Diari digital d'Andorra Bondia
Usuaris del transport públic, entre els quals esquiadors, esperant l’arribada de l’autobús.
Usuaris del transport públic, entre els quals esquiadors, esperant l’arribada de l’autobús.

El Govern té avançada la regulació de les condicions d’utilització del bus


Escrit per: 
M.S.C. / Agències / Foto: Facundo Santana

El Govern té en una fase avançada de redacció el reglament d’utilització del transport públic. Es tracta d’un text que regularà les condicions generals d’ús dels serveis i els drets dels usuaris, a banda d’aspectes més particulars com el transport d’objectes –patinets, bicicletes o esquís, entre d’altres– i d’animals de companyia. Segons va explicar l’executiu, des de l’inici de la nova concessió de les línies d’autobús regular s’han realitzat reunions periòdiques de seguiment del servei amb la presència de les operadores i representants del Govern. Així, van assenyalar que ja en la primera trobada que va tenir lloc a mitjans de l’any passat, el departament de Transports va comunicar a les concessionàries la voluntat de redactar aquest reglament d’utilització del transport públic. En aquest sentit es va remarcar que s’ha anat fent un seguiment de l’estat de redacció amb els diferents actors. 
El gerent de Coopalsa, Gabriel Dallerès, es va mostrar en espera d’aquest reglament que ha de definir “els drets i deures dels usuaris”. Per Dallerès, la solució és recollir els reglaments que estan en aplicació en altres països i adaptar-los a la situació del Principat. D’aquesta manera, va recordar que en el cas d’Andorra s’hi suma el problema dels esquís als vehicles que no tenen maleter, com són els de les Valls del Nord. El gerent de Coopalsa remarca que una possibilitat per resoldre els riscos que té el transport d’aquests objectes a bord seria habilitar espais específics. En tot cas, defensa la necessitat de definir unes normes per gestionar els problemes que van apareixent, encara que aquests siguin residuals, segons va declarar.
De la seva banda, el director general d’Autocars Nadal, Bartumeu Gabriel, va destacar la importància d’aquest reglament, ja que és el que “posarà en ordre” els criteris que haurien de seguir els diferents actors, com són el Govern, les operadores i els usuaris. Gabriel va indicar que el reglament hauria d’establir què pot pujar a l’autobús el passatger i amb quins criteris, les normes de conducta dels viatgers o com gestionar els casos de frau. D’aquesta manera, el director general d’Autocars Nadal va posar en relleu la falta de potestat que tenen les operadores per actuar amb persones que no estan tenint un comportament acceptable dins del vehicle i davant d’usuaris que han entrat sense pagar (no els poden multar ni fer baixar de l’autobús).
Una altra qüestió que Gabriel creu que cal regular és la instal·lació de publicitat als vehicles. Explica que avui per avui el que deixa clar la concessió del Govern és com s’ha de fer la publicitat exterior i quina superfície dels autobusos es pot cobrir amb anuncis. El que no està fixat és quin tipus de publicitat s’hi pot ubicar, per exemple, no hi ha res que impedeixi fer anuncis sobre productes per a fumadors. 
Gabriel va indicar que el Govern no els ha informat de cap calendari per a l’aprovació del reglament, tot i que saben que ha d’anar ràpid. A més, defensa que el text s’haurà d’anar revisant anualment.

 

La línia circular podria allargar el recorregut 

El ministeri de Presidència, Economia i Empresa té la idea d’incrementar els quilòmetres de la línia circular, que uneix Escaldes-Engordany i Andorra la Vella. Ho vol fer per la zona de la capital on ara no circula arran de l’elevat nombre de peticions rebudes. La proposta està en fase d’estudi per veure la incidència que podria tenir en la població. El ministre Jordi Gallardo explica que “és cert que a la línia circular hi ha menys afluència d’usuaris dels que voldríem, amb relació a les altres línies, però és que el perfil és completament diferent”. Es tracta de donar servei a gent gran que tenien una falta de connexió amb la part alta d’Escaldes-Engordany i que necessiten anar a Andorra la Vella a fer gestions i compres. Per altra banda, el Govern té en fase ‘beta’ una aplicació de mòbil que facilitarà el seguiment de les diferents línies amb la freqüència de pas. Durant el primer trimestre del 2020 ha d’estar implementada, com també l’inici d’una prova pilot d’un tòtem que donarà informació sobre el pas dels diferents autobusos. Es vol verificar com funciona, si suporta les temperatures, si no és blanc del vandalisme.

Govern
avançada
regulació
condicions
d’utilització
bus
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic