Diari digital d'Andorra Bondia
Els 230.000 folis del sumari continuen a la sala de Prada Casadet custodiats per vigilància personal i càmeres.
Els 230.000 folis del sumari continuen a la sala de Prada Casadet custodiats per vigilància personal i càmeres.

El judici de BPA costa uns 7.000 € de manteniment mensuals al CSJ


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

Mentre es parla de fins quan es pot ajornar el judici de la BPA amb la resolució de les qüestions prèvies i recursos posteriors de les defenses, el Consell Superior de la Justícia (CSJ) ha de fer front a totes les despeses de manteniment pel fet de tenir la sala d’actes de Prada Casadet habilitada, una xifra que ascendeix a més de 7.000 euros mensuals. Ara per ara, el Tribunal de Corts no ha ordenat cap trasllat  dels 230.000 folis del sumari del judici del cas BPA, i això significa que el principal cost, el de la vigilància, es manté. Els 7.000 euros que ha de pagar cada mes el CSJ és el resultat de la suma del cost de la vigilància privada les 24 hores del dia tota la setmana, que ascendeix a 3.622 euros; més 550 euros de la línia tècnica que alimenta les càmeres de vídeo que també custodien i vigilen l’espai i el sumari; més els 1.100 euros de neteja; i el cost de lloguer, que suposa uns 1.428 euros mensuals. A tot això, a més, cal afegir-hi el cost de la calefacció i la llum, que de moment no estan quantificats.
Costos de manteniment que el CSJ ha d’anar pagant i que “hem de treure d’altres partides”, va comentar el president del CSJ, Enric Casadevall, que destaca que el pressupost de funcionament del CSJ té algunes partides que no es gasten en la seva totalitat i que s’aniran utilitzant, però remarca que el judici del cas BPA “xucla molt del pressupost total”.  A tot això s’han d’afegir els 30.000 euros de les obres que ha suposat posar una tarima per tapar l’escenari  i poder habilitar l’espai adequadament. Casadevall va confirmar que fins ahir des del Tribunal de Corts no se li havia comunicat cap intenció de traslladar tot el sumari –són tots aquells dossiers físics que ocupen les prestatgeries habilitades a la sala on seuen el secretari judicial i els membres del tribunal. Mentre el judici se suspengui i el sumari continuï en aquesta sala, l’única despesa que es pot estalviar el Consell Superior de la Justícia són els 1.100 euros en concepte del servei de neteja, però el cost principal –la vigilància de seguretat– s’ha de mantenir pel sumari.

Resolució de les qüestions
Les defenses dels 25 processats esperen que el tribunal resolgui les qüestions prèvies prioritàries aquesta setmana. De fet, alguns dels consultats van explicar que la resolució ja estava clara el mateix divendres i que, entre ahir i avui, s’esperava que es redactés. Es tracta de la decisió que el tribunal, persidit per Josep Maria Pijuan, ha d’adoptar en referència a la petició d’expulsió del Govern com a acusació particular i dels actors civils. Unes qüestions prèvies a què totes les defenses havien donat suport i que suposarien, en cas afirmatiu o a favor de les defenses, la desparició del judici d’una part –els actors civils que reclamen responsabilitats dineràries als processats importants, si finalment són condemnats. També suposaria la desaparició de l’acusació particular de l’executiu que, tal com ja van manifestar en l’exposició de la qüestió prèvia, suposa una reiteració del que ja defensava la Fiscalia General i, per tant, una intromissió a les seves funcions. Si el tribunal nega aquestes qüestions i considera que aquestes parts hi han de ser, les defenses hi podran recórrer i llavors sí que s’allargaria més l’inici del judici. La resta de les qüestions prèvies presentades s’espera, segons les fonts consultades, que es resolguin en la sentència; és a dir, al final del judici. Per tant, no suposarien un entrebanc a l’hora de reemprendre la vista del judici. 

BPA
judici
Costa
7.000 €
manteniment
mensuals
CSJ
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic