Diari digital d'Andorra Bondia

El Govern tira endavant la prestació de l’atur i preveu una reforma estructural


Escrit per: 
Redacció

El Govern ha anunciat la posada en marxa de la nova prestació no contributiva per desocupació involuntària (atur), que entrarà en vigor tan bon punt hagin passat quinze dies de la publicació en el Butlletí Oficial del Principat d’Andorra. Es tracta d’una ajuda d’un màxim de 926 euros (corresponent al llindar econòmic de cohesió social) i amb una durada temporal que pot arribar a un màxim de sis mesos.

Tal com va explicar, però, la ministra de Salut, Benestar i Treball, Cristina Rodríguez, a banda de tirar endavant aquesta ajuda puntual el Govern treballa en una reforma estructural que permeti implementar polítiques d’ocupació i formació totalment adaptades a les necessitats del país.
Rodríguez va manifestar que hi ha sis línies de treball, la primera de les quals consisteix a tenir una base de dades “fiable” del volum de persones que estan sense feina, ja que ara com ara només es disposa de les xifres que tenen al servei d’ocupació. Aquestes dades també serien necessàries, segons la titular de Treball, per conèixer l’oferta i la demanda de llocs de treball, tant a nivell qualitatiu com quantitatiu, i també per aprofundir en la situació dels transfronterers, dels quals tampoc no es té xifres exactes.
La segona línia de treball és la que fa referència a la reestructuració del servei d’ocupació. En tercer lloc, des del ministeri s’està tirant endavant tot un seguit de taules de treball amb el món empresarial que serveixin, tal com va insistir la ministra, per aconseguir acords i compromisos ferms.
En quart lloc Rodríguez va manifestar que caldrà reflexionar sobre la política de les quotes d’immigració, una feina que ja s’ha encarregat als responsables de Treball i Interior.
Una altra línia de treball és la de crear formacions que serveixin per al reciclatge dels treballadors i per a la reorientació professional. Finalment, la darrera línia d’actuació és la que fa referència a un nou model de reactivació econòmica.

La prestació de l’atur
Tal com va explicar el secretari d’Estat de Salut, Benestar i Treball, Jesús de Tena, la prestació no contributiva per desocupació involuntària s’ha inclòs en el catàleg d’ajudes del reglament regulador de prestacions econòmiques d’atenció social, ja que era la fórmula més àgil d’implementar-la.
De Tena va assenyalar que l’objectiu d’aquesta ajuda és “alleugerir la situació de dificultat econòmica” que pugui patir la persona que s’hagi quedat sense feina. Ha estat creada amb caràcter transitori fins que hi hagi un consens polític per crear una prestació d’atur contributiva. També es va incidir en la necessitat que aquesta ajuda econòmica vagi acompanyada   d’un pla de formació orientat a la reinserció laboral.
Tal com ja s’ha esmentat, la prestació serà d’un màxim de 926 euros i es tindrà en compte, com en altres ajudes, la situació del nucli familiar. Un altre aspecte d’aquest ajut és que durarà sis mesos però hi ha la possibilitat que sigui prorrogat si la persona té més de 55 anys o si té càrregues familiars.
Segons les dades corresponents al 17 de setembre i facilitades pel servei d’ocupació, ara com ara hi ha 324 persones que estan en atur. Aquestes són, de fet, les persones que estan inscrites en situació de recerca de feina. Tal com va confirmar De Tena, el volum d’inscrits en aquest servei s’ha incrementat des que es va anunciar la posada en marxa d’aquesta prestació, i de fet aquest augment se situa en una trentena més de persones.
Un altre dels aspectes en què va insistir De Tena és el fet que la informació sobre aquestes ajudes no solament es podrà obtenir a través del servei d’ocupació, sinó que els treballadors socials de les diferents parròquies, que estan als centres d’atenció primària, també podran donar totes les dades que siguin necessàries per saber com s’han de tramitar aquestes prestacions.
Un altre dels aspectes que van voler deixar clar des del ministeri és que les persones que es vulguin beneficiar de l’ajuda han d’haver estat acomiadades per una raó aliena a la seva voluntat. És a dir, que no podran demanar aquest ajut les persones que hagin deixat la feina per pròpia voluntat o que hagin estat acomiadades per una causa justificada.
Pel que fa a la formació que es vol potenciar de manera paral·lela a la posada en marxa d’aquesta prestació, des del ministeri s’insisteix en el fet que s’ha d’intentar treballar coneixent quin és el perfil dels demandants de feina i què és el que ofereixen les empreses, és a dir, quin tipus de personal cerquen.
En primer lloc, però, segons va explicar Rodríguez, caldrà treballar en un sistema de formació “més bàsic” perquè les persones que ara no tenen feina puguin reorientar-se cap a un altre sector, ja que va remarcar que hi ha hagut sectors que han estat més durament atacats per la crisi. De totes maneres, va emfasitzar que cal una reflexió per tirar endavant la formació, ja que no es pot llançar “així com així”.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte