Diari digital d'Andorra Bondia

El mòdul de menors estarà operatiu amb sis cel·les a partir de la tardor


Escrit per: 
M. S. C.

El Govern té previst recepcionar l’obra del mòdul de menors al setembre i la intenció és posar-la en funcionament de forma gradual. El primer pas serà posar en marxa sis cel·les per als reclusos a temps complet durant la tardor.

Segons va explicar el ministre de l’Interior, Víctor Naudi, durant una visita a l’obra amb el titular d’Ordenament Territorial, Gerard Barcia, no s’equiparà tota la infraestructura perquè ara per ara no hi ha disponibilitat pressupostària i tampoc n’hi ha una necessitat urgent ja que el Centre Penitenciari només acull dos menors. Equipant sis cel·les es podrà donar el servei a aquests reclusos.
L’ampliació de les instal·lacions es gestionarà amb el mateix personal que hi ha avui, reorganitzant els torns dels agents per fer els serveis. A més, l’habilitació d’una entrada única per a la presó i per al centre de menors també en facilita el control i permet fer la feina amb el mateix personal. Naudi va afegir que tampoc caldrà contractar personal específic, com ara educadors i psicòlegs, perquè aquest és un servei que ja existeix. “Només s’oferirà en un espai més bo”, va dir. De cara a l’any que ve es preveu equipar una part dels mòduls en règim obert, destinat als arrestos nocturns, i tot seguit la biblioteca i el gimnàs. Així, segons Naudi, els equipaments no figuraran al pressupost de l’any que ve perquè no hi ha una necessitat urgent de disposar-ne.
La construcció del centre de menors s’ha endarrerit a causa d’uns canvis que es van haver d’incloure en el projecte inicial i té un cost total de 2,7 milions d’euros. Les instal·lacions disposen de 10 cel·les amb capacitat per a dinou reclusos a temps complet i 6 cel·les amb una capacitat per a trenta persones que estan en règim de semillibertat. A més, el mòdul té dues aules per fer-hi activitats, com ara formacions, i un taller, una biblioteca, un gimnàs, tres locutoris, una sala d’esbarjo i un pati exterior. També hi ha dos apartaments equipats per a les visites familiars. Aquí els reclusos poden passar unes hores o un cap de setmana, segons el règim penitenciari, amb la seva família.
El ministre de l’Interior va exposar que es tracta d’unes instal·lacions que responen als estàndards internacionals més avançats, ja que permeten no trencar el vincle amb la família i afavoreixen la reinserció. A més, tant Naudi com Barcia van remarcar que les instal·lacions permeten que els menors no comparteixin espais amb els altres reclusos del centre.
El ministre d’Ordenament Territorial va recordar que el centre de menors de la presó de la Comella té una capacitat per a 19 reclusos i 30 més en règim obert, un volum de joves molt superior als que ara com ara compleixen condemna. Tot i així, aquest sobredimensionament s’ha fet amb vista a la situació que es pugui presentar en un futur.

La rotonda de Prada Casadet, al pressupost del 2011

L’executiu preveu incloure la construcció de la rotonda entre el carrer Dr Vilanova i la CG-1 al pressupost del 2011. El titular d’Ordenament va puntualitzar, però, que això dependrà de la situació econòmica. Aquesta és una reivindicació del Comú de la capital conjuntament amb la construcció de dos nous vials sobre la Valira entre Prada Casadet i Tobira. Barcia va explicar que la canalització del marge dret del riu entre els dos ponts s’ha fet preveient aquestes obres. Al mateix temps, va destacar que els treballs de canalització acabats el juny passat eliminen el perill d’inundacions i ofereixen un passeig entre els dos ponts. Al mes de setembre es farà la restauració ambiental plantant-hi arbustos. L’obra ha costat 1.047.954 euros. Barcia també va visitar la rotonda de Tobira, que multiplica per dos el diàmetre de l’antiga arribant a 20 metres. A més, s’ha doblat  l’entrada a la carretera de la Comella. L’obra estarà enllestida al mes de setembre i facilitarà l’accés a aquesta zona, sobretot als camions de gran tonatge que es desplacen al polígon industrial. També s’ha canalitzat el torrent de la Comella i el torrent del Forn. Això evitarà els desbordaments que es produïen quan plovia. L’obra ha tingut un cost d’1,6 milions d’euros.

Les dependències comunals al costat de Casa de la Vall s’enllestiran durant el segon semestre del 2011

Les obres de les dependències comunals situades a la zona de la Casa de la Vall estan més avançades del que s’havia previst inicialment i probablement estaran enllestides durant el segon semestre del 2011, mentre que la previsió era acabar-les el 2012.
Seguint el conveni signat entre l’executiu i el Comú d’Andorra la Vella, el Govern està construint davant de la seu del Consell General dues places a dos nivells i dos soterranis, que acolliran aparcaments amb una capacitat per a 162 vehicles i 27 motos. També es destinarà una planta a casa pairal, tallers, aules i altres dependències administratives, i a l’ala esquerra del Consell es construirà un edifici d’una planta, que també passarà a ser propietat del Comú. A canvi, la corporació va cedir a l’executiu els terrenys del Prat del Rull on s’ubicarà la seu de la justícia. Precisament, el ministre d’Ordenament Territorial va avançar que la setmana que ve començarà la redacció del projecte. Tot i així, el Govern no tindrà cap esbós definitiu de l’equipament fins abans de Nadal. Això permetria començar les obres el 2011. Al llarg del primer semestre es faria les licitacions i tot seguit ja es podria adjudicar les obres i començar-les. L’import total de la construcció de les dependències comunals puja a 18.073.121 euros.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic