Diari digital d'Andorra Bondia
La primera presentació del pla es va fer a primers de febrer.
La primera presentació del pla es va fer a primers de febrer.

El Govern trametrà l’esborrany del pla de salut mental en tres setmanes


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: BonDia

En tres setmanes, el ministeri de Salut farà arribar l’esborrany del Pla integral de salut mental i addiccions als diversos actors implicats en la seva elaboració. Aquest és el darrer compromís traslladat pel psiquiatre català Pere Bonet, que és qui lidera la confecció del document, a l’Associació d’Afectats d’Autisme d’Andorra (Autea). Així, la seva presidenta, Inés Martí, va manifestar ahir que serà “un document molt detallat” que es farà arribar als diversos grups de treball, que el podran esmenar si ho consideren oportú, o completar si creuen que hi falta alguna de les aportacions realitzades a les taules de treball.

Un document anirà acompanyat d’un “cronograma definit d’actuació”, la qual cosa valoren de manera molt positiva perquè comportarà que les accions del Pla es vagin posant en pràctica tenint en compte el calendari establert. En aquest sentit, Martí va assenyalar que una de les primeres actuacions que es posarà en marxa abans o després de l’estiu serà la taula de salut mental, una eina que ja està implantada en altres països i que vol ser un espai de reflexió, intercanvi de recursos i treball col·laboratiu entre associacions i administracions per promocionar l’atenció integral de la salut mental al país. 

Segons va declarar Martí, l’elaboració del pla ha permès recollir molta informació i detectar aspectes que s’hauran de treballar com ara la recerca sobre salut mental i addiccions, la formació necessària dels professionals, les iniciatives legislatives que s’han de portar a terme i la conscienciació social que s’han d’anar creant envers les persones que pateixen problemes de salut mental i addiccions “per acabar amb l’estigma de la malaltia mental”.

Per Autea els terminis amb els quals s’ha anat treballant el pla han estat els “adequats”. L’important, va assegurar Martí, és poder treballar el document “amb calma i amb la reflexió necessària”.  A més, Martí considera que aquest pla podria ser un referent per a altres països. Per aquest motiu, va subratllar que la finalitat última és que el pla “es faci bé”. L’ideal seria que servís per a uns cinc anys vista, en opinió de Martí.  

Un mòdul psiquiàtric a la presó no és la solució 

La presidenta d’Autea, Inés Martí, considera que la creació d’un “box psiquiàtric” a la presó per als interns amb problemes de salut mental i addiccions, tal com va proposar l’Associació de Familiars per a la Salut Mental, no és una bona solució per abordar l’atenció d’aquestes persones. Des de l’entitat proposen apostar per la formació dels professionals que hi treballen per poder abordar qualsevol situació que es presenti i específicament que plantegin els interns que pateixen aquestes problemàtiques. Segons Martí, “segregar no té massa sentit”. Al seu parer, el que sí que s’hauria de fer és adaptar la normativa als convenis internacionals per assegurar la millor atenció i protecció d’aquestes persones.

Govern
trametrà
l’esborrany
pla de salut mental
tres
setmanes
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic