Diari digital d'Andorra Bondia
El Govern planteja apujar el preu de venda de les bosses de plàstic
El Govern planteja apujar el preu de venda de les bosses de plàstic

El Govern planteja apujar el preu de venda de les bosses de plàstic


Escrit per: 
M.S.

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i el director general de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Rossell, van mantenir ahir una reunió amb els representants dels centres comercials a qui van plantejar la necessitat d’adoptar mesures com un increment del preu de les bosses de plàstic reutilitzables que s’ofereixen als consumidors o que aquestes “no s’ofereixin de forma sistemàtica” a les caixes dels establiments. 
Així ho van explicar ahir Calvó i Rossell en la presentació de les iniciatives emmarcades en la Setmana europea de la prevenció de residus, que se celebra del 19 al 27 de novembre a 35 països i on es preveuen més de 12.000 accions internacionals.
I és que les dades relatives a l’enquesta realitzada pel CRES amb relació a la prevenció de residus, tot i “ser satisfactoris” segons va assegurar el director general de Medi Ambient i Sostenibilitat, permeten observar una disminució de l’ús de les bosses reutilitzables per part dels consumidors i un increment de l’ús de les bosses de plàstic reutilitzables, que es poden adquireixen als establiments previ pagament de 2 cèntims d’euro o 5 cèntims en funció de la mida.
D’aquesta manera, segons el treball del CRES, el 75% de les persones enquestades asseguren que usen bosses reutilitzables o cabassos quan van a fer la compra, un percentatge que arribava al 84% en l’enquesta que es va fer el 2013, mentre que el 14% diu fer servir els dos tipus –era el 10% el 2013–. Per contra, el percentatge de persones que assegura utilitzar sempre les bosses de plàstic proporcionades pels establiments se situa al 10% quan fa tres anys era únicament del 6%. Així mateix, gairebé el 61% dels enquestats utilitza amb més freqüència les bosses reutilitzables des que s’han de pagar les bosses d’un sol ús (70% al 2013), un 31% (25% al 2013), diuen que les utilitza igual i un 8% (6% al 2013), no fa servir bosses reutilitzables (paga les bosses de plàstic d’un sol ús).
Davant d’aquestes xifres, des de Medi Ambient es considera que els ciutadans “s’han acostumat” a pagar per les bosses de plàstic als establiments comercials i malgrat que fa tres anys, quan va entrar en vigor el decret que prohibia les bosses d’un sol ús i estipulava el pagament per les de plàstic reutilitzable, es va notar un cert impacte, “amb el pas del temps la gent ha recuperat els hàbits anteriors”.
Per aquest motiu, incidir en la reducció de l’ús de les bosses de plàstic, així com també en la reducció dels embalatges promovent la compra a granel, són dues de les accions previstes en la revisió del Pla nacional de residus (2017-2020), que segons Calvó “dóna força a la  prevenció”, que també incidirà en el malbaratament de recursos o en l’ús responsable del paper, entre d’altres. De fet, 10 de les 21 accions previstes al PNR 2017-2020 van lligades a la prevenció.
D’altra banda, l’estudi del CRES posa de manifest també que un 52% dels enquestats beu només aigua embotellada en considerar-la més saludable mentre que només un 37% ho fa de l’aixeta ja que la considera més bona. Un 10% assegura consumir tant aigua envasada com de l’aixeta. En l’enquesta del 2013, el percentatge de consumidors d’aigua embotellada era del 48%. Així mateix, un 33,5% dels  760 enquestats per CRES considera que no llença aliments; el 62,5% reconeix que en llença una mica; un 3%, bastant, i un 1%, admet que llença molts aliments.
Per la seva part, el responsable del Centre Andorra Sostenible, Javier Gómez, va presentar les accions previstes durant la Setmana europea de la prevenció de residus, com són la presentació del nou disseny de la vaixella reutilitzable, que es distribuirà en préstec de forma gratuïta per substituir els estris d’un sol ús. També va exposar les accions que es duran a terme en centres escolars i als comuns i va anunciar un nou número de la revista digital Estàs al CAS?, especial sobre els envasos.

La prova de compostatge, sense resultats

La prova pilot de compostatge que s’està portant a terme al Pas de la Casa aquest any no acaba d’arrencar. Així ho va admetre el director general de Medi Ambient i Sostenibilitat, que va assegurar que “els sis mesos que la màquina ha estat al Pas els resultats no són gaire favorables”. En aquest sentit, Marc Rossell, que va explicar que a l’estiu la màquina es va baixar a la capital on sí que ha funcionat correctament i que ara tornarà al nucli encampadà, va apuntar com a problemes la pressió atmosfèrica més que no pas les baixes temperatures.
Precisament la matèria orgànica és una de les fraccions en què es vol incidir amb la revisió del PNR, que també preveu accions en l’àmbit del tèxtil. Precisament, i per consolidar el reciclatge de roba, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, té previst reunir-se avui amb Càritas per tractar la prevenció i la reducció dels residus tèxtils.

PNR
pla nacional de residus
Sílvia Calvó
bosses de plàstic reutilitzables

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte