Diari digital d'Andorra Bondia
Els grups d’ajuda mútua apleguen persones amb el mateix problema.
Els grups d’ajuda mútua apleguen persones amb el mateix problema.

El grup d’ajuda mútua de familiars de Projecte Vida, en marxa aviat


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Salut Mental Catalunya

L’associació Projecte Vida posa fil a l’agulla al grup d’ajuda mútua integrat per familiars que conviuen amb persones addictes a diferents substàncies. Així ho ha explicat la seva presidenta, Eva Tenorio. En concret, el de familiars començarà el proper 8 de març i estarà format per vuit o deu persones com a màxim que es trobaran un cop a la setmana, els dimarts a les 19.30 hores. El lloc de trobada ja el tenen i el volen mantenir en la més estricta confidencialitat. “No l’han facilitat els comuns, sinó que l’hem aconseguit per una altra banda”, precisa.

Inicialment, conduirà el grup la mateixa Tenorio, que ja ha rebut la formació proporcionada per Salut Mental de Catalunya sobre aquests grups. Ara bé, la idea és que el portin dues voluntàries familiars d’addictes que a hores d’ara s’estan formant. De moment ja hi ha cinc persones que estan interessades a participar en aquesta experiència. “Curiosament tot són dones, mares, filles i parelles”, explica.

Tenorio vol deixar clar que aquests grups d’ajuda mútua no són terapèutics en el sentit que el responsable sigui un psicòleg o un metge, sinó que són “horitzontals”, integrats per persones que comparteixen, en el cas del de familiars, la convivència amb algú que és addicte. Per il·lustrar-ho de manera gràfica diu que “tothom parla el mateix idioma”, una mica a l’estil del d’alcohòlics anònims, fins i tot amb padrins que donin suport el dia que el familiar o la persona addicta tingui una crisi. També comenta que a ella la van ajudar molt i creu que pot anar molt bé per a les famílies que es troben en aquesta situació, tenint en compte, a més, que “a Andorra la gent està molt sola i sovint no tenen amb qui parlar sobre el que els està passant”. I és que qui conviu amb un addicte “crea una codependència” i no entén el que comporta l’addicció o perquè el seu familiar diu que deixarà de consumir i no ho fa. Per això “el suport entre les famílies és molt positiu”.

Tenorio s’està entrevistant amb cadascuna de les persones interessades per copsar si tenen una necessitat real. “No volem curiosos”, remarca, i afegeix que tot aquell que hi vulgui participar se li farà signar un document de confidencialitat perquè “volem donar seguretat als participants”. 

Després d’aquest, posaran en marxa cap a l’abril els d’addictes en primera persona. La presidenta de Projecte Vida comenta que segurament en faran dos de diferenciats: un per a gent jove addicta al cànnabis i un altre per a persones que estan en la trentena i la quarantena amb problemes d’addiccions. El darrer dels grups d’ajuda mútua estarà adreçat a dones amb el que anomenen “consums problemàtics” i que han patit o pateixen violència de gènere. 

Presentació als comuns
Projecte Vida ja s’ha començat a presentar als comuns. Així, la setmana passada ho van fer al d’Andorra la Vella i la setmana que ve serà el torn d’Escaldes-Engordany. També han contactat amb altres associaons “més a nivell personal i m’han ajudat força”, afirma Tenorio, que deixa per a més endavant poder fer col·laboracions conjuntes. 

Tenorio comenta que hi ha molta gent que s’està posant en contacte amb l’associació des que es va donar a conèixer fa pocs dies. També insisteix que “hi ha molta desinformació i estigma i a la gent els fa por anar a la Unitat de Conductes Addictives (UCA)”. 

grup
ajuda
mútua
familiars
Projecte Vida
marxa
aviat

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte