Diari digital d'Andorra Bondia
La ministra Sílvia Calvó i la directora de Medi Ambient, Sílvia Ferrer, ha presentat avui l’estratègia d’economia circular.
La ministra Sílvia Calvó i la directora de Medi Ambient, Sílvia Ferrer, ha presentat avui l’estratègia d’economia circular.

El Govern ultima la prohibició de les bosses de plàstic d’un sol ús


Escrit per: 
M. S. / Foto: SFGA

Després d’incidir en el pla per reduir-ne el consum, el Govern treballa ara per ultimar el reglament que prohibirà definitivament les bosses de plàstic d’un sol ús, un reglament que es preveu tenir enllestit i aprovat el primer trimestre de l’any vinent, segons han avançat avui la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i la directora de Medi Ambient i Sostenibilitat, Sílvia Ferrer, que han destacat que amb aquesta prohibició es va “més enllà” de la normativa europea, que per ara aposta per reduir les bosses de plàstic d’un sol ús però no les prohibeix.

Aquesta és una de les accions que s’inclouen en l’Estratègia Nacional d’Economia Circular, aprovada pel Govern, que inclou sis eixos estratègics amb fins a 21 programes amb diferents accions que han d’ajudar a assolir “els objectius ambiciosos” que estableix la Llei d’Economia Circular, que preveu que el 2035 es puguin reciclar el 65% dels residus, la reducció del 15% aquell mateix any de la generació de residus urbans, la reducció del consum d’aigua per sota dels 150 litres per persona i dia, la disminució del 50% del malbaratament alimentari el 2030 i l’increment fins al 25% de les empreses que treballin en esquemes d’economia circular.

Així, la ministra, que ha recordat que tal com preveu el reglament aprovat ja fa uns mesos a partir del 20 de gener vinent quedaran prohibits productes com els gots i coberts de plàstic, els bastonets de cotó, les palletes, els agitadors de begudes i els recipients de porexpan, ha destacat que amb l’estratègia es busca promoure “la transició cap a l’economia circular”, tenint en compte “un ús eficient dels recursos”, a la vegada que situar Andorra com a “referent”, ja que ha estat “dels primers països” a dotar-se d’una llei sobre l’economia circular. 

Així, encara en l’àmbit de la reducció dels productes d’un sol ús, Ferrer ha explicat que l’estratègia preveu ampliar la prohibició dels productes de plàstic amb alternativa, seguint els canvis que puguin haver-hi a la normativa europea, i fer-ho informant i treballant conjuntament amb els actors implicats sobre les alternatives als productes d’un sol ús. També es preveu fer campanyes de comunicació per promoure el canvi d’hàbits, establir un pla de reducció dels productes de plàstic d’un sol ús sense alternativa així com analitzar aquells productes que no són de plàstic per plantejar propostes de reducció o de prohibició i mirar de formalitzar un pacte nacional a fi de reduir els envasos de plàstic.

En relació amb l’objectiu de reduir el consum d’aigua, i més enllà de les campanyes de sensibilització, l’estratègia preveu l’elaboració d’una nova llei de l’aigua, un text, però, que ja quedarà per a la legislatura vinent, segons ha admès Calvó. La ministra ha recordat que la llei actual és del 1985 i va insistir que cal fer-ne una de nova per impulsar els principis d’economia circular en temes de reaprofitament de les aigües i d’augment de l’ús eficient de l’aigua en els diferents sectors i al llarg de tota la xarxa.

Quant al consum energètic i la mobilitat sostenible, el text aprovat remet a les estratègies de l’energia i el canvi climàtic, a la vegada que inclou la necessitat de promoure entre el sector privat iniciatives que vagin en el sentit de l’economia circular, com ara que el 70% dels residus de la construcció siguin valoritzats; reforçar les accions per evitar el malbaratament alimentari o que als centres comercials hi hagi espais per desfer-se dels embalatges, que també s’han de prevenir. A nivell del sector comercial, també s’inclou la promoció de pràctiques comercials responsables i la realització de campanyes per promoure el canvi d’hàbits, mentre que pel que fa al sector agrícola i ramader es preveu continuar la producció local ecològica i la venda local i els circuits curts i la creació d’un model d’agricultura urbana i d’espais verds urbans, entre d’altres.

L’estratègia, que recull també el Pla Nacional de Residus, incideix també en el rol exemplar de l’Administració. 

Primers ajuts per impulsar l’economia circular
La titular de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha avançat que demà el consell de ministres acordarà les primeres ajudes a iniciatives per impulsar l’economia, i ha afirmat que confia que abans de final d’any es puguin concedir més ajuts per esgotar la partida inicial prevista de 150.000 euros. Sense voler entrar massa en detall dels projectes que rebran el suport de l’Administració, Calvó sí que ha confirmat l’ajuda per a una iniciativa per desenvolupar una app perquè supermercats, restaurants, forns o botigues de menjar preparat puguin posar a disposició dels consumidors productes a punt de caducar a preus més econòmics. 

De fet, la prevenció del malbaratament alimentari i la gestió dels residus alimentaris forma part també dels programes d’acció de l’Estratègia Nacional d’Economia Circular amb l’objectiu d’assolir la reducció del 50% del malbaratament alimentari el 2030. Per fer-ho, el document preveu l’establiment d’un pla de prevenció del malbaratament alimentari així com d’un pla de comunicació específic per sensibilitzar i conscienciar la societat d’aquesta qüestió. També es vol definir una metodologia de càlcul per determinar què suposa el malbaratament alimentari al país i fer el seguiment de les quantitats de residus alimentaris caducats. 

Govern
prohibició
bosses de plàstic
un sol ús

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte