Diari digital d'Andorra Bondia
Els sindicats es van reunir ahir amb el Govern.
Els sindicats es van reunir ahir amb el Govern.

El Govern proposa uns serveis mínims que no superen el 15% del personal


Escrit per: 
M.S.C./M.P.A. / FOTO: J.G.

La proposta de serveis mínims durant la vaga que el Govern va presentar ahir als sindicats no supera el 15% del total del personal de l’Administració. Segons va informar l’executiu, la proposta ha estat elaborada a partir de l’acord dels directors dels diferents departaments amb els treballadors i tenen per objectiu garantir els serveis essencials per a la comunitat. És per aquest motiu que en certes àrees o departaments que no tenen incidència directa en la població no es requereixen serveis mínims o s’ha establert que només és necessari un sol efectiu. En d’altres àmbits s’han hagut d’acordar mínims més elevats, ja que és necessari que hi hagi la totalitat o gairebé la totalitat dels efectius per garantir la seguretat i l’atenció als usuaris.

La ministra de la Funció Pública, Eva Descarrega, va explicar que, per exemple, el Servei de Tràmits estarà en funcionament i que el COEX estarà preparat per poder donar una resposta adequada en cas de nevada important. Amb relació a Educació, s’està negociant directament amb el Sindicat de l’Ensenyament Públic (SEP). El ministre, Èric Jover, va indicar que la vocació compartida és que es respecti la seguretat de l’alumnat i que serà en funció del seguiment de la vaga que es decidirà si són jornades lectives o no. En el cas que el seguiment de la vaga sigui important a les escoles, la proposta que s’està treballant preveu per a maternal un mínim d’un docent per cada tres classes i un col·laborador educatiu per cada dos grups. Per als alumnes més grans, s’ha fixat un ensenyant per cada quatre grups. A més, per seguretat, es demana la presència d’un membre de l’equip directiu en tots els centres escolars. En aquelles àrees del ministeri d’Educació en què no hi ha incidència directa en l’alumnat o el ciutadà no serà necessari cap efectiu. 

A banda dels serveis mínims, els sindicats i el Govern van acordar, en la reunió que van mantenir ahir, un preavís de 48 hores. A més, l’executiu ha demanat que els representants dels empleats entreguin un document amb les accions previstes per adaptar els serveis mínims si fos necessari, un fet que el portaveu de la Plataforma de funcionaris, Gabriel Ubach, veu difícil. A l’últim, l’executiu va reiterar l’oferiment de treballar conjuntament les mesures que es van proposar en la reunió del 13 de febrer per incorporar algunes demandes dels treballadors a través de reglaments o d’esmenes que es puguin treballar amb el grup parlamentari demòcrata. Poques hores després de la trobada, els sindicats van exposar al Govern la voluntat de parlar d’aquestes propostes. Per això,  van acordar reunir-se dijous que ve per començar a tractar-les. Des de l’executiu, es va indicar que aquests canvis no afecten la filosofia general del text, al mateix temps que es va assegurar que en tot moment ha estat respectuós amb el dret dels treballadors de fer vaga. De la seva banda, Ubach va dir que “la pilota és a la teulada del Govern” i volen veure si està disposat a negociar veritablement o no.

Tot i que ahir no es va poder precisar quin serà el primer dia de mobilitzacions, Ubach va apuntar que aquesta mateixa setmana ja hi podria haver una aturada. Així, el Sindicat de Funcionaris de Duana (SFD) va acordar ahir secundar la vaga tot i que està pendent de la reunió de dijous. El Govern va proposar que durant la jornada d’aturada hi hagi almenys tres treballadors a la duana de Sant Julià de Lòria, i un mínim de dos a la duana del Pas de la Casa. També el SEP va tenir ahir la seva assemblea i va acordar mantenir-se a l’espera de la trobada de dijous amb el Govern. A més, van valorar els serveis mínims, que per a alguns docents són excessius i per a d’altres semblen massa poc.  

De la seva banda, Mari Carmen Torres, membre del Consell Superior de la Justícia, va dir que el projecte de llei de la funció pública “no ens afecta perquè tenim la nostra pròpia Llei de la funció pública de l’Administració de Justícia  del 2004”. “De moment, va dir, de part del sindicat del personal de la seu de la Justícia formalment ningú ens ha comunicat que faran vaga”. D’altra banda, demà es reuniran amb els sindicats del personal de l’Administració de la Justícia, a petició dels mateixos sindicats, i “el tema serà aquesta vaga, però no puc dir més”, va explicar Torres. La magistrada creu que, en cas de vaga, s’haurien d’establir els serveis mínims, “és de justícia”.  Torres dubta que finalment es faci vaga i no va voler pronunciar-se sobre quins serveis afectaria, ni en quin grau.

A l’últim, fonts properes als treballadors del Comú d’Andorra la Vella van exposar el malestar que hi ha entre un nombre important d’empleats amb el president del Sindicat de Treballadors del Comú d’Andorra la Vella (Sitca) i van matisar les paraules de la cònsol major, Conxita Marsol, que va anunciar que no hi hauria vaga i que la reforma no afectarà gaire els empleats comunals. Les fonts consultades van assegurar que, tot i que es descarta afegir-se a la vaga, sí que es preveuen unir a les mobilitzacions que es convoquin.

 

El CFPA acorda assumir el sou dels administratius els dies que facin vaga

El Col·lectiu de Funcionaris de la Policia d’Andorra (CFPA) va celebrar ahir una assemblea en què va acordar que el sindicat es faria càrrec de pagar el dia de vaga dels administratius, en previsió que el Govern descompti el sou. Quant a les possibles mobilitzacions, el president del CFPA, Salvador Prieto, es va mostrar a l’expectativa de la reunió de dijous. Al mateix temps, va indicar que veu difícil que abans d’aquest dia es pugui dur a terme alguna aturada, tot i que no es descarta. Prieto també es va mostrar satisfet amb la direcció del cos a l’hora de consensuar els serveis mínims i va remarcar que, en aquest cas, no se’ls ha demanat un per un qui faria vaga i qui no. Així mateix, va explicar que van rebre una carta del ministre Xavier Espot en què assegurava que el Govern no disposava de cap informe que conclogués que els policies podrien cobrir els serveis mínims de la resta de cossos, contràriament al que s’havia anunciat. Cal recordar que els administratius i tècnics del cos, a diferència dels policies, poden acollir-se al dret de vaga. Sí que es va animar els policies fora de servei a afegir-se a les protestes.

 

Funció Pública
funcionaris
vaga
serveis mínims
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic