Diari digital d'Andorra Bondia
Interior del pis mostra de la Casa Aristot Mora, al número 69 del carrer Ciutat de Valls.
Interior del pis mostra de la Casa Aristot Mora, al número 69 del carrer Ciutat de Valls.

El model Housing First s’aplicarà als pisos socials de Ciutat de Valls


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Agències

Els pisos socials del projecte Armor de Ciutat de Valls es gestionaran amb la metodologia d’intervenció Housing First que s’està aplicant des de fa 30 anys a diversos països. De fet, el director de l’Institut Nacional de l’Habitatge, Josep Maria Pla, refereix que les persones que viuran a la Casa Aristot Mora, nom oficial de l’edifici, rebran el suport d’una entitat de serveis socials per delegació del ministeri d’Afers Socials, Joventut i Participació, sense especificar, però, de quina entitat es tracta.

Anant més al detall i atenent la descripció del projecte que fa el mateix Institut de l’Habitatge, el plentejament és aplicar la metodologia Housing First que consisteix a proveir un allotjament i fer un seguiment i aportar suport social a persones amb requeriments de suport social per ajudar-les en la seva situació. Es preveu que aquest suport social sobre el terreny el doni una entitat andorrana externa sota la supervisió del departament d’Afers Socials, que n’establirà els objectius de suport social i que controlarà l’assoliment d’aquests. També s’ha fixat que l’entitat pugui rebre suport metodològic extern i així guanyar expertesa sobre la metodologia Housing First i enriquir el teixit de suport social del país.

Però de què parlem quan ens referim al model d’intervenció Housing First? Doncs d’un mètode que va néixer als anys 90 als Estats Units i que actualment està estès a una dotzena de països europeus, entre els quals França, Espanya, Finlàndia i el Regne Unit. Segons aquest model, l’habitatge no és una finalitat en si mateixa, sinó el punt de partida per donar suport a persones sense llar des de fa anys i que no es vinculen als recursos socials existents perquè es recuperin. S’adreça sobretot a persones amb problemes de salut mental, amb consum problemàtic de drogues i alcohol i amb una mala salut física. En aquest sentit, cal tenir present que una de les finalitats de la Fundació Armor és realitzar i executar projectes d’ajut per a persones físiques desvalgudes econòmicament o amb risc d’exclusió social residents al Principat. D’aquí la construcció de l’edifici al carrer Ciutat de Valls amb 22 apartaments i la intervenció Housing First s’adiu amb aquesta finalitat.

Tot i que la derivació dels usuaris dels pisos la farà Afers Socials, des del Govern s’informa que serà el ministeri de Territori i Habitatge qui farà una comunicació proactiva pública quan estiguin tots els detalls tancats de com es portarà a terme la gestió concreta del projecte. Els treballs de construcció de la Casa Aristot Mora ja estan molt avançats. Ara per ara ja s’ha iniciat el procés per moblar-la i equipar-la.

Hort urbà a la setena planta de l’edifici de la Borda Nova

Un hort urbà a la planta 7 de l’edifici de 44 habitatges previstos al projecte de pisos a preu assequible que impulsa el Govern a la Borda Nova. Almenys així es recull en la presentació del projecte que gestionarà l’Institut Nacional de l’Habitatge i que formarà part del fons de pisos del propi organisme. I per què un hort? Els motius són diversos: facilita la interacció entre els veïns, millora les relacions socials, incorpora un element didàctic per als més petits, fomenta l’alimentació saludable i s’aprofita l’aigua de pluja.  Precisament pel que fa a aquesta darrera motivació, com a part de l’estratègia de sostenibilitat de l’edifici, un sistema d’utilització d’aigua de pluja desviarà la captació en coberta i a altres parts del parc cap a un dipòsit interior. Serà aquesta aigua recuperada la que permetrà regar de forma sostenible. També a l’espai públic de l’entorn hi haurà horts. Així, a més d’integrar habitatges, aparcaments i locals d’oficines, el projecte aportarà espais de lleure i interaccions humanes, de manera que hi haurà un parc públic amb zona verda i jocs per infants i gent gran. A més, hi haurà zones d’esbarjo i de descans i d’activitat complementària, com ara els horts urbans. 

El projecte també inclou que les cobertes planes de l’edifici siguin verdes o vegetals precisament perquè proporcionen una reserva d’aigua de pluja, purifiquen l’aire, redueixen la temperatura ambient i el soroll ambiental, allarguen la vida útil de la coberta i substitueixen part del verd natural del terreny inicial reubicant-lo a la coberta.

Pel que fa al consum d’energia a l’edifici, com que es preveu que sigui molt baix, no hi haurà equips de producció pròpia, sinó que s’aprofitarà la xarxa de calor de FEDA Ecoterm.

Dimecres passat, el Govern va aprovar la licitació de la primera fase de l’obra dels pisos de la Borda Nova. L’inici dels treballs no serà, però, fins al segon semestre d’aquest any.

Andorra
Habitatge
Ciutat de Valls
Housing First
afers socials
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic