ell. “S’han d’acabar de prendre decisions, la ubicació i l’equip de professionals”, va dir.  Brugada, però, va manifestar que desitjava no haver d’esperar-se quatre anys més per fer el pas i poder executar la proposta.
Així i tot, el cardiòleg, un dels referents mundials en aquesta especialitat, va manifestar que s’ha de tenir tota la seguretat i eficàcia que cal per obrir aquesta unitat, així com també el millor equip de professionals mèdics per poder instal·lar-se al Principat.
L’octubre del 2015, Antoni Martí, en qualitat de cap de Govern, va avançar que s’obriria una unitat de cardiologia integral avançada a Andorra, en la qual s’incorporarien professionals del país a l’equip del cardiòleg referent. Aquesta inversió estrangera es preveu que sigui una realitat al llarg d’aquesta legislatura.

 

El 45% dels pacients que pateixen arrítmia són hipertensos

El cardiòleg Brugada va explicar ahir, en el marc del tercer Cicle d’hipertensió arterial i risc vascular, a tots els professionals que tracten pacients amb aquesta patologia l’alta incidència que té en ells la fibril·lació articular, més coneguda com a arrítmia. En aquest sentit, va destacar que entre un 35 i un 45% de pacients hipertensos n’han experimentat, i a partir dels 70 anys una de cada 10 persones en pateix. 
Brugada va explicar que l’arrítmia, que pot provocar ictus o embòlia cerebral, té tractament, com són els anticoagulants, antiarrítmics i també tractament amb catèter per eliminar l’origen d’on prové l’arrítmia. 
Les causes principals de l’arrítmia són, per ordre d’importància: la hipertensió, la diabetis, l’obesitat, el trastorn del son i l’esport de resistència. Segons Brugada, està comprovat que un alt percentatge d’aquells que es dediquen durant molts anys a fer esports de resistència, com ara maratons o bicicleta de muntanya “pateixen fibril·lació articular”. Per tot, recomana seguir els controls preventius de la hipertensió, però també de la diabetis, l’obesitat i d’altres. 

Govern
l’Institut Cardiològic Brugada
reprenen
negociacions
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic