Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, ahir.
El ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, ahir.

El Govern respon a les crítiques amb una llei de mesures urgents


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

Després de les crítiques de l’oposició a la gestió que està fent el Govern del problema de l’habitatge, el consell de ministres va aprovar ahir un seguit d’accions que s’articularan a través d’una llei de mesures urgents (un text que també podria incloure d’altres qüestions). Entre aquestes hi ha la creació de l’institut de l’habitatge, uns ens que podria arribar a marcar l’índex de preus de referència en funció de la zona on es trobi el pis. L’executiu defensa que si aquesta informació es fa pública permetrà estabilitzar el mercat, ja que els llogaters podran identificar quan hi ha un abús.  

El ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, també va anunciar que ja hi ha preacords amb alguns comuns perquè cedeixin terrenys de forma gratuïta per a la construcció d’habitatge social o a preu accessible. De fet, està previst que abans d’acabar l’any es pugui signar un conveni de cessió amb una corporació i també hi ha possibilitats en una altra parròquia. El consell de ministres, a més, va acordar destinar una partida del pressupost 2020 a la creació d’ajuts a l’emancipació dels joves (encara cal definir el programa) i s’oferirà un ajut més elevat (del 10%) als propietaris que recorrin al pla Renova per rehabilitar pisos que després entraran a formar part del mercat de lloguer. Així mateix, de cara a inicis de l’any que ve es projecta entrar a tràmit la Llei de l’edificació, un text reclamat llargament pel sector de la construcció ja que dona garanties als diferents professionals que intervenen en una obra. Aquest text, va remarcar Filloy, també ha d’ajudar a portar nous habitatges. 
A banda, Filloy va anunciar que de cara al novembre o desembre arrencaran les obres de l’edifici de Ciutat de Valls per a persones amb necessitats socials, una iniciativa que s’impulsa amb una societat privada. També es crearan pisos socials a les dues plantes que quedaran lliures de la residència Solà d’Enclar. 
Dins d’aquestes mesures urgents també hi haurà la pròrroga, un any més, del contracte, amb tan sols l’increment de l’IPC. Aquesta mesura, però, no s’aplicarà quan el propietari cedeixi l’habitatge al Govern per a usos socials, quan tingui més de 200 metres quadrats, ja que es considera residencial de luxe, i quan l’arrendador el vulgui recuperar per a ús propi o d’un familiar fins a segon grau. Per evitar situacions d’abús, això caldrà justificar-ho amb un contracte de cessió o de lloguer i, a més, aquest contracte no podrà ser inferior a cinc anys. També es podrà augmentar més de l’IPC si el propietari ha fet obres de millora. En aquest cas també hi haurà un topall màxim (de més de tres punts per sobre de l’IPC i no superior al 20% de la renda anual). També es podrà augmentar retroactivament l’IPC en cas que no s’hagi incrementat durant els darrers tres anys. Si això es fa, però, caldrà garantir un nou contracte de lloguer per cinc anys. A l’últim, es crearà una oficina d’atenció al ciutadà que oferirà informació sobre temes d’habitatge, tant per als propietaris com per als llogaters.
Per altra banda, el consell de ministre va acordar convocar els ajuts a l’habitatge de lloguer per al 2020. Les sol·licituds es poden presentar des del 21 d’octubre fins al 22 de novembre i el Govern ha previst destinar-hi 1,9 milions d’euros (l’any passat la partida va ser d’1,6 milions). En aquesta convocatòria es mantindran les flexibilitzacions implementades des del 2017.
Filloy va reiterar que de solucions immediates no n’hi ha i que el que cal fer és anar implantant diferents mesures per alleugerir les tensions del mercat de l’habitatge. En tot cas, el ministre va remarcar que no hi ha ningú desatès i va recordar que Afers Socials disposa de 17 pisos que acullen les persones que es troben en dificultats.

 

 

Habitatge
mesures urgents
lloguer

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte