Diari digital d'Andorra Bondia
Esquiadors a les pistes del Principat.
Esquiadors a les pistes del Principat.

El Govern s’inhibeix amb l’Enade i els monitors truquen a les societats


Escrit per: 
Mireia Suero Comellas / FOTO: Facundo Santana

Reunió infructuosa entre els monitors de Pal Arinsal i la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, ahir. Els professionals de l’esquí pretenien que el Govern els donés un cop de mà en la reactivació de l’Escola Nacional Andorrana d’Esquí (Enade) actuant com a intermediari amb les societats explotadores dels camps de neu. La ministra, però, els va venir a dir que les empreses són les que decideixen qui contracten i com ho fan. I que si els monitors volen obrir una escola ho poden fer, una possibilitat que no tindria viabilitat tenint en compte que la llei preveu que cal arribar a un acord amb l’estació per poder treballar per compte propi.

El posicionament que defensen els monitors és que l’Enade hauria de ser l’ens regulador de les escoles d’esquí i no pas les empreses, com succeeix ara. Això garantiria una millora de les condicions laborals i que no s’arribés a la situació viscuda aquest hivern en què els monitors del país es van quedar sense feina mentre s’anava a buscar treballadors a fora.

Veient que el Govern se’n renta les mans, els monitors ara s’han fixat reunir-se amb les estacions. L’objectiu serà arribar a un consens per implantar un ens regulador en el marc de cada societat.

A més, els monitors esperen trobar-se pròximament amb Immigració per tornar a reclamar un canvi en les quotes de cara a la temporada d’hivern que ve. La proposta serà contractar primer els professionals del país i, si en falten, recórrer als de fora. Així mateix, defensen que, a banda de la titulació de monitor, cal exigir als professionals estrangers altres requisits, com ara el domini d’idiomes, un fet que asseguren que ara no es comprova.

Però més enllà d’això, entre els monitors d’esquí d’EMAP ha sorgit la proposta de crear un sindicat de muntanya. Aquest agruparia els guies de muntanya, els pisters-socorristes i els monitors d’esquí. La proposta és tan sols una idea i encara no s’ha plantejat a aquestes associacions. Amb la unió dels diferents col·lectius de la neu el que es vol aconseguir és una bona base per a defensar els seus interessos, tenint en compte que ara diuen sentir-se “desemparats”.

 

monitors
Enade
esquí

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Fa mes de 15 anys que l’AAME , ha estat fent aquests mateixos passos i res !! Aneu tard !! Però sempre es bo que mes gent denunciï el monopoli Creat pel govern per que les estacions facin el que volen , som un país bananero .....
Un cop mes el Govern es posiciona al costa dels "seus amics", no de la gent, no dels treballadors del país. Un cop mes el Govern vetlla pels interessos dels pocs enfront dels interessos de la majoria. Ara, ja ens esta bé, en ignoren, ens vulneren els drets, no ens paguen el que per llei esta establert, . . . . . i encara hi ha monitors que defensen les Escoles i continuen votant al Govern. Si es que quedem monitors andorrans per error, així es normal que ens extingim. Com a professió fem pena i com a país llàstima.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte