Diari digital d'Andorra Bondia

El Govern regula un sistema d’incentius perquè es compleixi els plans de caça


Escrit per: 
Redacció

El departament de Patrimoni Natural ha regulat un sistema d’incentius i penalitzacions per fomentar les captures de cabirols i muflons, després que l’acompliment dels plans de caça de la temporada passada hagi estat per sota del 50% per a les dues espècies.

Tant el Govern com la Federació de Caça i Pesca consideren que la iniciativa servirà per millorar l’eficàcia dels plans de gestió.
Amb les condicions establertes al nou reglament de gestió i caça d’espècies sotmeses a pla de caça en terreny cinegètic comú,  Patrimoni Natural espera donar la volta a la pobra participació d’aquesta temporada, en què tan sols s’ha caçat el 38,57% dels cabirols i el 45,16% dels muflons establerts en els respectius plans de gestió. En aquest sentit, el cap de la Unitat de Fauna, Jordi Solà, va confirmar ahir que la població de cabirols “va augmentant, d’una banda perquè no es compleix el pla de caça i de l’altra perquè fa no fa gaires anys que hi són i estan agafant territori”.
L’incompliment dels plans de caça s’explica, en part, per la prioritat del col·lectiu de caçadors per capturar mascles, que estan més ben considerats com a trofeus. Amb el nou sistema, que es començarà a aplicar a partir del curs 2011-2012, els caçadors que aquesta temporada capturin una femella, la vinent tindran preferència per poder optar a un mascle, mentre que els que s’apuntin als plans de gestió i no compleixin quedaran en l’últim lloc i, per tant, únicament optaran a caçar femelles l’any següent.
El departament donarà altres facilitats als caçadors, com ara la possibilitat de prorrogar les captures dels mascles a la temporada d’estiu quan no s’hagin pogut caçar en la temporada d’hivern. A més, un cop solucionat el des­equilibri per raó de sexe que es va produir en la població de muflons, aquest curs totes les captures dels plans de caça seran sense acompanyament.
El vicepresident de la Federació de Caça i Pesca, Òscar Torres, va valorar ahir de forma positiva les modificacions que s’ha introduït en el reglament i va admetre que el sistema d’incentius “potenciarà la caça, ja que una part del col·lectiu, quan tocava un mascle, hi anava, però si tocava una femella, no estava motivat”. En aquest sentit, Torres va sostenir que “els incentius són bàsics” per fomentar la participació dels caçadors en els plans de caça.

 

 

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic