Diari digital d'Andorra Bondia
Cues davant de l’oficina de Correus a Andorra la Vella.
Cues davant de l’oficina de Correus a Andorra la Vella.

El Govern treballa amb la banca per reduir l’afluència a Correus


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: M.P.

Davant l’elevada afluència de clients i les cues que es produeixen a l’oficina de Correus Espanyols, el Govern s’ha posat en contacte amb l’empresa i l’ambaixada espanyola amb l’objectiu de cercar mecanismes que permetin reduir l’activitat i, de la mateixa manera, el risc de contagi del coronavirus. Segons va explicar el ministre portaveu, Eric Jover, s’ha comprovat que el 90% de les activitats que s’hi realitzen estan vinculades a gestions financeres i no pas al comerç electrònic internacional, com temien alguns comerciants del Principat. És davant d’aquest fet que el Govern està treballant amb Andorran Banking per analitzar si els bancs poden assumir una part d’aquesta activitat encara que no sigui la pròpia d’aquestes entitats.

El ministre també va avançar que s’està estudiant les demandes del sector comercial per permetre el comerç electrònic intern. Segons va dir, aquesta serà una de les primeres activitats que es podria obrir un cop les dades sanitàries ho permetin.
Jover va fer aquestes declaracions en la roda de premsa diària, en què també va informar sobre l’evolució del fons solidari creat per l’executiu arran de la pandèmia de Covid-19. Aquest ja puja a 1,49 milions d’euros. El ministre va destacar ahir l’aportació de 2.500 euros de l’Associació Andorrana Contra el Càncer (Assandca), els 1.000 euros de l’Skal Club, els 10.000 euros d’Assegur, els 1.000 euros d’Infants del món, els 1.000 euros de l’Associació d’Empreses d’Allotjament Turístic (AEAT), i els 2.000 euros del Col·legi d’Infermeres i Infermers d’Andorra. A això, s’hi afegeixen les aportacions a través del telèfon 828, que ha rebut més de 22.500 missatges.
Preguntat sobre la qüestió, el ministre portaveu també va indicar que Inspecció de Comerç i el servei de policia segueixen vetllant pels establiments que han de seguir tancats i perquè no s’apliquin preus abusius en  productes de primera necessitat. Fins a la data s’ha obert dos expedients a farmàcies, que s’enfronten a una sanció d’entre 3.000 i 6.000 euros. Així mateix va voler insistir (tal com ho va fer el ministre de Salut) que l’adquisició de mascaretes no és un element d’urgència a hores d’ara i que tan sols serà fonamental quan s’aixequi el confinament. Per això va traslladar un “missatge de calma” i va demanar a la població que no es desplaci a la farmàcia “el primer dia” per adquirir-ne, ja que n’hi ha per a tothom. Així mateix va exposar que el gabinet jurídic del Govern està analitzant sota quina cobertura jurídica es faran els testos massius a tota la població, tenint en compte que al Principat no s’ha declarat l’estat d’alarma com han fet d’altres estats, i si serà una recomanació o una obligació que es farà a la ciutadania.
A l’últim, Jover va explicar que l’executiu no ha rebut cap resposta formal de l’oposició a la proposta del segon paquet de mesures contra la crisi de la Covid-19. En tot cas va assenyalar que les propostes exposades dilluns pel PS no contenen “distàncies insalvables” amb les de la majoria. Per això va apuntar que “si tots hi posem bona fe” el consens es podria assolir també amb aquest text de la mateixa manera que es va fer amb la Llei òmnibus. De totes maneres, Jover no va voler desvelar els detalls del segon paquet de mesures fins que aquest no estigui acordat entre els diferents grups de l’arc parlamentari.

Cap decisió sobre la represa del curs escolar

El ministre portaveu, Eric Jover, també va parlar ahir sobre la represa del curs escolar, una qüestió que neguiteja les famílies amb fills. Serà en funció de quan s’acabi el confinament que es podria prendre l’opció d’un allargament del curs escolar o de la modificació d’algunes vacances escolars. De totes maneres, el ministre portaveu no va voler avançar cap decisió, ja que tot el que es pugui dir ara “és especular” i que aquesta estarà vinculada a la situació sanitària. Jover va indicar que aquesta és una crisi evolutiva i que, ara per ara, es desconeix quan es podrà reprendre l’activitat escolar. És davant d’això que va declarar que quan hi hagi més dades sanitàries que permetin prendre decisions el Govern les comunicarà a les famílies i als professors. 

Les sol·licituds dels crèdits tous pugen fins a 1.314 i sumen 372 milions d’euros

El Govern ja ha rebut 1.314 sol·licituds de crèdits tous, 489 per part d’autònoms i 825 d’empreses. Aquestes sumen un total de 372 milions d’euros. Fins ahir s’havien resolt 207 sol·licituds, de les quals 179 han estat estimades total o parcialment i 28 han estat desestimades. Així, l’import concedit amb aquestes 179 sol·licituds atorgades és de 9,1 milions d’euros per a cobrir despeses de funcionament i 280.000 euros per a despeses per refinançar préstecs. Així, en el cas de les despeses de funcionament, s’ha atorgat un 38% del que s’ha sol·licitat, mentre que en el cas de les despeses de refinançament aquest percentatge és tan sols del 9%. 
El ministre portaveu, Eric Jover, va destacar que encara es van rebent sol·licituds, sobretot d’empreses petites i d’autònoms amb poca infraestructura. Aquest fet pot provocar que hi hagi negocis que es trobin amb problemes de tresoreria. És davant d’aquest fet, i després de les converses entre el Govern i Andorran Banking, que les entitats bancàries han acordat que no aplicaran, durant els mesos d’abril i maig, les comissions de descobert en comptes ni els interessos per demora en el pagament de les quotes, a aquelles empreses i autònoms que, havent sol·licitat un crèdit tou, encara no l’hagin formalitzat. Aquesta mesura s’aplicarà a aquelles empreses i autònoms que han demanat un crèdit tou al Govern i que està pendent de ser formalitzat. Tal com va destacar Andorran Banking ahir, aquesta iniciativa “s’afegeix a la resta d’accions orientades a ajudar les empreses i comerços a superar el període excepcional causat per la Covid-19”. Jover va informar que els bancs ja estaran al corrent de quines són les empreses que estan pendents de resolució.

 

coronavirus
correus
crèdits tous
escola
curs escolar
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic