Diari digital d'Andorra Bondia

El Govern regularà les cigarretes electròniques d'acord amb la futura directiva que aprovi la Comissió Europea


Escrit per: 
Agències

El Govern està pendent de l'evolució que està tenint el debat sobre la regulació de les cigarretes electròniques, i concretament de la directiva europea que s'està preparant, i en el moment en què hi hagi un marc regulador comú faran propostes 'en la mateixa línia'.

Així ho ha assegurat el director de Salut i Benestar, Josep Casals, durant el balanç del primer any d'aplicació de la llei antitabac. Durant aquests primers dotze mesos, s'han rebut set denúncies, de les quals només una ha acabat en sanció, i s'han creat només nou sales per a fumadors, tres en el sector de la restauració, dues en bingos i quatre en llocs de treball. Casals ha assegurat que durant aquest temps s'ha fet una tasca pedagògica i no coercitiva, i la cap d'àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut, Rosa Vidal, ha afegit que s'han rebut més de 2.500 demandes d'informació, la majoria sobre com senyalitzar els locals i els annexos coberts.
 El Govern fa un balanç positiu del primer any d'aplicació de la Llei de protecció contra el tabaquisme passiu ambiental. Rosa Vidal ha assegurat que la població ha acceptat bé la llei i que durant les inspeccions que s'han fet no s'han detectat incompliments. La xifra de denúncies es manté igual que fa sis mesos, amb un total de set, i només s'han obert nou sales de fumadors, un reduït nombre que s'atribueix a les importants dimensions que han de tenir els espais i a la inversió a realitzar.

El director de Salut i Benestar, Josep Casals, ha volgut fer èmfasi sobre una qüestió d'actualitat, les cigarretes electròniques. Ha indicat que, de moment, es poden fer servir en espais públics tancats, però que estan atents a les regulacions que es puguin aprovar als països de l'entorn, i especialment a la directiva que està estudiant la Comissió Europea al respecte. Casals ha indicat que quan hi hagi un marc regulador comú per tot Europa, es decidiran les mesures a prendre en la mateixa línia. De moment, Casals també ha recordat que aquest tipus d'establiments han de complir un mínim de legislació, relacionada amb l'etiquetatge i la informació necessària del producte, i que està prohibida la venda als menors d'edat ja que es tracta d'un producte que imita el tabac.

Vidal ha explicat que s'han rebut més de 2.500 demandes d'informació, la majoria sobre qüestions de senyalització dels locals, i també sobre les condicions que han de complir els annexos coberts per poder-hi fumar. En aquest sentit, s'ha editat un fulletó amb les modalitats d'annexos on està permès o no fumar. Quan s'han trobat annexos que no complien la llei, Vidal ha explicat que s'ha informat ràpidament l'empresari i se l'ha instat a col·locar la senyalització conforme no es pot fumar. D'altra banda, també s'han fet accions per informar a les companyies de transport col·lectiu que els conductors no poden fumar encara que no hi hagi passatgers a l'autobús.

Pel que fa a l'àmbit de la salut, Josep Casals i Rosa Vidal han indicat que és molt difícil mesurar la incidència que ha tingut la llei en una població tan reduïda com la d'Andorra, però han assegurat que la nova normativa indueix a fumar menys o a plantejar-se de deixar-ho.

Finalment, en referència a la recollida de signatures per presentar una nova iniciativa legislativa popular per tornar a permetre el tabac, Casals ha indicat que la iniciativa té tot el dret a prosperar, i que si arriba al Consell General, el Govern i els grups parlamentaris ja es pronunciaran al respecte.

La teva puntuació: 3. Número de vots: 75
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic