Diari digital d'Andorra Bondia

El model competencial s’aplicarà a l’ensenyament obligatori i batxillerat


Escrit per: 
Agències

El ministeri d’Educació ha posat en marxa un procés per reformar els programes de l’ensenyament obligatori i millorar els de batxillerat amb un enfocament per competències.

Aquest model, que ja s’aplica en una vintena de països, consisteix a ensenyar mitjançant situacions de resolució de problemes de la vida quotidiana, amb l’objectiu de donar sentit als aprenentatges, fer els estudiants més eficaços i ser un fonament per als aprenentatges posteriors.
Aquest procés ja es va iniciar en els programes de batxillerat el 2001, però el secretari d’Estat d’Educació, Josep Roig, ha lamentat que els plans d’estudis van ser elaborats per assessors externs. Ara el procés s’ha reprès implicant un centenar de docents i amb l’assessorament d’una experta en educació de Bèlgica, Alexia Peyser. La intenció és que durant aquest curs escolar es desenvolupi tot el material a través de grups de treball setmanals, que el curs vinent es facin les primeres experimentacions i que el curs 2011-2012 tots els alumnes ja estiguin treballant amb un enfocament per competències.
Si fins ara els plans d’estudi estaven basats en capacitats, aquest nou model comporta basar l’ensenyament en competències, un model molt més vinculat amb la realitat i també molt més transversal quant al currículum educatiu. Un cop acabat l’ensenyament obligatori, els alumnes hauran d’haver assolit vuit competències: la pluricultural i plurilingüe; la matemàtica; la científica i tècnica; la digital; la social i ciutadana; l’artística i la cultural; la d’aprendre a aprendre i la d’aprendre a emprendre.
L’aplicació d’aquest model no comportarà un gran canvi en els continguts, però sí un canvi en l’enfocament i la manera d’ensenyar dels docents. Per aquest motiu, els grups de treball formats per docents, personal directiu i tècnics es reuniran setmanalment, i cinc cops a l’any es faran formacions, que impartirà Peyser.
Els docents, que rebran un incentiu econòmic per participar en aquesta reforma, han rebut la iniciativa molt positivament, i la veuen com una oportunitat i també com una necessitat. El secretari d’Estat d’Educació va explicar que la inversió econòmica destinada a les formacions és mínima i que els incentius per als professors costaran uns 100.000 euros.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic