Diari digital d'Andorra Bondia
Els joves que optin per llogar fora d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany se’ls pagarà l’abonament anual de transport públic.
Els joves que optin per llogar fora d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany se’ls pagarà l’abonament anual de transport públic.

El Govern subvencionarà el dipòsit i el primer mes del lloguer als joves de 22 a 30 anys


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: Facundo Santana

El ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, ha anunciat aquest matí la posada en marxa del primer programa d’emancipació destinat als joves que tenen entre 22 i 30 anys amb l’objectiu de facilitar-los accés a l’habitatge. Les subvencions consistiran en el pagament de dos mesos de dipòsit i del primer mes de lloguer. També poden incloure ajudes per moblar el pis i fer efectiva l’assegurança. Si a més, l’habitatge que es vol llogar, està situat fora de les parròquies centrals, també rebran una ajuda que cobrirà tot un any d’abonament per al transport públic. La partida pressupostària per fer front a aquestes ajudes és de 200.000 euros, tant per a aquest any com per al 2021, que es pot ampliar si convé.

Els requisits per poder optar al programa són tenir uns ingressos anuals superiors al salari mínim i inferiors als 24.000 euros bruts, portar almenys cinc anys de residència al país, que el lloguer sigui per motius habitacionals i no professionals. No tenir relació de parentiu amb la propietat de l’habitatge, fins al segon grau de consanguinitat o afinitat i no disposar de cap habitatge de propietat són altres dels requisits per accedir al programa. També ho és que el patrimoni de la persona sol·licitant no superi 12 vegades el llindar econòmic de  cohesió social en còmput anual. Filloy ha explicat que hi pot haver excepcions per al requisit dels cinc anys de residència, com ara el cas d’aquells joves que hagin estat estudiant fora del país. Tot i així, ha emfatitzar que es vol prioritzar “una garantia d’estabilitat”.

El topall màxim de l’ajuda que podrà rebre un jove es regirà pels barems fixats en els ajuts a l’habitatge. Així, si es tracta d’un pis d’una habitació és de 657 euros al mes, mentre que si són dues les persones que hi viuran podrà rebre com a molt 688 euros al mes. Un import que s’haurà de multiplicar per tres; els dos mesos del dipòsit i el lloguer del mes en curs. 

Els objectius d’aquest programa específic del departament de Joventut són, entre d’altres, fomentar l’accés a l’habitatge de lloguer, donar suport i informació als joves en aquesta matèria i facilitar la descentralització de la població. 

La sol·licitud per beneficiar-se del programa es podrà cursar aquesta mateixa setmana, un cop surti publicat al BOPA, i està pensat perquè el procediment sigui “àgil” i la resposta, “ràpida”, de manera que no trigui més de sis o set dies. Filloy també ha precisat que demanar aquesta ajuda  és compatible amb la petició dels ajuts al lloguer. En aquest sentit, ha concretat que el Govern ha concedit aquest any 72 ajuts a l’habitatge de lloguer a joves menors de 30 anys per un import de 130.000 euros, a raó d’una mitjana de 150 euros mensuals.  

Segons el ministre, aquest programa ja es pensava posar en funcionament perquè era un dels compromisos que portaven al programa de legislatura, però ha reconegut que “la situació provocada per la Covid ha acabat de truncar els projectes de vida dels joves i calia acompanyar-los”. De fet, ha recordat que l’accés a l’habitatge de lloguer va ser una de les principals preocupacions que van expressar els joves, en concret prop d’un 64%, en l’Informe de la Joventut d’Andorra promogut pel Carnet Jove. Igualment, en l’enquesta de l’Observatori Social del CRES d’aquest juny, per al 32,9% dels joves de 22 a 30 anys el principal aspecte a millorar per accedir a un habitatge és el preu del lloguer.

Ajudes als joves de 22 a 30 anys per pagar el dipòsit i el primer mes d’un habitatge de lloguer
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic