Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre Joan Martínez Benazet en la roda de premsa d’ahir a la tarda.
El ministre Joan Martínez Benazet en la roda de premsa d’ahir a la tarda.

El Govern preveu que les vacunes siguin gratuïtes per a tota la població


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: SFGA / C. Esteve

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha avançat aquesta tarda que la voluntat del Govern és que quan es disposi de la vacuna contra la Covid-19 aquesta es pugui subministrar gratuïtament a tota la població. “La idea inicial és que la vacuna sigui gratuïta com ho són totes les que formen part del pla de vacunació sistemàtica de la població”, ha exposat, indicant, però, que la casuística encara no s’ha previst, ja que ni tan sols se sap quan es podran rebre les primeres dosis.

Ara bé, seguint els passos iniciats durant el juliol per poder disposar del vaccí tan aviat com estigui disponible, avui el consell de ministres ha formalitzat el contracte d’adquisició de vacunes contra la Covid-19 a través del mecanisme Covax Facility liderat per l’organització internacional GAVI. Benazet ha detallat que s’ha fet una reserva per cobrir el 50% de la població i que això comporta que abans del 9 d’octubre s’hagin de pagar 30.800 dòlars, donant un preu aproximat de 10 dòlars per unitat. Així i tot, és un preu que pot variar en funció del nombre de països que s’acabin adherint al projecte. “Seguim amb els esforços de poder ser potents i de poder tenir un abast suficientment ràpid, segur i ampli per anar vacunant progressivament la nostra població”, ha afirmat.

El Govern, però, compta que la primera vacuna que arribarà serà la provinent d’Oxford, segons Benazet podria ser els pròxims mesos. En aquest cas l’executiu ha previst que la primera remesa que es rebi (arribaria via Espanya i França) pugui cobrir el 15% de la població si bé es desconeix quin preu tindrà. Sí que s’ha decidit que les primeres persones que rebin la vacuna siguin la gent gran i els ciutadans més vulnerables, així com els treballadors sanitaris i sociosanitaris. “Si aconseguim el 15% previst abastaríem totes aquestes franges de població”, ha manifestat el ministre.

Actualització
Benazet també ha informat de l’actualització de les dades sanitàries. Des de dilluns s’han detectat 45 casos nous de coronavirus, si bé els actius han disminuït fins al 376 (64 menys). Una xifra que tal com va apuntar dilluns s’ha d’anar regularitzant perquè sovint es donen altes a pacients que el ministeri encara no té registrades. En aquest sentit, des de dilluns hi ha 109 persones que s’han recuperat de la malaltia. Quant a les xifres globals, en la segona onada de la pandèmia s’han infectat 628 persones i des del mes de març el país acumula 1.483 casos. Pel que fa al nombre de persones ingressades, fins aquesta tarda n’hi havia 5 a planta, 4 amb afectació molt lleu i una “amb una mica més d’importància però que en cap cas requereix el trasllat a l’UCI”, ha assegurat el titular de Salut. Quant a la taxa de reproducció (RO) se situa en 1,54.

Martínez Benazet ha insistit que la situació requereix “una atenció especial” perquè “els mesos de setembre i octubre seran cabdals per a la gestió del que pugui venir”. Així, per evitar tornar a una situació com la del mes de març ha reiterat que calen esforços tant per part de l’Administració, mantenir el nivell de cribratge, diagnòstic i rastreig, com de la població, a qui ha demanat “reduir els contactes socials”, portar mascareta i mantenir una bona higiene de mans. “Tenim una situació que ens manté alerta i cal gestionar-ho bé entre tots per no tornar al que vam viure”, ha advertit.

De fet, ha explicat que els casos que es detecten ara “són els que no vèiem en la primera onada, quan només detectàvem els simptomàtics i els més greus. Ara diagnostiquem els lleus i asimptomàtics, bàsicament”. També ha demanat responsabilitat per complir els aïllaments.

Treball conjunt per evitar aglomeracions als autobusos
El ministre portaveu, Eric Jover, i el de Salut, Joan Martínez Benazet, han valorat les imatges d’aglomeracions als autobusos que s’han donat en aquest inici de curs escolar. Tot i restar-li certa importància a la situació, recordant que és habitual que els primers dies es necessitin “certs reajustaments amb els serveis que es donen”, i que segons Jover “segurament aquest any no serà una excepció”, també han insistit que tant les companyies que presten el servei com el departament de Transports estan treballant per mirar de trobar solucions. En aquest sentit s'ha defensat que l’aforament del 75% és l’adient per la situació sanitària i segons Jover, tenint present la informació donada per les companyies, “els vehicles que estan a disposició són suficients” per complir amb el servei amb el mateix temps d’espera que altres anys. “Però també és evident que el ministeri d’Educació treballa per si es poden establir altres mesures que encara donin més confort als estudiants i reduir punts de saturació o temps d’espera”.

Benazet no ha descartat que si la situació sanitària millora en un termini relativament curt de temps es pugui ampliar l’aforament dels autobusos.
Justament sobre aquesta qüestió el PS ha entrat a tràmit ahir diverses preguntes perquè el Govern les respongui per escrit. Els socialdemòcrates exposen que han rebut diverses queixes de ciutadans sobre l’incompliment de les freqüències de pas. Per això volen conèixer quins són els controls que fa l’executiu perquè es compleixin els horaris i els aforaments a les línies de bus, quins mecanismes existeixen per regular i modular el servei a les necessitats dels usuaris, quines actuacions específiques es preveuen quant als horaris d’entrada i sortida de les escoles, quins són els mecanismes de coordinació entre les línies nacionals, comunals i de transport escolar. També han demanat si s’han previst compensacions pels retards.

Andorra
coronavirus
casos
vacuna
gratis
benazet
Govern

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte