El mercat de la Seu torna a l'(a)normalitat
Tímidament, amb prudència, l'(a)normalitat torna a treure el nasset... convenientmen tapat amb la preceptiva mascareta. El xivarri dels nens s'agraeix als carrers de la Seu i alguns veïns s'han apropat durant el matí al reprès mercat al carrer. A penes una dotzena de parades a tot estirar, molt espaiades i ubicades al passeig Joan Brudieu, però un mercat al cap i a la fi. Que no compta amb en consens de tothom -a les xarxes s'ha criticat la iniciativa: majoritàriament perquè no s'han respectat franges d'edat- però que els paradistes han agraït. Encara que l'afluència no fos massa elevada.
Bé, cadascú parla de la fira segons li va en ella, i a Salvador Alonso, que recala a la Seu des de Gironella per vendre bacallà i olives, es mostra sorprès de les bones vendes. Quasi com un dimarts dels d'abans, s'atreveix a dir. Tan bones que es plany del gènere que no ha portat: productes precuinats, com els bunyols o l'esqueixada. "M'he quedat sorprès perquè me'n vaig a casa amb molt més del que jo m'imaginava que podria vendre avui". No estaven preparats. Tot i que, matisa, cert que han estat en contacte permanent amb l'Ajuntament. "Però que seria segur jo diria que fins ahir al dematí no ho vaig tenir". Adaptar-se a les mesures no ha estat gens complicat, assegura, i el canvi d'ubicació -del carrer Major al Passeig- el valora "extraordinàriament bé".
De l'altra banda del passeig, Albert Pons arriba des de la Cerdanya, de Meranges, per vendre formatges artesanals. No es mostra tan eufòric; més aviat alleujat, perquè el seu producte és pereceder i era urgent començar a donar-li sortida: a la seva comarca alguns petits mercats s'han mantingut, recorda -com el d'Alp-, però el de Puigcerdà no, i no hi ha data per a la reobertura. "Bé, ha estat el primer dia i no hi ha molt moviment, però hem de circular, ni que sigui per poc, el cas és que la gent es faci a la idea del canvi d'ubicació i tot plegat", considera Pons. "I ja hem perdut Setmana Santa i les vendes a la restauració", amb un producte que es fa malbé de seguida. Adaptar-se a les mesures higièniques suposa cap problema? En absolut, al seu sector, recorda, ja estan prou habituats a ser curosos.
La recuperació dels mercats com aquest, que dona sortida a productes de la comarca, havia estat una reivindicació d'organitzacions agràries i de grups polítics com la CUP. Per als productors "és molt important, perquè és una bona part de la nostra facturació", explica el formatger de Meranges. clar que res a veure amb una jornada de les d'abans: es troba a faltar l'afluència andorrana.
De paradistes no han vingut més, explica un dels comerciants, perquè molts dels habituals no han estat a temps d'anar a proveïr-se a llocs com Merabarna. O no els surt a compte atès que altres mercats propers, com Puigcerdà, continuen tancats. Alguna clienta s'acosta a les parades de camí des del supermercat: ja ha comprat allà algunes verdures, com en les últimes setmanes, però ve a buscar una mica de mel artesanal. Algú explica que no s'havia assabentat a temps de la reobertura del mercat, que s'ho ha trobat venint del super. Dissabte ja s'hi atansarà. És l'opció de fer veure com si tornéssim a l'(a)normalitat.