Diari digital d'Andorra Bondia
Els arquitectes guardonats amb el primer premi van rebre un xec de 5.000 euros de la mà del ministre Jordi Torres.
Els arquitectes guardonats amb el primer premi van rebre un xec de 5.000 euros de la mà del ministre Jordi Torres.

El Govern preveu enllestir la unitat de radioteràpia el maig del 2020


Escrit per: 
Redacció

La unitat de radioteràpia podria estar enllestida el maig del 2020. Aquesta és la previsió que va fer ahir el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, en l’entrega de premis als guanyadors i finalistes del concurs d’idees convocat per a la seva construcció. Una previsió que va acompanyada d’una voluntat ferma per part de l’executiu: “Pensem que era una obligació d’aquest Govern disposar d’aquesta unitat costés el que costés”, va remarcar. Segons va indicar el ministre, ara es procedirà a la redacció del projecte executiu, que durarà nou setmanes, i un cop estigui operatiu el pressupost del 2019 es farà la licitació de les obres, de manera que “esperem que en un any i mig aquesta instal·lació estigui realitzada”. 

El treball Connexió, dels arquitectes Gerard Veciana (ARTEKS, SL) i Lluís Ginjaume (Taller d’Arquitectura i Tècnica, SAU) va guanyar el concurs d’idees, al qual es van presentar sis empreses. Aquest projecte té un pressupost d’1.067.200 euros, que pot variar quan es faci la redacció del projecte d’una manera més acurada. La nova unitat assistencial de radioteràpia estarà situada a cavall de les parròquies d’Andorra la Vella (Av. Doctor Mitjavila) i d’Escaldes (Av. Fiter i Rossell). La seva superfície serà d’uns 462 m². 

Veciana va explicar que la proposta que han fet és molt “continuista”. Així, a nivell formal es tracta d’una petita ampliació de l’hospital, de manera que la façana serà dels mateixos materials i formes. Pel que fa a l’interior, és un projecte “molt funcional”. La unitat constarà d’una sola planta i serà força compacta, la qual cosa permetrà que en un futur es pugui construir al damunt  l’ampliació del centre hospitalari. L’arquitecte va assegurar que han cuidat força les circulacions, tant privades com públiques, i han pogut fer una proposta de connexió de la unitat de radiologia amb els ascensors que té l’hospital. Així doncs, “des del primer dia, el personal de l’hospital i el que treballi a l’àrea de radioteràpia podran connectar-se per dins”. També va afirmar que intentaran que sigui un “edifici contemporani”. Tot i que per fora semblaran iguals, per dins, seguint les tendències arquitectòniques actuals, serà “més saludable”, amb materials gens contaminants i la incorporació de pous de llum a les zones interiors perquè no hi hagi tanta llum artificial. “Serà un edifici molt intuïtiu, pensat per a persones de totes les edats des del punt de vista d’accessibilitat universal”, va subratllar. 

Segons el ministre de Salut, Carles Álvarez, precisament es va escollir aquesta proposta per la ubicació de la sala de radioteràpia, la funcionalitat i la connexió amb l’hospital. D’altra banda, va afirmar que poder comptar amb aquesta unitat “és una mesura d’equitat”, ja que la radioteràpia serà més assequible als pacients. En aquest sentit, va manifestar que es tracta d’un “gran benefici” tant per a ells com per als seus familiars, “que moltes vegades pateixen el periple d’aquesta malaltia”. Quant al seu model de gestió, Álvarez va dir que s’estaven estudiant diversos escenaris: des de la gestió pública, la privada o mixta. “Estem oberts a totes les possibilitats”, tot i que va deixar clar que aquesta decisió pertocaria “al pròxim Govern”. El ministre també va afirmar que la unitat es planteja com un “centre de referència” per la zona. Per això, “es mirarà a la llarga de fer acords amb altres territoris veïns, perquè els pot interessar”.

De fet, han passat cinc anys des que l’Associació andorrana contra el càncer (Assandca) fes d’aquest projecte una de les seves demandes insistents perquè “era una gran mancança social”. Per aquest motiu, el seu president, Josep Saravia, va manifestar que tenir el projecte “és el primer dels grans passos per tirar-lo endavant”. Dos són fonamentalment els avantatges de tenir aquest servei al país, al seu parer. D’una banda, que els pacients  no hauran de marxar fora del país per fer el tractament; i, de l’altra,  “és que podrem constatar amb més encert quanta gent té la malaltia”. Actualment, s’estan fent entre 70 i 80 viatges cada mes perquè els afectats puguin rebre aquest tractament a Barcelona o Tolosa, però “hi ha molta gent que avui en dia se’n va abaix i no en tenim constància”, va concloure Saravia.

Govern
enllestir
unitat
radioteràpia
maig
2020

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte