Diari digital d'Andorra Bondia
El 22 de juny hi va haver una mobilitat inferior al 2% respecte al 2019
El 22 de juny hi va haver una mobilitat inferior al 2% respecte al 2019

El Govern titlla d’“esperançadores” les dades de mobilitat a les fronteres


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Facundo Santana

Les dades de mobilitat de la primera quinzena del mes de juny a les fronteres són “esperançadores”. Així les va qualificar ahir el ministre portaveu, Eric Jover, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres celebrat al matí. Donat que una de les principals activitats econòmiques del país tant directament com indirectament està relacionada amb el turisme, Jover va voler posar en relleu les dades que el Govern té sobre la mobilitat de vehicles en ambdós passos fronterers, tot i que el període de l’aixecament de les restriccions a França i a Espanya és relativament recent.

D’aquesta manera, va destacar que a la frontera hispanoandorrana hi va haver dilluns passat una mobilitat d’un 2% inferior a la de l’any passat. Segons Jover, això mostra que s’està donant una represa de la normalitat en aquesta frontera. Cada cop hi ha més visitants que entren a Andorra, va assegurar, i cal esperar que a mesura que passin els dies encara es vagi  normalitzant més aquesta situació. “I gràcies a l’arribada d’aquests turistes podrem reactivar l’activitat econòmica del país”, va apuntar.

En el cas de la frontera francoandorrana, “on ja tenim dades una mica més sòlides”, ja que les restriccions es van aixecar des de l’1 de juny, el ministre va assenyalar que el que s’observa és que durant la primera quinzena del mes el trànsit s’ha vist incrementat fins a un 27%. A més, va afegir, que si es posa el focus en l’entrada de visitants i es compara amb el mateix període de l’any passat, s’observa un increment del 59% dels visitants.

Jover va qualificar aquesta dada de “molt positiva” i va fer notar que això pot  jugar a favor d’Andorra: el turisme de proximitat, que precisament serà el que s’intentarà promocionar al màxim tant des de la cartera de Turisme com de la resta de ministeris.

En uns moments, va recordar Jover, en què la mobilitat està encara fortament restringida i quan encara no es pot viatjar de la manera habitual en alguns mitjans de transport, “el turisme de proximitat agafa més força”. Per això va insistir que Andorra “ha de pouar dels visitants que puguin venir dels territoris veïns” per revifar la nostra economia.

Finalment, el ministre portaveu va reconèixer que s’haurà d’esperar als pròxims dies per veure l’evolució i poder fer-ne una valoració més acurada. En qualsevol cas, si es confirmen aquestes dades i es pot reprendre al més aviat possible l’activitat turística, “això tindrà unes conseqüències positives en l’economia del país”.

Parcs infantils
Els parcs infantils podran obrir les seves instal·lacions la setmana que ve, un cop es publiquin les condicions d’ús aprovades pel Govern i s’informi de les mateixes a les corporacions comunals. Segons el ministre portaveu, Eric Jover, es demanarà el respecte a les normes bàsiques d’higiene de mans, ús de mascareta i evitar les aglomeracions. Pel que fa a la higienització d’aquests espais, va recordar que d’això se n’encarregaran els comuns. Ara bé, Jover va tornar a apel·lar a la responsabilitat dels usuaris per evitar situacions que posin en perill la contenció de la transmissió del virus. També es relaxaran les mesures amb relació als serveis d’esplai i les activitats de lleure. Així, el ministre va explicar que s’amplia el nombre d’infants que es podran aplegar en les anomenades unitats de convivència que hauran de ser grups estables. Per als de 3 a 6 anys, la ràtio s’eleva fins a 15 infants i a partir dels 6 anys, fins a 20.  Aquesta organització permet que cada unitat pugui interaccionar i relacionar-se sense fer ús de la mascareta ni haver de mantenir la distància d’1,5 m.

Aquesta relaxació en les activitats de lleure i l’ús dels parcs infantils són possibles a causa de la bona evolució de la crisi sanitària al país i de la corba epidemiològica, tal com va informar Jover. De fet, només queden sis casos actius de coronavirus i només un resta ingressat a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell. El total de casos és de 855, 797 dels quals es consideren que s’han recuperat de la malaltia. Hi ha dos sanitaris afectats que fan aïllament domiciliari i el nombre de defuncions es manté en 52.

 

Esperançadores
dades
mobilitat
Fronteres
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic