Diari digital d'Andorra Bondia

El nombre d’accidents laborals se situa en 2.164 fins al mes de juny


Escrit per: 
M. S. C.

El nombre d’accidents de treball ocorreguts durant els primers sis mesos de l’any ha assolit els 2.164. Com és habitual, el sector de la construcció segueix al capdavant amb 475 casos.

D’aquests, però, tan sols 272 van derivar en baixes laborals. Així es desprèn de les dades fetes públiques per la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) corresponents a l’acumulat fins al mes de juny. Per darrere de la construcció, el segon sector on es produeixen més accidents és el que conformen altres activitats socials i de serveis prestats. En aquest cas, fins al mes de juny, hi ha hagut 407 sinistres. En tercer lloc se situa el sector del comerç i la reparació de vehicles de motor, on s’han registrat un total de 397 accidents laborals.
Els sectors on hi ha hagut un nombre menor de sinistres és el del treball domèstic a la comunitat, on se n’han produït cinc; el sector de la producció i distribució d’energia, amb 6, i el sistema financer. En aquest darrer cas, fins a finals del mes passat hi va haver 12 sinistres.

1.055 baixes laborals
D’aquests 2.164 accidents acumulats fins al mes de juny d’aquest any, 1.055 han derivat en baixes laborals. En aquest cas, és també la construcció la que encapçala la llista, amb 272 aturades temporals de treball. Segueixen per darrere el comerç i la reparació de vehicles de motor, amb 208 baixes, i l’hoteleria, amb 156. El sector de l’educació i el de la producció i distribució d’energia elèctrica són els que menys baixes laborals han registrat, amb un total de 3 a cadascun des de principis d’any. Per darrere segueix el grup del treball domèstic a la comunitat, que ha acumulat 4 aturades temporals, segons les dades que figuren a la CASS.
Tot i així, no són els sectors en què hi ha un major nombre de baixes laborals els que registren les aturades temporals de treball de més durada. Precisament és en el sector de l’educació on la mitjana de dies de baixa és més llarga, que se situa en 83. No gaire lluny es troba el sector de la producció i distribució d’energia elèctrica, on els assalariats han tingut una mitjana de 80 dies de baixa laboral. En tercer lloc se situa el sector d’activitats immobiliàries i de lloguer, en què els treballadors han disposat d’una mitjana de 48 dies de baixa laboral. Per contra, al sector de la construcció la majoria de baixes són més curtes, amb una mitjana de 41 dies. Cal dir que durant els sis primers mesos del 2010 no s’ha registrat cap defunció provocada per un accident laboral.
Si es fa un repàs a l’evolució de la sinistralitat laboral des de principis del 2010, destaca que ja al mes de març hi va haver una reducció dels accidents respecte del mateix període de l’any passat. Segons les estadístiques de la CASS, els casos van disminuir un 7,5% durant els tres primers mesos d’aquest any. Així, mentre que el març del 2009 es comptabilitzaven 1.403 accidents de treball acumulats, aquest 2010 la xifra va ser de 1.298.
Per sectors, en el primer trimestre, el de les activitats socials i de serveis prestats és on es van produir més accidents. En total van ser 332, una xifra força per sota que l’assolida durant el primer trimestre del 2009, quan es van produir 399 sinistres. El segon sector amb un major nombre de casos va ser el de la construcció, amb un total de 235 accidents.
D’altra banda, l’any passat es va tancar amb un total de 4.403 sinistres laborals, la majoria, concretament 1.191, es van produir al sector de la construcció.

Fornieles lamenta la manca de cultura de la seguretat a les empreses i demana més implicació als encarregats
El secretari general del Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT), Guillem Fornieles, ha lamentat la falta de cultura de la seguretat que tenen les empreses. Per Fornieles, la majoria d’accidents serien fàcilment evitables si els encarregats també assumissin la funció de garantir la seguretat dels treballadors. En aquest sentit, va remarcar que, en el cas de la construcció, massa sovint els responsables de l’obra prioritzen acabar els treballs al més aviat possible abans de preveure els perills a què estan exposats els assalariats. Al mateix temps, el secretari general del SAT ha reiterat la necessitat de disposar de representants dels treballadors en totes les empreses i que aquests participin en el manteniment de la seguretat. Mentre això no sigui així, “la CASS seguirà pagant”, ha dit el sindicalista. Fornieles també ha denunciat que el nombre d’accidents registrats a la seguretat social és inferior als que realment es produeixen, ja que moltes empreses es neguen a comunicar els sinistres a la CASS. Segons ha indicat, aquests casos solen donar-se entre el personal de neteja de les llars.
Fornieles també ha exposat que la reducció del nombre d’accidents de treball durant el primer trimestre de l’any està estretament relacionat amb la disminució de la xifra d’assalariats, sobretot al sector de la construcció.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte